Zece sfaturi pentru PREVENIREA CANCERULUI

Zece sfaturi pentru PREVENIREA CANCERULUI
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Cancerul a devenit cea mai temută boală a prezentului, peste 1.000 de gălăţeni fiind diagnosticaţi în fiecare an. Cum flagelul este unul care se extinde la nivelul întregului glob, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au publicat un ghid cu sfaturi care ajută în prevenirea acestei afecţiuni.

Primul sfat este renunţarea la fumat. În al doilea rând, nu permiteţi fumatul în propria casă. De asemenea, evitaţi spaţiile unde se fumează. Importantă în prevenirea cancerului este şi menţinerea unei greutăţi corporale normale. La acest lucru contribuie atât o dietă echilibrată, cât şi mişcarea zilnică. Chiar dacă de multe ori nu e nevoie de un calcul elaborat pentru a şti dacă aveţi prea multe kilograme, specialiştii în nutriţie au pus la punct şi o formulă care vă poate spune cu destulă exactitate de câte kilograme trebuie să scăpaţi.

Aceasta poartă numele de indice de masă corporală (IMC) şi se calculează prin împărţirea greutăţii pe care o avem, exprimată în kilograme, la pătratul înălţimii, exprimată în metri: greutate (kg)/înălţime2 (m). Un IMC mai mic de 18,5 înseamă subpondere. Între 18,5 şi 25 înseamnă greutate normală. Între 25 şi 30 este suprapondere. Ceea ce depăşeşte 30 este considerat obezitate, care se împarte în mai multe grade. Astfel, între 30 şi 35 avem obezitate de tip I. Între 35 şi 40, obezitate de tip II. Obezitatea de tip III este între 40 şi 45. Un IMC mai mare de 45 înseamnă obezitate severă.

Evitaţi solarul şi abuzul de alcool!

O dietă sănătoasă presupune includerea în meniul zilnic a cerealelor, a legumelor şi a fructelor. De asemenea, este recomandat să reduceţi alimentele cu un conţinut caloric ridicat şi să evitaţi băuturile dulci. Evitaţi, de asemenea, carnea procesată, carnea roşie şi alimentele bogate în sare, este recomandarea experţilor OMS. Încercaţi să reduceţi şi consumul de alcool. În cazul în care vă puteţi abţine, este indicat să nu beţi deloc băuturi alcoolice.

Un alt sfat al OMS este acela al evitării petrecerii unei perioade prea lungi de timp în soare. Dacă totuşi mergeţi la plajă, folosiţi cremele de protecţie solară. Solarul nu este indicat sub nicio formă.

Alăptarea la sân reduce riscul de apariţia a cancerului mamar. În plus, oferă numeroase beneficii bebeluşului. Nu în ultimul rând, vaccinaţi-vă copilul împotriva unor boli precum hepatita B (nou-născuţi) şi HPV (în cazul fetiţelor) şi participaţi la programele naţionale de depistare a cancerului, cum este cel pentru depistarea cancerului de col uterin.

Citit 3524 ori Ultima modificare Joi, 14 Aprilie 2016 00:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.