Neglijenţa umană poate provoca tragedii

Neglijenţa umană poate provoca tragedii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Incendiile produse în gospodăriile populaţiei, s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, răniri grave şi distrugeri importante de bunuri materiale, afectând în special persoanele în vârstă sau singure, şi au avut la origine, de cele mai multe ori, neglijenţa umană.

Conform celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, incendiile din gospodării sunt cauzate, în principal, de exploatarea cu defecţiuni şi improvizaţii a instalaţiilor şi echipamentelor electrice. Probabilitatea de izbucnire a incendiilor de la acest gen de instalaţii este mai mare, deoarece acestea sunt utilizate o perioadă de timp mai îndelungată, fără a fi verificate şi reparate. Cea mai frecventă cauză este suprasolicitarea instalaţiilor electrice prin racordarea concomitentă a unui număr de consumatori, astfel încât se depăşeşte puterea instalată. Incendii pot fi provocate şi de instalaţiile de încălzire improvizate, exploatate necorespunzător, sau burlane şi coşuri de evacuare a fumului şi gazelor construite defectuos, neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile, necurăţate şi neverificate la timp.

Sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie. La trecerea prin planşee executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minimum 25 cm. Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite. O problemă aparte o constituie sobele metalice (fără acumulare de căldură), care trebuie amplasate pe un postament izolator din cărămidă. Atât sobele metalice cât şi burlanele se vor amplasa la distanţa de cel puţin un metru faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă. Burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire vor fi racordate în mod obligatoriu la coşuri din zidărie de cărămidă. Coşurile, indiferent de construcţia lor, se vor curăţa de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare. Important de reţinut este că focul în sobă nu se aprinde cu lichid inflamabil, iar jarul şi cenuşa se aruncă în gropi special amenajate. În faţa uşilor de alimentare a sobelor care funcţionează cu combustibil solid se fixează o tablă metalică cu dimensiunile de 50x70 centimetri, pentru protejarea pardoselii. Se admite folosirea combustibilului gazos (gaz metan, G.P.L.) numai la sobe ori alte mijloace de încălzire omologate - fabricate expres pentru acest fel de combustibil.

Trebuie precizat că în anul 2017 s-au produs şase incendii cauzate de jocul copiilor cu focul, ceea ce reprezintă 7,79 la sută din numărul total de incendii. Aşadar, părinţii trebuie să fie foarte atenţi la acest aspect.

Citit 2384 ori Ultima modificare Joi, 28 Decembrie 2017 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.