Veteranii de război aşteaptă dreptate de la CEDO

Veteranii de război aşteaptă dreptate de la CEDO
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După ce unii au câştigat în instanţă mărirea indemnizaţiilor, Guvernul a dat la loc comanda *

Veteranii de război aşteaptă să li se rezolve o mare doleanţă. Vicepreşedintele filialei judeţene Galaţi a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, colonel (r) Aurel Niţu (foto), ne spune că s-au bucurat degeaba când legislaţia a înlăturat unele discriminări şi indemnizaţiile veteranilor urmau să fie mărite, în funcţie de grad şi de funcţie. 

Decizia 45/2008 a Guvernului a blocat prevederi legislative faste pentru veterani. Astfel, până la apariţia respectivei decizii,  deşi aceasta nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial, veteranii care au dat în judecată Casa de Pensii pentru a-şi mări indemnizaţia au avut câştig de cauză – este cazul a  peste 100 de veterani de război gălăţeni.

Până la emiterea (nepublicată!) a deciziei, cu un „şi”, de la o rentă de 100 lei pentru grad şi 250 de lei pentru funcţie, deci în jur de 350 lei în total, se ajungea la circa 600 lei indemnizaţie lunară totală, sau chiar la 800 lei, în cazul celor cu decoraţii acordate pentru acte de bravură.

Lucrurile s-au schimbat, însă. La mijloc este un chiţibuş, un simplu slash: noţiunea de indemnizaţie raportată la cuantumul soldei de grad  „şi de funcţie” a fost înlocuită cu cea de grad „şi/sau de funcţie”…

Instanţele şi-au schimbat  politica atunci când a fost emisă decizia, considerând în continuare „nefondată” acţiunea veteranilor care şi-au cerut drepturile, în timp ce camarazii lor care atacaseră mai devreme câştigaseră. Nici Avocatul Poporului, abordat de veterani la Bucureşti, nu a putut face ceva pentru ei: le-a răspuns că nu se poate implica. Aşa că veteranii s-au adresat în continuare la CEDO.

Anul acesta nu se ştie nici dacă, pe fondul crizei, la data de 1 octombrie, de Ziua vârstnicilor,  vor fi date sau nu ajutoare sociale băneşti de la stat, ca în anii trecuţi, când cei mai nevoiaşi dintre veterani au fost ajutaţi.

Din cotizaţii, filiala asociaţiei abia a reuşit să ajute la inundaţii veterani şi văduve de război afectate.

Citit 597 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.