Din cele patru sate componente ale comunei Bălăşeşti - Bălăşeşti, Ciureştii Noi, Ciureşti şi Pupezeni, numai prima localitate are sistem de alimentare cu apă şi aceea, doar pe jumătate.
„Avem program depus, pentru obţinerea de finanţare, pe măsura 3.22. Solicităm fonduri pentru extinderea reţelei de apă şi realizarea reţelei de canalizare la Bălăşeşti şi pentru construcţia nouă, tot apă şi canalizare, la Ciureştii Noi. Atât. În rest, reţele de canalizare nu avem, nici gaze naturale, doar reţea electrică şi de telefonie”, ne spune secretarul comunei, Costel Taşcă.
Dar există şi speranţe!
Există şi un proiect accesat, îmbunătăţirea gestionării deşeurilor, proiect în valoare de 411.000 euro, pe programul Phare 2006. Proiectul prevede achiziţionarea de utilaje destinate colectării „europene” a deşeurilor. Se vor cumpăra un autocontainer, 1.215 de pubele ecologice, 36 de containere şi se vor construi 12 platforme betonate, în toate satele.
„Deocamdată, în sat e rău cu gunoiul. Gropile le-am închis, dar continuarea nu există…Ce fac eu cu gunoiul? Îl duc la socru-miu, că stă la casă, eu stau la bloc. Şi el ce face cu gunoiul? Îl duce în fundul curţii, îl arde… E o problemă, într-adevăr. Gropile le-am închis, adică am tăiat, dar n-am măsurat. Cei de la UE trebuiau să se gândească”, spune secretarul comunei. Dar, poate, trebuia să ne gândim şi noi înainte.
Copiii, la şcoală cu microbuzul
Elevii din cele patru sate învaţă la două şcoli – una gimnazială, la Bălăşeşti şi una primară, la Ciureştii Noi. Mai sunt însă şi trei grădiniţe, câte una la Bălăşeşti, Ciureştii Noi şi Ciureşti. Elevii de la Pupezeni şi Ciureşti sunt aduşi la şcoală cu microbuzul şcolar şi nu sunt probleme, ne asigură secretarul. Cel mai îndepărtat sat, Ciureşti, se află la o distanţă de 7-8 km faţă de Bălăşeşti.
Când am plecat, elevii se duceau şi ei la casele lor, cu microbuzul. Copii frumoşi, cu priviri isteţe şi pantofi obosiţi de drumurile de ţară…
Salvarea, la Bârlad
În comună există şi un dispensar uman şi unul veterinar. Există doctor generalist, nu şi stomatolog. Asta se vede şi din zâmbetul ştirb al localnicilor, sau din mâna dusă, cu jenă, la gură, atunci când râd mai tare…
Dacă e, Doamne fereşte!, caz de urgenţă, oamenii se duc la Bârlad, pentru că sunt doar 23 de km. Până la Galaţi, s-ar prăpădi omul, spun localnicii. Iar ocazii de îmbolnăvire cam sunt aici: toate cele 16 fântâni din comună au apă nepotabilă!
Explicaţie foto: Copiii din Bălăşeşti merg la şcoală cu microbuzul