AVERTISMENT: Copilăria, mutilată de excesul de telefon

AVERTISMENT: Copilăria, mutilată de excesul de telefon
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Conform unor studii recente, 80 la sută dintre copiii cu vârste între 12 şi 13 ani sunt posesorii unui smartphone cu acces la Internet, între 10 şi 11 ani, procentul scade la  71 la sută, între 8 şi 9 ani este de circa 38 la sută, iar între 6 şi 7 ani, de 12 la sută. 

Telefonul mobil nu mai reprezintă de ani buni un mijloc de comunicare, ci a devenit precum o extensie a corpului nostru, provocând dependenţe tot mai mari, cu efecte negative atât asupra adulţilor, cât mai ales asupra copiilor. În opinia psihologului Lenke Iuhoş, folosirea excesivă a telefonului duce la lipsa de interacţiune directă, care poate avea efecte asupra vocabularului activ, fiind restrânsă astfel capacitatea de comunicare verbală, nonverbală şi paraverbală. Copiii, aflaţi în plin proces de dezvoltare şi formare, sunt cei mai vulnerabili.

“Cu orice oră în plus cu telefonul în mână, sistemul nervos se acomodează perfect la lumea formată, o lume în care, printr-o simplă atingere, deja ei, copii, o schimbă de pe ecran după bunul lor plac. Acestea provoacă în timp lipsa de răbdare, capacitatea de ascultare şi analiză, capacitatea de a ţine cont de reguli, iar capacitatea de concentrare este profund afectată. În schimb, lumea din telefon care se schimbă din secundă în secundă, îi provoacă stări de impulsivitate, ceea ce îi pot provoca dificultăţi în perioadele de colaborare cu cei din jur”, explică psihologul Lenke Iuhoş, specialist în psihologia copilului şi adolescentului.

Telefonul limitează creativitatea!

Creativitatea ne ajută să supravieţuim în situaţii limite, iar această calitate prinde rădăcini de la vârste fragede. În opinia specialistului, părinţii ar trebui să le stimuleze mult mai mult această aptitudine, astfel încât să fie mai creativi cu lumea palpabilă, să poată să reacţioneze eficient la pericolele sociale.

“Cu telefonul mereu în mână, copilul îşi va trăi scenariile doar în creier, astfel că dezvoltarea creativităţii se va produce doar la nivel cognitiv, nu va fi transpusă şi în viaţa reală. Copilul, care e trimis să se joace cu copiii de vârstă apropiată, va fi un copil descurcăreţ: va simţi pericolul, va reacţiona chiar neaşteptat de matur la orice schimbare. Copilul creativ e capabil să discearnă între ce este şi ce nu este important pentru el, are o listă sănătoasă de priorităţi, ştie să asocieze cauza cu efectul şi astfel devine mai curajos”, afirmă psihologul Lenke Iuhoş.

Telefonul provoacă insomnii

Gălăgia lumii tastate pe telefon e tentantă, dar este un factor perturbator pentru copil, care îl ţine treaz până la ore târzii. Când sunt pe punctul de a adormi, primesc o notificare pe Facebook, o alta pe Whatsapp, o alta pe Instagram sau Snapchat, iar sinapsele sunt puse din nou în funcţiune şi apar în timp insomniile cronice.

“Din cauza folosirii telefonului mobil la ore târzii, fiind stimulaţi de multele notificări pe care le pot primi, mintea este într-o permanentă alertă, melatonina scade şi nu se poate relaxa pentru a produce starea de somnolenţă. Chiar dacă va reuşi într-un final să adoarmă, somnul copilului va fi sacadat, nu va fi destul de odihnitor, iar toate aceste efecte se pot observa din activităţile de dimineaţă. De asemenea, trezirea în timpul somnului este efectul unor factori psihologici: anxietate puternică, frici, depresie, reacţii agresive oprite în timpul zilei”, menţionează Lenke Iuhoş.

Telefonul provoacă obezitate

Confortul dat de sedentarism aduce cu el, în timp, dereglări în greutate. Copiii care se joacă în mod regulat pe aplicaţii, au abilităţile motorii mai reduse în ceea ce priveşte fineţea şi exactitatea, nu dobândesc abilităţile de bază pe care le pot experimenta prin alte jocuri tradiţionale, cum ar fi jocul cu plastilina. “Mişcarea ajută la conştientizarea corpului, vor dezvolta o atenţie asupra propriului său corp, vor avea în vedere să aibă grijă şi de ceilalţi. O viaţa mai activă pentru copii este, de asemenea, şi un factor pozitiv în atingerea unor rezultate academice optime, dar şi a unei vieţi sociale benefice integrării lui. Confortul telefonului provoacă obezitate, mai ales că prin sedentarism, creşte dorinţa de a mânca mai des şi haotic”, explică specialistul.

Telefonul distruge relaţia părinte-copil

Părintele care utilizează des telefonul e perceput ca un părinte ocupat, care nu are timp de copil. Copilul va face acelaşi lucru: se va refugia, se va calma în lumea dată de telefon. Telefonul îl va însoţi la masă, la teme, la îmbrăcat şi îl va determina să refuze comunicarea cu părinţii.

“Copilul va găsi mult mai repede răspunsuri pe internet, va primi mult mai repede şi mai uşor aprecieri, stimulente emoţionale, prin prezenţa iconiţelor de pe ecranul telefonului mobil decât de la părinte. Nu este vorba că părinţii să nu folosească deloc telefonul mobil, până la urmă tehnologia este parte din viaţa noastră, însă sfatul meu este să încercaţi să reduceţi utilizarea lui mai ales atunci când nu sunt urgenţe”, conchide psihologul Lenke Iuhoş.

Citit 2282 ori Ultima modificare Marți, 13 Martie 2018 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.