Plăţi sociale MAJORATE pentru persoanele în dificultate. Cât încasează adulţii şi copiii cu handicap din România

Plăţi sociale MAJORATE pentru persoanele în dificultate. Cât încasează adulţii şi copiii cu handicap din România
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Ordonanţa de Urgenţă 60/2017, care a modificat Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prevede creşterea prestaţiei sociale a persoanelor cu dizabilităţi cu peste 40 la sută în 2018. Pentru copiii cu dizabilităţi, majorarea totală va fi de peste 130 la sută. Potrivit datelor oficiale, 699.000 de adulţi şi copii cu dizabilităţi urmau, la data adoptării ordonanţei, să beneficieze de această creştere.  

Majorări în două tranşe, una de la 1 ianuarie 2018 şi una de la 1 iulie, sunt amendamentele aduse de Executiv sumelor, foarte mici, plătite drept prestaţii sociale către persoanele cu handicap. Aproape 700.000 de români sunt în situaţia de a încasa astfel de ajutoare, astfel că aceştia beneficiază, de la începutul acestui an, de o uşoară creştere a veniturilor.

Cât câştigă şi cât vor câştiga

În prezent, după majorarea de la 1 ianuarie, indemnizaţia pe care o încasează un adult cu handicap grav este de 450 de lei. De la 1 iulie, un român într-o astfel de situaţie va încasa 500 de lei. O persoană încadrată în gradul de handicap accentuat primeşte acum 350 de lei, sumă la care, de la 1 iulie, se vor mai adăuga 25 de lei. Cei mai vitregiţi sunt cei cu handicap mediu, care de la 1 ianuarie primesc 50 de lei pe lună, sumă care de la 1 iulie va fi majorată cu încă zece lei.

Cât primesc însoţitorii

Trauma de a avea un copil cu handicap grav nu este singura pe care trebuie să o trăiască părinţii aflaţi în situaţia de a-şi îngriji pruncii in dificultate. Aflat în multe cazuri în situaţia de a nu putea merge la serviciu pentru a avea grijă de copil ori de a suporta costurile unor tratamente sau terapii scumpe, părintele sau persoana desemnată că îngrijească un copil cu handicap grav primeşte, de la 1 ianuarie, 250 de lei, urmând ca de la 1 iulie suma să crească cu 50 de lei. Îngrijirea unui copil cu handicap accentuat costă şi mai puţin: 150 de lei în prezent, urmând ca de la 1 iulie statul să plătească 175 de lei, adică 25 de lei în plus. În ceea ce îl priveşte pe cel care îngrijeşte un copil cu handicap mediu, acesta trebuie să se mulţumească cu 50 de lei, după majorarea de la 1 ianuarie, sumă care de la 1 iulie va fi majorată cu încă 10 lei.

Cu ce afecţiuni se obţine gradul de handicap

Lista afecţiunilor care permit încadrarea unei persoane la un anumit grad de handicap (grav, accentuat sau mediu) este una lungă şi vizează o gamă largă de funcţii. Primele pe listă sunt funcţiile senzoriale care se referă la bolile oculare grave, cu excepţia celor care pot fi corectate chirugical, cum este catararacta. Urmează afecţiunile care vizează aparatul auditiv, funcţiile vestibulare, funcţiile neuro-musculo-scheletice şi ale mişcărilor aferente, afecţiuni ale coloanei vertebrale, cum ar fi spondilita anchilozantă şi cifoscoliozele și scoliozele deformante, funcțiile motorii, care includ amputaţiile de membre şi boli ale sistemului nervos central şi periferic. Din listă mai fac parte bolile musculare (miopatii, distrofii, anomalii sau malformaţii), bolile care afectează comportamentul motor şi epilepsia cu debut precoce, până la vârsta de 26 de ani.

Citit 4171 ori Ultima modificare Joi, 22 Martie 2018 01:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.