Mii de oameni au dat de pomană în cimitirele gălăţene, cu ocazia Paştelui Blajinilor
Foto: Teodora Miron

Mii de oameni au dat de pomană în cimitirele gălăţene, cu ocazia Paştelui Blajinilor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Forfotă mare, duminică, în cimitirele din Galaţi. Cu o zi înainte de Paştele Blajinilor, mii de oameni au venit, încă de la primele ore ale dimineţii, pentru a da de pomană de sufletul celor dispăruţi. Conform tradiţiei, se spune că în această zi morţii află de Învierea Domnului.

Chiar dacă sărbătoarea cade în fiecare an lunea, oamenii din oraşe merg la cimitir încă de duminică, luni fiind zi lucrătoare. Şi preoţii ştiu acest lucru, motiv pentrucare au venit şi ei în număr mare în cimitire, pentru a face slujbe de pomenire la morminte. Astfel, pregătiţi cu pachete cu ouă roşii, cozonac, dar şi alte bunătăţi şi vin, gălăţenii au aşteptat minute în şir ca un preot să ajungă şi la ei. Tradiţia spune că bucatele pot fi date de pomană doar după ce au fost "citite" de preot, motiv pentru care toată lumea s-a străduit să găsească cât mai repede o faţă bisericească, mai ales că bucatele erau aşezate pe mese sau direct pe morminte, chiar în bătaia razelor de soare.

"Aşa facem în fiecare an. Venim la morminte, petrecem puţin cu cei plecaţi dintre noi şi dăm de pomană de sufletul lor. Avem ouă vopsite, cozonac, vin, dar şi alte alimente. Fiecare după puteri", ne-a spus o doamnă.

"Este o sărbătoare foarte importantă. După ce adus mulţumiri lui Dumnezeu că am reuşit să fim alături de cei vii la Sfânta Înviere, iată că bucuria pascală o prelungim alături de cei adormiţi. Cel mai important lucru este că dăm un exemplu celor care vin după noi, cei tineri, care învaţă tradiţia şi care vor aduce şi ei un omagiu pentru noi, atunci când nu vom mai fi pe această lume", ne-a spus Marian Munteanu, preot la Parohia "Pogorârea Duhului Sfânt şi Sf. Stelian".

Cei mai fericiţi au fost cerşetorii, care au primit pachete cu mâncare cât să le ajungă pentru câteva zile. "Am primit şi ouă, şi cozonac, şi mâncare. Sunt oameni cu suflet mare", ne-a spus o femeie.

Deşi cimitirul a fost plin de oameni toata ziua de duminică, forfota se va repeta şi luni, când se sărbătoreşte de fapt Ziua Morţilor.

Citit 2876 ori Ultima modificare Duminică, 15 Aprilie 2018 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.