* Din 135 de şcoli, doar 36 au spaţiul necesar, iar 29 ar putea oferi masă în regim propriu sau catering * Doar două unităţi îndeplinesc ambele condiţii *
Problema ghiozdanelor prea încărcate ar fi putut fi rezolvată dacă şi la noi s-ar fi putut implementa programul „Şcoala de după şcoală” care funcţionează cu succes în alte state ale lumii şi care în România rămâne deocamdată un vis frumos, chiar dacă Ministerul Educaţiei e interesat să-l organizeze şi la noi.
Lipsa spaţiilor din unităţile de învăţământ face acest lucru imposibil. La aceasta se adaugă şi alte neajunsuri cu privire la posibilităţile de oferire a unei mese calde şi la plata cadrelor didactice, mai ales acum, în perioadă de criză, când se face economie la buget.
Recent, conducerea ISJ le-a cerut unităţilor şcolare să spună dacă au spaţiu pentru „after school” şi dacă pot oferi o masă caldă elevilor.
Din 135 de unităţi de învăţământ, doar 36 au declarat că deţin spaţiul necesar. În ceea ce priveşte asigurarea unei mese calde, doar 3 pot face acest lucru în regim propriu şi 26 pe sistem catering.
În concluzie, numai la două instituţii de învăţământ s-ar putea îndeplini şi condiţiile de spaţiu şi cele de asigurare a unei mese calde pe cont propriu.
„Chiar şi regimul de catering presupune respectarea unor norme. Nu poţi să le serveşti elevilor masa tot pe pupitrele unde învaţă. Trebuie sală specială. Chiar şi aşa, trebuie ca şi firmele care asigură masa să respecte nişte standarde. Şi pentru lapte şi corn au fost o sumedenie de probleme care nici acum nu sunt rezolvate. Ce să mai vorbim de o masă caldă cu două feluri de mâncare?”, susţine inspectoarea general-adjunctă, Laura Marin (foto), cea care s-a ocupat de centralizarea datelor.
Cu toate acestea, la cererea părinţilor, există totuşi în prezent trei unităţi care organizează, în sistem de prestare de servicii către comunitate, „Şcoala de după şcoală”. Este vorba de Şcolile 7, 11 şi 43.