Psiholog pentru paciente la Maternitatea „Buna Vestire”

Psiholog pentru paciente la Maternitatea „Buna Vestire”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Oare sunt capabilă să duc sarcina până la capăt cu bine? Voi fi în stare să nasc normal? O să fiu o mamă bună? Ca mamă, voi reuşi să fiu o soţie la fel de atentă, să-mi păstrez prietenii şi poate să-mi fac alţii noi? Sunt doar câteva dintre întrebările care le frământă pe viitoarele mămici.

Se ştie că în perioada sarcinii, transformările trupului se suprapun peste o sensibilitate a organismului şi a psihicului gravidei.

Viitoarele mămici şi nu numai ele, ci toate pacientele, ar putea găsi răspunsul la aceste dileme şi altele, precum şi liniştea sufletească discutând cu tânărul psiholog Marian Răzvan Stoian (foto), specializat în psihoterapie integrativă, care face câteva zile pe săptămână face voluntariat la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Buna Vestire”.

Graţie contractului de voluntariat între Maternitate şi Institutul Român de Psihoterapie Integrativă, tânărul psihoterapeut este gata să le consilieze pe doamnele care se adresează spitalului.

Suport pentru paciente

“E normal ca viitoarele mămici să aibă tot felul de întrebări. Şi când nu găsesc singure răspunsul, e bine să apeleze la suport din partea specialistului. Eu ofer suport vizavi de problemele care apar în timpul sarcinii, după naştere, ofer suport în ceea ce priveşte întreruperile voluntare şi medicale de sarcină, ofer sprijin în naşterile controlate şi chiar în cazurile când copilul nu supravieţuieşte naşterii. Sunt persoane care trec mult mai uşor peste sarcină, peste naştere, dar nu toată lumea poate să reacţioneze la fel”.

„Am consiliat mămici şi viitoare mămici care vor asigurări că totul va fi în regulă cu ele şi cu copilul lor, care au nevoie de răspunsuri, fiind într-o perioadă foarte sensibilă, în care organismul suferă anumite transformări pe care simt nevoia să le înţeleagă şi e normal să le şi depăşească. Colaborez cu medicii şi răspund cererilor lor”, ne-a declarat psihologul Marian Răzvan Stoian.

Un sprijin real

Ştiam deja şi din spusele medicilor şi din cele ale pacientelor că viitoarele mame vin la „Buna Vestire” cu inima deschisă. Faptul că pot discuta şi cu un psiholog nu poate decât să le bucure şi ar trebuie să le facă să aibă şi mai multă încredere.

În plus, prezenţa psihoterapeutului este de un real folos şi medicilor, care din pricina adresabilităţii crescute nu au întotdeauna timpul necesar să stea de vorbă cu pacientele atât cât şi-ar dori acestea. O naştere, o altă urgenţă sau o intervenţie chirurgicală nu pot fi amânate!

Şi atunci când pacientele acuză probleme care nu ţin strict de latura medicală e foarte bine să poată discuta cu un specialist care să se adreseze psihicului şi sufletului lor. Psihologul poate fi găsit câteva ore pe zi, două sau trei zile pe săptămână.

„Fiecare pacientă presupune o consiliere nouă. Consilierea se face pe timp de criză şi se încearcă să se obţină răspunsuri. Un avantaj este faptul că femeile au o foarte mare permeabilitate, sunt receptive şi în foarte multe cazuri adoptă aceeaşi poziţie a consilierului, integrează concluzia şi o folosesc”, ne-a spus psihologul.

Pacientele care doresc să discute cu psihoterapeutul Marian Răzvan Stoian pot să se adreseze asistentului social sau personalului medical în Maternitate.

Şi taţii pot fi deprimaţi post-partum!

Psihologul Marian Răzvan Stoian poate consilia nu numai pacientele maternităţii, ci şi pe soţii sau partenerii acestora. „Şi taţii pot fi depresivi post-partum. Ideal ar fi ca toată familia să fie de faţă la consiliere. Şi taţii pot fi consiliaţi”, ne-a declarat specialistul.

„Poate e doar o rătăcire”

De consiliere pot beneficia şi femeile care vin la Maternitate pentru a face avort. „Trebuie aflate motivele pentru care întreruperea este necesară, dacă există posibilitatea să nu continue, poate viitoarea mamă are nevoie de acel copil, poate că trece printr-o perioadă în care s-a rătăcit”, spune psihologul.

Depresii

Imposibilitatea unei familii de a avea un copil în ciuda tratamentelor de tot felul poate provoca în special femeii stări depresive, anxietate. Atunci e momentul să intervină psihologul.

„Chiar situaţia încordată a femeii sau a cuplului poate fi un motiv pentru care acel copil nu apare. Se întâmplă adesea ca în momentul în care cuplul decide să adopte un copil, femeia rămâne însărcinată. De ce? Pentru că în sfârşit cei doi se relaxează”.

„Sfatul ar fi să se concentreze asupra lor, să afle cu certitudine că dorinţa este reală, să afle care sunt problemele. Multe din problemele care nu apar în discuţiile de zi cu zi pot opri copilul să vină pe lume”, spune specialistul.

Teama de durere

Şi înainte de naştere, şi în timpul acesteia femeile se pot teme de durerile specifice. „Copilul este o minune şi o minune are un preţ. Dacă acel preţ este reprezentat de un anumit sacrificiu al mamei, e în regulă. Până la urmă e vorba de un copil care completează o familie, de o împlinire a familiei”, a spus psihologul Marian Răzvan Stoian.

Citit 2751 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.