În unele şcoli, căldura dă frisoane

În unele şcoli, căldura dă frisoane
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dependente de sistemul de încălzire al oraşului, care, uneori, se mai defectează, cu lucrări restante la partea de instalaţii termice sau cu defecţiuni la propriile centrale, şcolile cu elevii şi profesorii lor trebuie să înfrunte încă o iarnă.

Înainte cu câteva zile de a se deschide oficial robinetul de căldură în oraş (1 noiembrie), unele instituţii de învăţământ nu erau gata să-i primească pe elevi cu… căldură.

Depind de un gigacalorimetru

Pentru că modernizarea instalaţiei termice nu s-a încheiat nici în acest moment, peste 3.000 de elevi şi preşcolari de la trei unităţi de învăţământ ar putea veni la ore încotoşmănaţi, aşa cum s-a întâmplat, de altfel, săptămâna trecută, la primul val de frig mai serios.

Primăria Galaţi a alocat bani pentru lucrările de la Grupul Şcolar „Gh. Asachi” în februarie, dar lucrările au început, efectiv, abia în august, din cauza procedurilor lungi de atribuire a execuţiei lucrărilor.

Directorul spune că firma a trenat lucrările pentru că Primăria nu a decontat încă niciun ban executantului.

„Dacă muncitorii terminau, cei de  la Termocentrale ar fi fost dispuşi să ne furnizeze agentul termic de săptămâna trecută. Reprezentanţii firmei mi-au dat doar un răspuns verbal, că vom primi căldură. Dar mai au de montat un gigacalorimetru, iar luni, muncitorii nici nu au mai venit la lucru. Ce să înţeleg din asta?”, se întreabă directorul şcolii unde învaţă peste 1.000 de elevi, de la clasele primare până la liceu.

La aceeaşi reţea mai sunt racordate Colegiul „D. Moţoc”, unde vin peste 1.000 de elevi, şi o grădiniţă cu program normal, cu 220 de copii.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Nicoleta Manole, ne-a transmis însă că joia aceasta firmei i se va deconta contravaloarea lucrării executate până în acest moment (110.403 lei). Prin urmare, oamenii nu ar trebui să mai aibă motive să treneze lucrurile, mai ales că o fac pe spinarea sutelor de copii.

Cu centrală, dar fără noroc

Şi cei aproape 350 de elevi ai Şcolii 20 „Traian” vor mai tremura în clase o bucată de vreme. Ghinionul lor este că, deşi au centrală proprie, unul dintre cazanele din fontă a cedat când s-au făcut probe. Cel mai probabil, din cauza sistemul de încălzire vechi de 12 ani.

Primăria a găsit bani să remedieze problema, cel puţin pentru această iarnă, aflăm de la directoare. „Vreau să cred că în maxim 10 zile vom avea căldură. Săptămâna viitoare oricum elevii de ciclul primar vor avea vacanţă.”

S-au mutat la căldură

O parte dintre elevii Colegiului de Industrie Alimentară „Elena Doamna” şi ai Grupului Şcolar „Radu Negru” au trebuit să se mute în alte spaţii pentru că se fac lucrări la sistemul de încălzire de la Spitalul TBC, de care depind ambele instituţii.

Elevii de la 11 clase de SAM sau din anul de completare ori ruta progresivă învaţă doar cu numele la „Elena Doamna”, ei fiind găzduiţi de Liceul „Traian”, care are spaţiu destul.

Elevii de la „Radu Negru” s-au înghesuit într-un singur corp de clădire, care primeşte căldură.

Să nu ardem gazul de pomană!

Doar 17 din cele 108 unităţi de învăţământ din municipiul Galaţi au centrală proprie şi, ca urmare, nu sunt dependente de sistemul centralizat de încălzire.

Inspectorul şcolar general adjunct, Onuţ Atanasiu, crede că toate şcolile îşi pot rezolva, cu bani puţini, problema încălzirii. „Ca exemplu, conducerea Grădiniţei 25 a reuşit să atragă o sponsorizare constând într-o centrală termică. Acum nu mai are de mers decât după avizele necesare montării, iar din iarna viitoare va fi funcţională”.

Mai ales că ieri a fost călduţ, acesta mai spune, din experienţa de director adjunct la Liceul „Dunărea”, că nici unităţile şcolare nu trebuie să dea drumul la căldură nejustificat. „Până la urmă, şi agentul termic se plăteşte tot din banii noştri”.

Explicaţie foto 1: Şcolii 20 „Traian” i s-a stricat centrala în prag de iarnă, dar problema va fi remediată la timp

Citit 736 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.