Ce boli se pot moşteni?

Ce boli se pot moşteni?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cancerul, calviţia, psoriazisul sau afecţiunile cardio-vasculare sunt doar câteva dintre bolile pe care un copil le-ar putea moşteni de la părinţi *

Există mai multe boli, susţin medici curanţi şi cercetători în domeniul medicinei din întreaga lume, pe care, din nefericire, le-am putea moşteni de la părinţi sau de la rude ale acestora.

Nu de puţine ori, însă, moştenirea genetică se manifestă doar în prezenţa mai multor factori favorizanţi pentru apariţia bolii, legaţi în mare parte de stilul de viaţă la pacientului.

Diabetul

Spre exemplu, unui pacient care are o rudă, fie ea şi mai îndepărtată, care suferă de diabet de tip II, i se indică să solicite medicului curant o analiză a glicemiei, a apreciat într-o discuţie precedentă şeful secţiei de Diabet şi Boli de Nutriţie, dr. Magdalena Moroşanu.

Riscul de îmbolnăvire este însă cu mult mai ridicat dacă pacientul adoptă şi o conduită alimentară nesănătoasă şi consumă din belşug alimente prăjite, bogate în grăsimi, dulciuri concentrate şi alcool.

De asemenea, obezitatea este un factor favorizant important atunci când vine vorba despre îmbolnăvirea de diabet.

Calviţia şi determinismul genetic

Alopecia androgenetică sau calviţia este de asemenea o boală a cărei apariţie este în strânsă legătură cu moştenirea genetică.

„Putem vorbi aici despre determinism genetic, care implică o anumită sensibilitate a rădăcinii firului de păr (numit şi bulb pilos) la acţiunea hormonilor naturali. În cazurile în care această sensibilitate există, acţiunea hormonilor scurtează viaţa rădăcinii părului. Practic, acesta devine din ce în ce mai fragil, până când, la un moment dat, se produce atrofia bulbului pilos”, ne-a spus medicul dermatolog dr. Valentina Adochiţei.

Tot astfel am aflat că şi psoriazisul are o componentă genetică, deci probabilitatea de îmbolnăvire este mai mare dacă există antecedente în familie.

Bolile cardio-vasculare şi oncologice

Există situaţii în care mai multe mutaţiile genetice sunt responsabile pentru apariţia cazurilor de cancer de sân la femei şi a cancerului genital la bărbaţi.

De aceea, se recomandă o monitorizare atentă a stării de sănătate a copiilor în familiile cărora s-au înregistrat cazuri de cancer. Medicul oncolog este cel mai în măsură să vă ofere informaţii în această privinţă.

Totodată, pacienţii ai căror părinţi au suferit de afecţiuni cardio-vasculare, cum ar fi hipertensiune sau diversele malformaţii ale muşchiului cardiac ar trebui să fie foarte atenţi şi să prevină, pe cât posibil, astfel de îmbolnăviri, adoptând un stil de viaţă cât mai sănătos.

Citit 1000 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.