ALERTĂ: Pesta porcină africană, la porţile Galaţiului. Focare confirmate la Tulcea şi Brăila
Foto: Mediafax

ALERTĂ: Pesta porcină africană, la porţile Galaţiului. Focare confirmate la Tulcea şi Brăila
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Marţi, 3 iulie, a fost confirmată apariția unui nou focar de pestă porcină africană la porci domestici, într-o gospodărie a populației, din comuna Frecăței, județul Brăila, diagnostic confirmat de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală.

În consecinţă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Galați a transmis ieri, 4 iulie, adrese către Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Unitățile Administrativ Teritoriale de pe raza județului, AJVPS Galați – Direcția Silvică, Circumscripțiile Sanitar Veterinare de Asistență şi fermele comerciale de porci, prin care acestea au fost informate referitor la modul de transmitere a bolii, manifestările acesteia, recomandări pentru deținătorii de porci în vederea protejării de boala respectivă, precum și materiale cu privire la pesta porcină africană, în vederea informării populației. 

45.000 de porci sacrificaţi la Carniprod Tulcea

La sfârşitul lunii iunie, virusul pestei porcine africane fusese confirmat în fermele aparţinând unei exploataţii comerciale de creştere a porcilor din judeţul Tulcea – Carniprod Tulcea, unul dintre cei mai mari procesatori de carne de porc de pe plan local. Carcasele suinelor vor fi distruse sub supraveghere oficială. „Conform procedurilor, vor fi sacrificaţi toţi porcii existenţi în exploataţie (44.580 de capete), de la care se vor preleva un număr suficient de probe, rezultatele de laborator urmând a fi utilizate în cadrul investigaţiilor epidemiologice, pentru determinarea modului în care a fost introdus virusul pestei porcine africane în exploataţie”, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSVSA). „Ni s-a interzis să mai vindem carne din ferma proprie. Vom începe să aducem carne de la alte ferme sau din import”, a declarat, pentru Ziarul Financiar, Nicolae Ciuleac, administrator şi acţionar majoritar al Carniprod.

Pesta porcină africană nu afectează omul

„Pesta porcină africană este o boala ce poate fi confundată cu multe alte boli, însă recomandăm deținătorilor de animale ca, în momentul în care constată că animalele lor au febră mare, sunt abătute, manifestă inapetență, respirație rapidă și dificilă, scurgeri nazale și oculare, precum și în eventualitatea descoperirii accidentale a unor cadavre de mistreţi, să anunţe imediat Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Galați, telefon 0236412123 sau e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.”, informează DSVSA Galaţi. 

Cercetările efectuate în cazul pestei porcine africane au concluzionat faptul că această boală nu afectează omul, însă pierderile economice cauzate prin numărul mare de cazuri de îmbolnăviri, numărul mare de pierderi prin moarte, pierderile economice mari la nivel de industrie – prin mortalitatea cauzată de evoluţia bolii, limitarea mișcării animalelor, reducerea pieței de desfacere prin interdicții de export animale vii și produse din carne de porc fac această boală una extrem de păgubitoare.

Toate animalele la care boala a fost confirmată vor fi ucise și neutralizate, conform legislației în vigoare, iar proprietarii ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor vor fi despăgubiți de către stat, la prețul de piață al animalelor. „Proprietarii ai căror porci nu sunt identificați prin crotaliere, în caz de apariție a bolii, nu vor fi despăgubiți!”, mai precizează DSVSA Galaţi.

Niciun caz confirmat în Galaţi

Până miercuri, 4 iulie, niciun caz de pestă porcină africană nu fusese confirmat în judeţul Galaţi, ne-a spus purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea: „Nu avem niciun caz în Galaţi și nicio suspiciune, dar suntem în alertă. Se vor pune, foarte curând, filtre cu dezinfectant la Trecere Bac. Totodată, s-au pus panouri pentru informarea populaţiei”.

Citit 8337 ori Ultima modificare Vineri, 06 Iulie 2018 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.