Scandal la Colegiul "Dumitru Moţoc"

Scandal la Colegiul "Dumitru Moţoc"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea ISJ va demara o serie de controale * Fosta directoare a fost suspendată din funcţie pentru că pe numele ei a fost emisă o plângere penală * Există suspiciuni că firmele care au închiriat spaţii în cămin nu plătesc chirie pentru toată suprafaţa pe care au ocupat-o *

Poveste cu cântec

Despre neregulile care ar exista la Colegiul "Dumitru Moţoc" am avut numeroase semnale în ultima vreme. Că s-au închiriat spaţii ale instituţiei  unor firme care  una plăteau şi alta foloseau, că relaţiile dintre conducerea şcolii şi firme era bazată pe unele interese reciproce, că s-au casat bunuri ale colegiului, fiind apoi vândute pe sume modice şi încă multe altele.

Dar dovezi ale unor astfel de încălcări ale legii nu am primit. Până ieri, când odată cu înlocuirea directoarei şi chemarea poliţiei în şcoală, scandalul a izbucnit şi o parte dintre zvonurile care circulau au devenit probleme serioase, motiv de cercetări pentru organele abilitate. 

Parchetul fără cheie

Noua directoare cu delegaţie de la Colegiul „Dumitru Moţoc”, Anca Diculescu (foto 4), a sesizat luni seară poliţia, pe motiv că nişte muncitori scoteau parchetul laminat din clădirea internatului unde îşi au sediul mai multe firme.

„Am fost în sălile respective, care nu sunt închiriate niciunei firme şi am găsit nişte muncitori care scoteau parchetul. Le-am făcut fotografii şi apoi am plecat să anunţ poliţia. Între timp, muncitorii plecaseră. Nu ştiu de unde au avut cheie de la sălile respective”.

„Administratorul mi-a spus că numai fosta directoare Rica Tănase are chei de la sălile cu pricina. Cum dumneaei este în concediu medical, nu am reuşit să aflu cui i-a dat cheile. Până să vină poliţia, am mers şi am sigilat uşile”.

„M-am întâlnit cu domnul Oţelea, soţul directoarei unei firme care are alte săli închiriate în acest cămin. Acesta s-a răţoit la mine şi m-a întrebat de ce am pus sigiliu pe o uşă termopan care-i aparţine şi pentru care are facturi”.

„Între timp a venit şi poliţia. Nu ştiu ce s-a mai întâmplat, i-am lăsat discutând. Cert este că cineva a vrut să fure parchetul din sălile respective, dar nu ştim cine şi nici de unde aveau cheie”, ne-a declarat Anca Diculescu.

Spaţii închiriate, fără chirie?

Aceasta susţine că situaţia spaţiilor închiriate din incinta căminului respectiv este destul de neclară: „Ştim cu toţii  în şcoală că sunt firme ale fostului Social Trade care au închiriat un anumit spaţiu, dar au funcţionat şi în săli pentru care nu plăteau chirie, cu buna ştiinţă a fostei conduceri”.

„Acum două săptămâni, în urma unui control de la ISJ pe această temă, fosta  directoare a cerut administratorului să pună pe uşi afişe cu «Dumitru Moţoc», ca să demonstreze că acolo nu a închiriat nimeni. Ori, tocmai în aceste săli erau muncitorii care scoteau parchetul laminat”, ne povesteşte Anca Diculescu. 

Actuala directoare recunoaşte că a avut discuţii legate de apartenenţa uşii termopan cu soţul managerei de la una dintre firmele care funcţionează în cămin şi că nu înţelege de ce are acesta pretenţii la uşa respectivă:

„Şi în cazul parchetului şi în cazul uşii nu pot avea pretenţii. Indiferent de perioada în care au fost puse şi de firma care a avut închiriat spaţiul sau nu, prin contractul de închiriere, acestea intră în proprietatea instituţiei care deţine spaţiul. Ca urmare, nu pot avea nicio pretenţie. Cei care au venit să scoată ieri parchetul erau la furat”, mai adaugă actuala directoare.

Justificări

Am discutat şi cu Ramona Oţelea – managera de la Centrul de Studii Europene, al cărei soţ a fost cumva implicat în această poveste. Iată ce ne-a spus:

„Soţul meu trecea întâmplător pe acolo. Nu avea nicio legătură cu scoaterea parchetului. Uşa este cumpărată de societatea noastră pentru firma de publicitate care ar fi trebuit să închirieze respectivele spaţii. A primit acceptul în cadrul consiliului de administraţie, dar nu s-a mai organizat licitaţia”.

„În baza acestui acord verbal, firma s-a apucat să-şi facă curăţenie. Pentru servicii de publicitate pe care ni le-a făcut, noi i-am cumpărat uşa termopan şi am instalat-o. Avem factură”, ne spune managera Ramona Oţelea.

Directoarea Diculescu susţine însă că face parte din consiliul de administraţie de câţiva ani şi că nu a auzit niciodată de o firmă care să fi primit acordul de închiriere înainte de licitaţie.

„Sunt probleme cu închirierea spaţiilor. Le vom descurca şi vom vedea exact care e situaţia în zilele următoare. Deocamdată am constatat că în contractele de închiriere au fost inserate acte adiţionale care nu sunt înregistrate nicăieri”.

Un lucru sigur şi deloc de neglijat este faptul că fosta directoare, Rica Tănase, a colaborat îndeaproape cu firmele chiriaşe, fiind şi profesor la cursurile de perfecţionare organizate de acestea. 

Din nefericire, nu am putut să discutăm cu ea, pentru că se află, aşa cum s-a menţionat deja, în concediu medical.

Suspendare din funcţie şi plângere penală

Inclusiv inspectorul general Doruleţ Resmeriţă ne-a confirmat că situaţia spaţiilor închiriate la „D. Moţoc” este cât se poate de problematică: „Sunt multe nereguli acolo. Am primit reclamaţii că firmele chiriaşe ar funcţiona şi în spaţii pe care nu le plătesc. Va fi şi un control al auditului în perioada următoare”.

„Există şi o plângere penală la Parchet făcută de angajaţii din instituţie împotriva fostei directoare Rica Tănase pe motiv că aceasta ar fi vândut utilajele şcolii vechi fără licitaţie şi în condiţii suspecte. E vorba de 100-200 de milioane de lei vechi la mijloc. Chiar nu ştiu cum se va soluţiona situaţia”.

„Ce pot să vă spun sigur acum, este că fosta directoare a fost suspendată din funcţie pe durata cercetărilor. Aşa cere legea: dacă există plângere penală, directorii sunt suspendaţi până la finalizarea cercetărilor”, a mai spus Doruleţ Resmeriţă.

Vom reveni.

Explicaţie foto: Muncitorii demontând parchetul, surprinşi de directoarea Anca Diculescu

Citit 8733 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.