Din octombrie 2018, în vigoare. Refuzi să munceşti, statul îţi taie ajutorul social!
Foto: Iulia Kelt

Din octombrie 2018, în vigoare. Refuzi să munceşti, statul îţi taie ajutorul social!
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Persoanele care vor refuza chiar şi o singură dată un loc de muncă oferit îşi vor pierde, din toamnă, ajutorul social.

Legea nr.192 din 2018, pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, a fost publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare din 22 octombrie 2018. Actul normativ prevede, printre altele, că persoanele care refuză chiar şi o singură dată un loc de muncă oferit sau să participe la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională nu vor mai beneficia de ajutorul social.

În forma sa actuală, Legea nr. 416 stabileşte că dreptul la ajutorul social încetează după refuzul repetat de trei ori al unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională. 

Din toamnă, conform noii legi, plata ajutorului încetează după primul refuz, conform unui proiect mai vechi despre care ne-a vorbit, la vremea respectivă, directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase: „Toţi şomerii vor primi repartiţie pe locurile de muncă existente şi vom începe următoarea procedură: pentru cei indemnizaţi, la primul refuz de loc de muncă li se sistează şomajul. Pentru cei neindemnizaţi, la al treilea refuz le încetează dosarul, în condiţiile în care de la primul refuz li se sistează dosarul de la Legea 416, deci ei nu vor mai putea benefica de acel ajutor social. Câtă vreme există locuri de muncă vom face treaba aceasta, cu răbdare, cu subvenţii acordate angajatorilor”. 

Aşadar, din 22 octombrie, dacă un asistat social refuză jobul care i se oferă, statul îi taie ajutorul social. În această situaţie, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data acestei decizii.

Citit 8060 ori Ultima modificare Vineri, 27 Iulie 2018 13:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.