Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
7 comentarii

Persoanele care vor refuza chiar şi o singură dată un loc de muncă oferit îşi vor pierde, din toamnă, ajutorul social.

Legea nr.192 din 2018, pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, a fost publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare din 22 octombrie 2018. Actul normativ prevede, printre altele, că persoanele care refuză chiar şi o singură dată un loc de muncă oferit sau să participe la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională nu vor mai beneficia de ajutorul social.

În forma sa actuală, Legea nr. 416 stabileşte că dreptul la ajutorul social încetează după refuzul repetat de trei ori al unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională. 

Din toamnă, conform noii legi, plata ajutorului încetează după primul refuz, conform unui proiect mai vechi despre care ne-a vorbit, la vremea respectivă, directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase: „Toţi şomerii vor primi repartiţie pe locurile de muncă existente şi vom începe următoarea procedură: pentru cei indemnizaţi, la primul refuz de loc de muncă li se sistează şomajul. Pentru cei neindemnizaţi, la al treilea refuz le încetează dosarul, în condiţiile în care de la primul refuz li se sistează dosarul de la Legea 416, deci ei nu vor mai putea benefica de acel ajutor social. Câtă vreme există locuri de muncă vom face treaba aceasta, cu răbdare, cu subvenţii acordate angajatorilor”. 

Aşadar, din 22 octombrie, dacă un asistat social refuză jobul care i se oferă, statul îi taie ajutorul social. În această situaţie, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data acestei decizii.

Citit 7518 ori Ultima modificare Vineri, 27 Iulie 2018 13:59

7 comentarii

 • postat de Cristian Sâmbătă, 28 Iulie 2018 06:59 78.96.80.*** Link la comentariu
  6
  5

  "Câtă vreme există locuri de muncă vom face treaba aceasta, cu răbdare, cu subvenţii acordate angajatorilor" LOOOOOOOOLLLLLL, asta da recunoastere ca banii nu se vor mai duce la aia care au nevoie de ei, ci la patroni. Luati ma cu 7 maini de la saraci si dati-le banii la bogati; slugile platite ale patronilor ati ajuns, functionari ai statului! :)))))))))))
  Ai dracu` parveniti si ploconari ati ajuns!

  Raportează
 • postat de xxx Vineri, 27 Iulie 2018 13:32 78.96.82.*** Link la comentariu
  6
  10

  Ce prosti sunteti astia care comentati aiurea pe aici ....

  In primul rand sunteti prosti fiindca prevederea asta e in vigoare in legislatie din 2016, boii de politicieni doar au reintrodus-o intr-o OUG ca sa zica ca fac si ei ceva, dar stiu foarte bine ca nu se poate aplica fiindca intrebarea este - CINE ii ofera aluia de la Ajutor Social un loc de munca ? AJOFM, Primaria, alta agentie a statului roman de kko ? Chiar credeti ca functionarii din institutiile statului stau cu lista de locuri de munca in fata incercand sa potriveasca fiecare asista social cu locul de munca care i s-ar potrivi ???? va inselati amarnic fraierilor ...... :):):):)

  In al doilea rand ajutoarele astea sociale pe care toti le injurati reprezinta o modalitate de a tine sub control infractiunile . In momentul in care nu vor mai primi ajutoare sociale oamenii aia nu se vor duce in nici un caz la munca, ci se vor apuca de furturi, talharii si alte asemenea....

  In al 3-lea rand ajutorul social asigura momentan subzistenta in mediul rural. Sunt printre astia si multi care pe langa VMG lucreaza cu ziua la diverse munci agricole. In momentul in care se vor angaja (daca se vor angaja ...) vor pleca din satul respectiv iar criza fortei de munca care si asa in agricultura e fff mare se va accentua si mai mult (si asa nu are cine sa lucreze acum pamantul fiindca satele se depopuleaza, stai sa vezi dupa ce mai pleaca si astia putinii care supravietuiau in baza ajutoarelor sociale... )

  Asa ca mai ganditi inainte sa latrati aiurea .....

  Raportează
 • postat de zola Vineri, 27 Iulie 2018 11:10 5.2.205.*** Link la comentariu
  2
  19

  Foarte ok. In sfarsit ceva bun!

  Raportează
 • postat de Dan Vineri, 27 Iulie 2018 09:47 89.47.179.*** Link la comentariu
  7
  19

  Bietii oameni....este nedrept ca sa fie trimisi la munca!Munca este pentru utilaje....

  Raportează
 • postat de Galatean Vineri, 27 Iulie 2018 09:45 51.37.124.*** Link la comentariu
  3
  23

  In fine, o lege corecta!
  Poate se mai reduce numarul de puturosi profitori care traiesc pe spinarea noastra!!!
  Nimeni nu e obligat sa ajute pe cei care NU VOR sa se ajute singuri!

  Raportează
 • postat de Suzana Vineri, 27 Iulie 2018 09:42 82.137.14.*** Link la comentariu
  8
  11

  In Germania este o lege asemănătoare dar și bordeluri legale O doamna care a fost făcută șomeră a fost aleasă de la un centru de asistență socială și trimisa obligatoriu sa presteze servicii la bordel A refuzat și a pierdut ajutorul social A dat statul în judecată a fost scandal monstru în presă și la TV și a reușit să-și facă dreptate La noi nu sa legalizat bordelurile dar poți să ajungi la spălat Morții la morgă sau sa speli WC conform legii Să Trăiți Bine Ca Băsescu nu că mine

  Raportează
 • postat de Akbar Vineri, 27 Iulie 2018 08:46 188.24.195.*** Link la comentariu
  2
  17

  Bravo !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.