AMENZI uriaşe pentru nerespectarea drepturilor angajaţilor

AMENZI uriaşe pentru nerespectarea drepturilor angajaţilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În primele şase luni ale anului, inspectorii de muncă gălăţeni au efectuat 1.772 de controale în cadrul firmelor care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Galaţi. În urma verificărilor, au fost aplicate 1.235 de sancţiuni contravenţionale, a căror valoare însumată se ridică la peste 1,8 milioane de lei.

Cele mai consistente amenzi le-au fost date angajatorilor gălăţeni pentru abateri de la legislaţia privind relaţiile de muncă. În acest domeniu au fost efectuate 994 de controale, iar echipele din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi au aplicat 1.363 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. "De asemenea, au fost aplicate 372 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1.661.500 de lei", se arată într-un raport al ITM Galaţi.

În ceea ce priveşte domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, ITM Galaţi a efectuat, în primul semestru al anului, 778 de verificări, find constate abateri pentru care au fost aplicate 863 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 143.000 de lei. De asemenea, inspectorii au decis oprirea din funcţionare a opt echipamente de muncă care nu erau sigure pentru angajaţi.

ITM Galaţi nu a făcut publice şi numele angajatorilor sancţionaţi. Potrivit legii, şi amenzile contravenţionale date de inspectorii de muncă pot fi (şi, în multe cazuri, chiar sunt - n.r.) contestate în instanţă, motiv pentru care numele agenţilor economici sancţionaţi nu pot fi făcute publice până la pronunţarea deciziilor definitive.

Cum depui o plângere la ITM

Orice salariat care consideră că angajatorul nu a respectat prevederile contractului individual de muncă/ contractului colectiv de muncă se poate adresa în scris către ITM Galaţi: de la intrare ia un formular pe care îşi scrie nemulţumirea, îl lasă la secretariat, primeşte un număr de înregistrare şi aşteaptă răspunsul acasă. De asemenea, gălăţenii pot face petiţii şi online, la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., cu condiţia să-şi precizeze clar CNP-ul, dar şi numele şi adresa poştală a firmei pentru care fac reclamaţie. Persoanele care nu vor să fie văzute de cei din jur pot pune sesizarea direct în cutia poştală "Reclamaţii către ITM".

Citit 3358 ori Ultima modificare Marți, 07 August 2018 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.