Icoanele Inei

Icoanele Inei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ina Panamarciuc este o creatoare de artă populară care pictează de nouă ani icoane pe sticlă, lemn, sau pe materiale neconvenţionale cum ar fi pietre, ouă şi scoici.

Mărturiseşte că a desluşit singură tainele picturii naive, că a descoperit cum trebuie să amestece culorile după câteva încercări. Pare simplu, însă nu oricine ajunge să facă sute de lucrări expuse şi premiate în întreaga ţară. Este nevoie de talent şi inspiraţie.

Minunea de la Neamţ

Pictoriţa gălăţeană are 34 de ani şi spune că totul a început întâmplător. „Ar fi o poveste… Mama nu putea să aibă copii şi s-a rugat la o icoană făcătoare de minuni de la Mănăstirea Neamţ.

În anul 2000 am făcut un tur de mănăstiri şi am trecut şi pe acolo. Nu ştiu dacă are vreo legătură sau nu, dar apoi mi-a venit ideea să pictez icoane”.

Modelele realizate sunt luate din albume de icoane pe sticlă şi se lucrează altfel decât cele pe lemn. Imaginea se pictează pe spatele sticlei, deci trebuie să fie în oglindă.

Se începe cu conturul şi umbrele - exact invers decât la icoana pe lemn - apoi se pictează fondul şi detaliile. Ina foloseşte culorile acrilice, rezistente în timp, pe care ar trebui să le întindă pe un suport sticlă de 2 mm care însă nu se mai fabrică.

„Lucrez şi eu pe ce găsesc! Înainte se folosea sticla fabricată manual. Am restaurat o dată o icoană veche pictată pe asemenea tip de sticlă şi se vede altfel”.

„Dar nu se mai găseşte decât la ferestrele unor case de la sat. Unii dintre cei care pictează le caută şi le înlocuiesc oamenilor geamul, dar eu n-am reuşit”, spune ea cu părere de rău.

Recompensată cu Premiul I

Ina Panamarciuc nu are un atelier, lucrează acasă şi îşi înrămează singură icoanele. Îi place mult să picteze, însă recunoaşte că munca sa necesită răbdare şi migală pentru că fiecare strat de culoare trebuie lăsat să se usuce înainte de a fi aplicat următorul.

Prima icoană pictată, reprezentând-o pe Maica Domnului, ocupă un loc aparte în sufletul Inei, alături de alte câteva pe care nu le-ar vinde vreodată.

De fapt - spune ea - n-ar vinde niciuna, pentru că le consideră copiii ei. Însă aceste icoane nu îi sunt dragi numai celei care le realizează, ci au fost remarcate la toate saloanele de artă la care au fost expuse.

Ina Panamarciuc a obţinut Premiul I în ultimii patru ani la Salonul Naţional de Artă Naivă şi Sculptură „Înviere şi Lumină” de la Galaţi, semn că juriul apreciază într-adevăr talentul şi truda sa.  

Pictoriţa gălăţeană foloseşte pentru icoane tot felul de suporturi, unul mai deosebit ca altul, printre care lemnul, sticla, piatra şi agatele, scoarţa de copac, coaja de ou, scoicile sau chiar sâmburii.

Şi ca să-şi diversifice activitatea a pictat în scobitura unor linguri de lemn ale căror cozi le-a sculptat tot ea, a modelat crucifixe şi a confecţionat medalioane şi felicitări.

„În momentul în care văd suportul parcă văd şi imaginea care trebuie desenată pe el. Pe scoici şi pe scoarţa de copac fac de obicei îngeraşi, pentru că am un model propriu care este foarte apreciat. Am atâtea idei că nu-mi ajunge timpul pentru toate”.

Ina Panamarciuc este membră a Asociaţiei Creatorilor Populari din România şi participă la expoziţiile de profil organizate în întreaga ţară. Pe lângă acestea mai merge şi la târgurile meşterilor populari, acolo unde se întâlneşte şi discută cu ceilalţi artişti.

„Chipuri simple care impresionează”

Icoanele pictate pe sticlă au ajuns şi peste hotare, la un târg de Crăciun organizat în 2006 în Franţa, la Strasbourg. Creaţiile Inei au fost apreciate de turiştii veniţi din toate colţurile lumii care s-au oprit la standul ei pentru a-i admira şi cumpăra exponatele.

„Consider că icoana tradiţională românească este cea pe sticlă. Chiar dacă este naivă, are chipurile astea simple care impresionează. A început să-mi placă după ce am făcut-o pe prima şi mi-a ieşit foarte frumos şi la toate expoziţiile de artă naivă merg cu lucrări pe sticlă”.

„Icoanele făcute de mine sunt mai apreciate în partea Braşovului şi a Sibiului, iar cei de acolo recunosc specificul şi zona în care au fost făcute”, este de părere creatoarea de artă populară.

În această lună, Ina Panamarciuc îşi va prezenta lucrările la expoziţia „Seminţe şi fructe” care va avea loc la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii şi la Târgul Meşterilor Populari organizat în cadrul Serbărilor Galaţiului.

Foto: arhiva personală

Citit 1192 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.