Grupul Şcolar Tg. Bujor, în pragul falimentului

Grupul Şcolar Tg. Bujor, în pragul falimentului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăria, datoare cu 120. 000 de lei * Şcoala Nr. 1 a fost închisă pentru că nu sunt bani de motorină pentru centrală * 800 de elevi învaţă în două clădiri, în trei schimburi * Profesorilor nu li s-a decontat naveta din aprilie * Telefonul, achitat din cheta făcută de cadrele didactice * Electrica ameninţă cu debranşarea de la curentul electric * Noroc că lemnele s-au cumpărat pe datorie * Primarul dă neputincios din umeri *

Se pare că cea mai vitregită de criză instituţie de învăţământ din judeţ este Grupul Şcolar „Eremia Grigorescu” din Tg. Bujor. Datoriile instituţiei se ridică în acest moment la 120.000 de lei.

După ce că nu şi-au luat banii pentru navetă de mai bine de jumătate de an, profesorii au ajuns să facă chetă pentru a plăti din buzunarele proprii factura la telefon, pentru ca unitatea să nu fie debranşată de la reţea. 

„Cea mai mare problemă e internetul de care avem nevoie pentru elevi, întrucât avem trei laboratoare. Am plătit 8 milioane din buzunarele noastre, acum”.

„Dar nu ştiu ce vom face mai târziu. Probabil vom rămâne fără telefon”, ne spune directoarea Iolanda Bulgaru.

Ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, săptămâna trecută s-au înfiinţat la şcoală şi cei de la Electrica cu ameninţări că se va opri furnizarea energiei electrice dacă nu se achită facturile:

„Suntem în urmă cu plata pe două luni. Deocamdată nu ne-au debranşat. Dar nu ştiu ce se va întâmpla săptămâna aceasta. Sper să ne fi înţeles. I-am explicat lucrătorului de la Electrica faptul că acum învăţăm în trei ture şi nu am cum să rămân fără lumină la şcoală”, adaugă directoarea de la „Eremia Grigorescu”

Criza a pus lacăt  pe şcoală

Cea mai îngrijorătoare situaţie este faptul că Şcoala Nr. 1 – clădirea unde învăţau şase clase ale şcolii de arte şi meserii - a trebuit să fie închisă din lipsa fondurilor.

„Aici avem centrală pe motorină. Ne-ar trebui 45 de milioane ca să putem asigura căldura până la sfârşitul anului. Nu avem cum. Am închis şcoala. Am mutat elevii în corpurile A şi B din liceu”.

„Clasele I-IV învaţă după-amiază. Avem 800 de elevi în două clădiri şi trei schimburi. Vă daţi seama ce probleme avem!”, susţine directoarea.

Noroc de faptul că lemnele pentru corpurile A şi B le-au primit pe datorie pe termen nelimitat:

„Avem lemne de 600 de milioane de lei vechi.  Ne ajung pentru toată iarna. Omul care m-a aprovizionat mi-a dat pe datorie. I-am spus că nu ştiu când se vor deconta facturile, dar a acceptat situaţia”, a mai adăugat directoarea Bulgaru.

Profesori disperaţi

Dincolo de toate aceste aspecte, profesorii sunt disperaţi că nu li se decontează naveta din aprilie. La redacţie chiar am primit o scrisoare din partea cadrelor didactice care susţin că nu mai pot continua să meargă la şcoală în asemenea condiţii:

„În iunie, în bugetul primăriei fuseseră prevăzuţi banii pentru naveta noastră. I-au tocat pe primele lor, aşa că să nu se mai plângă că nu mai au bani de salarii. Suntem 15 profesori nevoiţi să dăm 3 milioane de lei vechi din buzunarele noastre pe navetă”.

„Unii iau doar 8 milioane de lei vechi în mână, deci rămân doar cu 5. Probabil că nu ne mai rămâne decât să dăm primăria în judecată.  Primarul ştia de la începutul anului că trebuia să pună deoparte pentru navetă şi nu i-a păsat”, scriu revoltaţi profesorii de la Grupul Şcolar  din Tg. Bujor.

Neoficial, circulă zvonul că unii dintre profesori nici nu-şi mai permit să muncească pentru atâţia bani. Vor intra în concediu medical, că primesc tot atâta, dar măcar nu vor mai bate drumurile. Directoarea ne-a asigurat că, încă, niciunul nu a făcut aşa ceva.

„Primăriile trebuie să asigure bugetul”

Inspectorul general, Doruleţ Resmeriţă, cunoaşte foarte bine situaţia de la Tg. Bujor:

„Primăriile trebuie să asigure bugetul pentru buna funcţionare a şcolilor. Cei din consiliile locale care nu mai contenesc să se laude atunci când se mai taie câte o panglică, trebuie să-şi asume şi răspunderea finanţării sau subfinanţări unităţilor de învăţământ de care răspund”.

„Nu am primit bani”

Singurul care nu pare să fie alarmat de toată situaţia este primarul din Tg Bujor: „Debranşează şcoala de la energie electrică? S-a mai întâmplat asta. N-ar fi prima oară”, ne spune Ştefan Arfire cu foarte mult calm.

„Nu am primit suficienţi bani. Faţă de anul trecut am un buget mai sărac cu 28 de miliarde de lei vechi. Dacă ne vor da la rectificare, voi achita facturile. Legea este făcută prost”.

„Banii se împart în funcţie de suprafaţă şi de număr de locuitori, dar nu se ţine cont că un oraş are mult mai multe servicii la Consiliul local decât o comună, care are suprafaţă mai mare şi locuitori mai mulţi”, susţine Ştefan Arfire.

Cei care trebuie să plătească din buzunarele proprii greşelile administraţiilor locale şi  pe cele făcute de Guvern sunt profesorii. Cei nedreptăţiţi sunt elevii, obligaţi să facă ore de 40 de minute.

Nu cred că există multe şcoli în toată ţara unde elevii de clasa I să înveţe în tura de după-amiază. Ne-am dori ca şi domnii politicieni să fi suportat acest lucru pe propria piele, dar nici măcar pe vremea lui Ceauşescu nu se întâmpla aşa ceva.

Explicaţii foto:

1 – Grupul Şcolar „Eremia Grigorescu”

2 – Primarul Ştefan Arfire

Citit 2335 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.