Vânătorii gălăţeni nu vor să împuşte mistreţi

Vânătorii gălăţeni nu vor să împuşte mistreţi
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

După ce în extravilanul municipiului Galaţi, în zona Zătun, a fost descoperit un focar de pestă porcină, într-o fermă, autorităţile au fost informate şi despre descoperirea unui cadavru de porc mistreţ. Autorităţile sanitar-veterinare au mers în zonă şi au prelevat probe, iar în urma analizelor s-a stabilit că animalul era infestat cu pestă porcină africană, motiv pentru care au fost impune noi măsuri în zonă.

"Am fost anunţaţi de un cetăţean din perimetrul respectiv, Fondul de vânătoare Zătun 42, că este un cadavru de porc mistreţ, estimat cam la vârsta de 18 luni, care, analizat de laboratorul de pestă porcină, a fost depistat pozitiv. Luni seară am primit rezultatul cu diagnostic de certitudine că porcul mistreţ avea pestă porcină. În astfel de cazuri, se impun  măsuri şi pe zona de vânătoare unde a fost depistat, dar şi pe o rază de 13 kilometri de jur împrejur (opt kilometri - zona infectată şi cinci kilometri - zonă tampon). În perimetrul respectiv, se va aplica vânătoarea integrală a porcilor mistreţi, cu teste de laborator, iar în zona neafectată pe fondurile de vânătoare, se fac vânători în cadrul cotei, la care s-a adăugat cota suplimentară", ne-a explicat Carmen Stroia, directoarea DSVSA Galaţi.

În ciuda faptului că a fost mărită cota la mistreţi, prin Ordinul 827 din 23 august 2018, cu 11 capete, vânătorii nu se înghesuie să-i împuşte. Explicaţiile sunt simple şi logice şi ne-au fost oferite de directorul Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Galaţi, Adrian Alexandru. "Vânătoarea, în zona infestată, se va face numai la pândă şi dibuit. Vânătoarea la pândă o poate face o singură persoană, iar vânătoarea la dibuit se poate face de maximum cinci persoane, aşa că rata de împuşcare este foarte mică. În momentul de faţă, vânătorii, cei care sunt înscrişi în asociaţie, au o oarecare reticenţă, pentru că, în primul rând, le este foarte frică să nu ducă boala în gospodăriile lor, în al doilea rând, vegetaţia care există acum este foarte mare şi rata de împuşcare este foarte mică, iar în al treilea rând pentru că merg la vânătoare şi ei nu se aleg cu nimic, doar cheltuie bani. Există probleme în a-i mobiliza pe vânători. La sfârşitul săptămânii trecute, am avut organizate 13 vânători, pe majoritatea fondurilor de vânătoare cu mistreţi, pentru că avem şi fonduri de vânătoare care nu au în cota de recoltă şi mistreţi, iar media a fost cam de zece vânători pe fondul de vânătoare", ne-a explicat Adrian Alexandru.

Cu toate acestea, vânătorii trebuie să împuşte toţi mistreţii, de pe Fondul de vânătoare 42 Zătun. "Conform evaluărilor făcute de AJVPS Galaţi, în perioada februarie - martie, pentru fondul de vânătoare 42 Zătun avem estimat un număr de 25 de mistreţi", a conchis Adrian Alexandru.

Conform sursei citate, până în prezent, din cei 27 de porci mistreţi împuşcaţi pe fondurile de vânătoare din judeţul Galaţi, niciunul nu a fost suspectat sau diagnosticat cu pestă porcină africană.

Citit 9341 ori Ultima modificare Luni, 17 Septembrie 2018 00:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.