Tudor Vladimirescu, a treia localitate rămasă fără porci
Foto: Teodora Miron

Tudor Vladimirescu, a treia localitate rămasă fără porci
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

La sfârşitul săptămânii trecute, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi a primit confirmarea de la Laboratorul Naţional de referinţă din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti privind prezenţa virusului pestei porcine africane într-o fermă situată în extravilanul comunei Tudor Vladimirescu.

La doar o zi distanţă, Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi a dat confirmarea de suspiciune pentru un porc aflat într-o gospodărie din interiorul localităţii menţionate. "Primele măsuri care se aplică în aceste situaţii, tocmai pentru a preveni şi limita răspândirea bolii, care trebuie luate cu maximă urgenţă, au vizat punerea sub supraveghere a tuturor exploataţiilor cu porci, catagrafierea tuturor animalelor de origine porcină din aceste exploataţii", ne-a declarat Carmen Stroia, directorul DSVSA Galaţi.

Astfel, autorităţile sanitar-veterinare, pe baza ordinului emis de prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, au început eutanasierea tuturor suinelor din Tudor Vladimirescu.

Însoţiţi de jandarmi şi de poliţişti, medici veterinari au mers în comună şi au bătut din poartă în poartă, pentru a afla cine are porci. Deşi aveau liste cu proprietarii de suine, autorităţile nu au putut să îşi facă treaba până la capăt, pentru că unii proprietari nu erau acasă. Acolo unde au fost găsiţi porci, medicii au prelevat şi analize de sânge, care vor fi trimise la laboratorul de la Iaşi.

"Ce putem face? Cu cine să ne certăm?"

Oamenii par să se fi împăcat cu gândul şi acceptă eutanasierea porcilor, resemnaţi şi cu gândul că măcar vor primi nişte bani pentru ei. "Ce mai puteam să fac dacă au venit şi i-au luat? Aşteptăm despăgubirile. Porcii erau sănătoşi, aveau cam 70-80 de kilograme şi au fost cântăriţi la ochi. La Crăciun, o să cumpărăm sau o să tăiem o găină - două", ne-a spus Mitică Chirilă.

Deşi conducerea DSVSA Galaţi a afirmat că până în prezent "nu ne-am confruntat cu oameni care refuză eutanasierea, dar dacă am ajunge aici vom merge la convingere şi explicare, pentru că este benefică pentru cetăţean această măsură, pentru că primeşte bani de la stat ca despăgubiri. Nu cred că suntem în postura de a vorbi despre refuzul cetăţenilor. A fost nevoie doar de explicaţii suplimentare, dar până acum la toate focarele din judeţul Galaţi lucrurile au mers bine", situaţia din teren este cu totul alta.

La Tudor Vladimirescu, o bătrânică a încercat să îşi scape porcul de eutanasiere spunându-le că nu are porc în curte. În momentul în care au verificat curtea, autorităţile au constatat că femeia avea un porc, care a şi fost asomat. "Am spus că nu mai am porc, ca să plecaţi", le-a spus femeia medicilor veterinari veniţi la poarta ei.

Ulterior, femeia, în vârstă de 77 de ani, ne-a povestit că "m-au lăsat fără porc. Porcul era sănătos, nu am avut necazuri cu el de când îl am. Are aproximativ 90 de kilograme. O să mă împrumut de bani ca să îmi cumpăr o vacă şi o să mâncăm lapte. Îmi vine să plâng, că m-am chinuit cu el. Acum nu ştiu nici când o să mai pot să cumpăr porc", ne-a mărturisit femeia.

În ciuda faptului că erau însoţiţi de jandarmi, medicii veterinari nu au putut să intre în curtea unui localnic, care i-a permis doar viceprimarului să intre, să verifice şi să constate că nu are porc.

"Eu le dau porcii, dar să le facă analize şi dacă sunt bolnavi să îi ia. Dar dacă nu sunt bolnavi, să îmi lase animalele în bătătură. De Crăciun, o să cumpărăm porci din Spania, ca să avem ce mânca", ne-a spus un alt localnic.

"Mâncăm verdeţuri şi vom fi mai sănătoşi"

În timp ce autorităţile băteau din poartă în poartă pentru a ucide animalele, cei care nu au crescut proci spun că şi-ar dori să cumpere. "Era de aşteptat să îi omoare în toată ţara. Eu chiar mă gândeam să cumpăr, dar nu se mai găsesc. Probabil, cei care au avut i-au tăiat ca să nu îi ia autorităţile. De sărbători vom mânca verdeţuri, vom fi mai sănătoşi", ne-a spus o altă localnică.

Tudor Vladimirescu este a treia localitate din judeţ, după Suceveni şi Vameş, în care nu mai există porci. Virusul se răspândeşte însă foarte repede, aşa că există posibilitatea ca şi alte localităţi să ajungă în aceeaşi situaţie.

Citit 5462 ori Ultima modificare Vineri, 14 Septembrie 2018 00:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.