Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, joi dimineaţă, 13 septembrie 2018, ca urmare a confirmării virusului pestei porcine africane în comuna Tudor Vladimirescu, dar şi ca urmare a apariţiei unei suspiciuni în satul Rogojeni, comuna Suceveni.
"La Rogojeni, am avut o sesizare privind un porc bolnav. Prima dată, s-au recoltat probe de sânge şi s-au trimis la Iaşi. La câteva ore, cetăţeanul a anunţat că i-a murit porcul, aşa că am prelevat organe, pentru a le trimite la veterinar. La ferma respectivă erau 11 porci adulţi şi 18 purcei, fătaţi de numai câteva zile. Miercuri seară, a venit confirmarea, de la Iaşi, de suspiciune, aşa că s-a decis uciderea tuturor porcilor din localitate", ne-a declarat Carmen Stroia, directoarea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi.
Animalele au fost sacrificate şi băgate la congelator
Conform şefei DSVSA Galaţi, la Tudor Vladimirescu au fost ucişi toţi porcii din comună, încă de la apariţia suspiciunii. Deşi aici figurau înregistraţi, la începutul lunii septembrie, 223 de porci, inspectorii sanitari nu au mai găsit în teren decât 74. Semn că oamenii şi-au tăiat porcii şi au băgat carnea la congelator, astfel încât să nu rămână fără animalele crescute în bătătură.
Situaţia s-a repetat la Rogojeni, unde DSVSA Galaţi avea raportaţi 85 de proci, însă în teren au fost găsiţi doar… şapte. Pe lângă aceştia, medicii au mai ucis alţi 42 de porci, din două microferme, una dintre ele fiind cea în care s-a confirmat prezenţa virusului.
Localnicii recunosc că şi-au tăiat porcii încă de la apariţia virusului în Suceveni, comună din care face parte satul Rogojeni. "Nu mai am porc, l-am tăiat când s-a întâmplat la Suceveni. De ce să mi-l ia să îl omoare şi să mă lase fără mâncare la copii? Ne-a fost frică că va ajunge virusul şi la noi. Carnea am pus-o în congelator, iar de Crăciun o să tăiem un ied şi o să cumpărăm ceva carne de porc de la magazin, să ne facem pofta", ne-a spus Veronica Ţîu.
A rămas doar ce nu era bun de mâncat
Povestea se repetă din poartă în poartă. Rar, inspectorii sanitar-veterinari se opresc pentru a asoma câte un porc. Singurii porci găsit sunt cei care nu au putut fi sacrificaţi. "Am un vier. Am avut şi două scroafe, dar le-am tăiat în urmă cu o lună, când a început pesta la Suceveni. Am copii şi voi cumpăra alt porc", ne-a spus un alt localnic.
Nici Mărioara Neculiţă nu şi-a putut tăia porcii, aşa că medici veterinari au găsit în curtea ei două scroafe vietnameze gestante. "Am două scroafe vietnameze, care sunt sănătoase. Le predăm, deşi ne pare rău, pentru că urmau să fete. Era mai bine să le facă întâi analize, dar, dacă aşa este regula, nu avem ce face. Vom cumpăra carne de la magazin, deşi nu ştim ce mâncăm", ne-a spus, cu lacrimi în ochi, femeia.
"De când s-a întâmplat la Suceveni, lumea a început să îşi taie porcii. Decât să primească banii de despăgubiri, lumea a preferat să îi taie. La Suceveni, de exemplu, oamenii şi-au primit deja banii. Eu le-am spus că nu este bine să îi taie, dar nu ascultă. Tot ce-a fost de sacrificat, a fost sacrificat", ne-a spus Marian Mitrofan, primarul comunei Suceveni.
Deşi oamenii şi-au tăiat deja porcii, autorităţile sanitar-veterinare atrag atenţia că există un mare pericol ca virusul să apară din nou, atunci când este consumată carnea. "Este un virus extrem de agresiv şi cu o putere foarte mare de difuzare. Este foarte important ca fiecare cetăţean, proprietar de porc, să respecte regulile principale de protecţie şi prevenire. Nu este o boală pentru care să existe tratament sau o modalitate de imunizare. Un vector important de transmitere a virusului este omul, prin toate mişcările lui: intrare, ieşire din gospodărie, deplasare etc. O eventuală existenţă a virusului la un porc sacrificat înainte de venirea inspectorilor sanitari nu îmbolnăveşte omul, dar prezintă multiple modalităţi de difuzare a pestei porcine, astfel: la preparare rezultă resturi alimentare, care ulterior pot fi aruncate sau date ca hrană altor animale, pot fi trimise într-un pachet etc. Rugămintea este să aibă foarte mare grijă cum fac distribuţia acestei cărni pentru că, involuntar, pot genera o nouă răspândire", ne-a explicat Carmen Stroia, directoarea DSVSA Galaţi.