Al 11-lea focar de pestă porcină din judeţul Galaţi
Foto: Teodora Miron

Al 11-lea focar de pestă porcină din judeţul Galaţi
Din 85 de porci, autorităţile au mai găsit doar... şapte
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, joi dimineaţă, 13 septembrie 2018, ca urmare a confirmării virusului pestei porcine africane în comuna Tudor Vladimirescu, dar şi ca urmare a apariţiei unei suspiciuni în satul Rogojeni, comuna Suceveni.

"La Rogojeni, am avut o sesizare privind un porc bolnav. Prima dată, s-au recoltat probe de sânge şi s-au trimis la Iaşi. La câteva ore, cetăţeanul a anunţat că i-a murit porcul, aşa că am prelevat organe, pentru a le trimite la veterinar. La ferma respectivă erau 11 porci adulţi şi 18 purcei, fătaţi de numai câteva zile. Miercuri seară, a venit confirmarea, de la Iaşi, de suspiciune, aşa că s-a decis uciderea tuturor porcilor din localitate", ne-a declarat Carmen Stroia, directoarea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi.

Animalele au fost sacrificate şi băgate la congelator

Conform şefei DSVSA Galaţi, la Tudor Vladimirescu au fost ucişi toţi porcii din comună, încă de la apariţia suspiciunii. Deşi aici figurau înregistraţi, la începutul lunii septembrie, 223 de porci, inspectorii sanitari nu au mai găsit în teren decât  74. Semn că oamenii şi-au tăiat porcii şi au băgat carnea la congelator, astfel încât să nu rămână fără animalele crescute în bătătură.

Situaţia s-a repetat la Rogojeni, unde DSVSA Galaţi avea raportaţi 85 de proci, însă în teren au fost găsiţi doar… şapte. Pe lângă aceştia, medicii au mai ucis alţi 42 de porci, din două microferme, una dintre ele fiind cea în care s-a confirmat prezenţa virusului.

Localnicii recunosc că şi-au tăiat porcii încă de la apariţia virusului în Suceveni, comună din care face parte satul Rogojeni. "Nu mai am porc, l-am tăiat când s-a întâmplat la Suceveni. De ce să mi-l ia să îl omoare şi să mă lase fără mâncare la copii? Ne-a fost frică că va ajunge virusul şi la noi. Carnea am pus-o în congelator, iar de Crăciun o să tăiem un ied şi o să cumpărăm ceva carne de porc de la magazin, să ne facem pofta", ne-a spus Veronica Ţîu.

A rămas doar ce nu era bun de mâncat

Povestea se repetă din poartă în poartă. Rar, inspectorii sanitar-veterinari se opresc pentru a asoma câte un porc. Singurii porci găsit sunt cei care nu au putut fi sacrificaţi. "Am un vier. Am avut şi două scroafe, dar le-am tăiat în urmă cu o lună, când a început pesta la Suceveni. Am copii şi voi cumpăra alt porc", ne-a spus un alt localnic.

Nici Mărioara Neculiţă nu şi-a putut tăia porcii, aşa că medici veterinari au găsit în curtea ei două scroafe vietnameze gestante. "Am două scroafe vietnameze, care sunt sănătoase. Le predăm, deşi ne pare rău, pentru că urmau să fete. Era mai bine să le facă întâi analize, dar, dacă aşa este regula, nu avem ce face. Vom cumpăra carne de la magazin, deşi nu ştim ce mâncăm", ne-a spus, cu lacrimi în ochi, femeia.

"De când s-a întâmplat la Suceveni, lumea a început să îşi taie porcii. Decât să primească banii de despăgubiri, lumea a preferat să îi taie. La Suceveni, de exemplu, oamenii şi-au primit deja banii. Eu le-am spus că nu este bine să îi taie, dar nu ascultă. Tot ce-a fost de sacrificat, a fost sacrificat", ne-a spus Marian Mitrofan, primarul comunei Suceveni.

Deşi oamenii şi-au tăiat deja porcii, autorităţile sanitar-veterinare atrag atenţia că există un mare pericol ca virusul să apară din nou, atunci când este consumată carnea. "Este un virus extrem de agresiv şi cu o putere foarte mare de difuzare. Este foarte important ca fiecare cetăţean, proprietar de porc, să respecte regulile principale de protecţie şi prevenire. Nu este o boală pentru care să existe tratament sau o modalitate de imunizare. Un vector important de transmitere a virusului este omul, prin toate mişcările lui: intrare, ieşire din gospodărie, deplasare etc. O eventuală existenţă a virusului la un porc sacrificat înainte de venirea inspectorilor sanitari nu îmbolnăveşte omul, dar prezintă multiple modalităţi de difuzare a pestei porcine, astfel: la preparare rezultă resturi alimentare, care ulterior pot fi aruncate sau date ca hrană altor animale, pot fi trimise într-un pachet etc. Rugămintea este să aibă foarte mare grijă cum fac distribuţia acestei cărni pentru că, involuntar, pot genera o nouă răspândire", ne-a explicat Carmen Stroia, directoarea DSVSA Galaţi.

Citit 13196 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Septembrie 2018 01:09

6 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 14 Septembrie 2018 23:30
  79.116.100.***
  @Catalin Vrei tu civlilizatie!?? Sa stam toti la supermarket sa cumparam carne de porc din Germania si Austria, sa bem lapte cu E-uri din Elvetia si sa cumparam PAL din Germania in timp ce Exportam porci foarte sanatosi, ul si frasin si lapte de vaca BIO spre Elvetia! Sa mancam civilizat glutamat, monosodic existent in aproape toate produsele de carne... (citeste pe net ce prapad face creierului mai ales la copii.. iremediabil... COPII NU AU VOIE SA CONSUME SALAMURI CU E-RI PENTRU CA SUNT IN DEZOLVATARE) Unde e ministru Daea... odraslu lu Dragnea vinde 10.000 porci la export si apoi apare molima! BA VOI SUNTETI SANATOSI SAU DOAR PROSTI! Eu sper sa crape statul roman si sa ramana pristimea si asistatii de manutza cu cei ce detin pernutza de pe scaun de la STAT si sa facetzi o hora in care sa va bateti ca chiorii! SUCCESS! Romania nu are ce sa-mi ofere ca si conducere... decat primitivism si prostie... TARA ca peisaje si relief DA... dar astea ne-a dat-o Dumnezeu cu partidul ruginit! BATE SHAUA SA PRICEAPA CALUL!
  0
  7
  Raportează
 • postat de Ionut
  Vineri, 14 Septembrie 2018 16:53
  5.13.173.***
  Eu vreau sa va intreb ceva? De ce militarii, jandarmii si alte instituții sunt obligati la caratul porcilor? De ce nu ii cheama pe cei care primesc ajutor social degeaba? In halul asta sa ajuns in România incat sa cheme armata, jandarmii sa care porcii oamenilor?
  1
  6
  Raportează
 • postat de lucian
  Vineri, 14 Septembrie 2018 11:36
  79.3.97.***
  Salbatic sau nu, ma intreb de ce se omoara toti porcii? Adica si cei sanatosi. Ca doar nu-si iau traista in spate si pleaca la plimbare prin sat, asa ca sa infecteze si alti porci.
  Dar daca va veni o pesta la om, ce vor face, vor omari toti oamenii?
  Catalin, daca nu ar fi prostie, astia nu ne-ar pacali. Vezi ca nici tu nu esti departe!
  Am ajuns o tara africana! Lipsa de civilizatie (oamenii care omoara animale au o anumita cruzime, nu credeti?) nu ar trebui sa fie o scuza pentru a prosti oamenii. Avem traditii, civilizate sau mai putin, dar nu cred ca pentru asta trebuie sa ne abureasca cu chestii care inainte se faceau in Africa!
  Poate cineva sa-mi raspunda, de ce se omoara toti porcii, bolnavi sau sanatosi? Poate ca exista totusi un raspuns logic ca sa nu ne mai gandim doar la comploturi!
  6
  9
  Raportează
 • postat de Victor
  Vineri, 14 Septembrie 2018 11:02
  86.35.180.***
  Planul e clar dragi cititori:
  1. Haosul va continua pana de Craciun, cand conform traditiilor romanesti vor fi sacrificati majoritatea porcilor
  2. Prin Ianuarie 2019 se va da un HG si se va pune in aplicare restrictia de a mai creste porci in gospodarii

  Acest plan va fi argumentat (pe baza bolilor care se pot propaga prin intermediul cresterii improprii a animalelor in gospodarii) ca fiind un pas catre civilizarea societatii romanesti si un alt mare pas in alinierea la standardele de viata europene

  Clar ca vor fi pareri pro si contra dar totusi civilizarea se face prin forta (din pacate) - si va mai este de mirare ca pesta porcina afecteaza masiv estul Europei?
  6
  5
  Raportează
 • postat de Catalin
  Vineri, 14 Septembrie 2018 07:32
  93.122.251.***
  Vrea el expertiza din afara tarii...cata prostie zace-n unii. Incepand cu cei ce isi arunca porcii morti in Dunare, din comoditate, si terminand cu Iancu, care trebuie sa vada el laba porcului tremurand. Treziti-ti-va, chiar asa, si civilizati-va, salbaticilor!
  8
  8
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 14 Septembrie 2018 00:30
  79.116.100.***
  A 11a MINCIUNA! Daca este sa presupunem prin absurd, ca aceasta pesta exista... eu nu am vazut UN PORC dupa simtomele respective... tremuraturi si mebrele umflate! PE BAZA A CE OMOARA ACESTE ANIMALE!??? Daca este reala, vreau sa vad certificate de expertiza din afara tarii, laboaratoare neutre! Cine a mintit, sa plateasca de 5X un porc!
  Eu cred ca tara asta este hipnotizata de ceva si multi prosti is IN TRANSA! Altfel nu-mi explic! TREZIREAAAAAA BA CA VA MANANCA CAINII DIN TRAISTA!
  13
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.