Diferenţe în administrarea unei utilităţi de bază. Jumătate dintre gălăţeni beau apă ”monopolizată”

Diferenţe în administrarea unei utilităţi de bază. Jumătate dintre gălăţeni beau apă ”monopolizată”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

28 este numărul localităţilor din judeţul Galaţi unde gestionarea infracstructurii de alimentare cu apă potabilă este asigurată în prezent de „Apă-Canal”, la acestea adăugându-se şi zona de agrement de la Gârboavele. Jumătate dintre comune nu au aderat încă la operatorul zonal de gestionare a reţelei, din diverse motive, unii primari intenţionând chiar să nu o facă niciodată. 

Lungul drum al realizării reţelelor de alimentare cu apă potabilă în judeţul Galaţi, îndeosebi în mediul rural, a cunoscut suişuri şi coborâşuri, cu toate plusurile şi minusurile contabilizate de fiecare administraţie locală în parte, locuitorii judeţului reuşind, în majoritate, să facă pasul uriaş de la puţul din colţul uliţei, la robinetul din bucătărie. La nivel administrativ, problemele nu s-au oprit la branşarea gospodăriilor la utilitatea de bază, următorul pas fiind chestiunea gestionării, pe termen lung, al infrastructurii. Predarea reţelelor realizate prin fonduri europene, proprii sau din alte surse, către operatorul regional „Apă-Canal” s-a dovedit pentru unii o chestiune de rutină, în timp ce pentru alţii, a fost o corvoadă, nerezolvată nici în ziua de astăzi. Motivele, diverse. Din cele 64 de unităţi administrativ teritoriale existente în judeţ, 37 sunt membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare „Serviciul Apă-Canal” Galaţi, condiţie esenţială pentru a putea demara procedurile de predare. Dintre acestea, potrivit datelor furnizate de Apă-Canal Galaţi, 28 de comune au reţelele de apă administrate de operatorul regional.

„La sfârşitul anului 2017, Societatea Apă Canal S.A. Galaţi opera în 27 de localităţi din judeţ, respectiv municipiile Galaţi şi Tecuci, oraşele Târgu Bujor şi Bereşti şi comunele Lieşti, Iveşti, Umbrăreşti, Barcea, Pechea, Şendreni, Movileni, Cosmeşti, Slobozia Conachi, Bereşti Meria, Smârdan, Cavadineşti, Tudor Vladimirescu, Piscu, Braniştea, Fundeni, Independenţa, Drăgăneşti, Cuza Vodă, Cudalbi, Valea Mărului, Rădeşti şi zona de agrement Gârboavele. Începând cu 1 septembrie 2018 am preluat operarea serviciului de alimentare cu apă potabilă în comuna Cuca, iar de la 1 octombrie urmează să începem operarea serviciului de alimentare cu apă potabilă şi în comuna Nicoreşti”, a precizat Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt al SC Apă-Canal Galaţi. 

Cum lesne se poate observa, cu excepţia oraşelor şi a celor două municipii, comunele unde Apă-Canal a preluat reţelele de alimentare  află în centrul şi mai ales zona de vest a judeţului. Restul unităţilor administrativ-teritoriale, chiar dacă o parte fac parte deja din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, nu au fost incluse în planul operaţional al agentului economic. Motivele diferă de la caz la caz.

„Nu vrem să scumpim apa”

Este afirmaţia edilului unei comune aflate la nici 20 de kilometri de Galaţi, aflată în plină expansiune. Este vorba de Tuluceşti, unde primarul Petrică Bratu susţine că se află în plin proces de extindere a reţelei de canalizare. În ce priveşte apa potabilă, reţeaua acoperă tot intravilanul vechi al comunei, cu o mică excepţie, zona intersecţiei DN 24 D cu DN 26. 

„Nu am predat reţeaua de apă şi nici nu vedem de ce am face-o. Motivul principal ar fi că s-ar scumpi prea mult apa în comună. Preţul de acum, pe care îl plătesc oamenii de aici, este de 3,10 lei pe metrul cub, cu tot cu TVA, iar la canalizare, 1,80 lei, cu TVA. Dacă am preda la Apă-Canal ar fi mult prea scump. Deocamdată nu avem motive nici să aderăm la Asociaţia Comunitară. Dacă aşa am găsi surse de finanţare pe care nu le putem obţine din altă parte, poate am adera”, ne-a explicat primarul Petrică Bratu. 

Mai la nord, tot pe flancul estic, situaţia se schimbă, într-o comună mult mai mică şi unde restanţele la plata facturilor au fost la un pas de a întrerupe furnizarea curentului electric la pompele de alimentare. La Vlădeşti, comună membră a Asociaţiei Comunitare, sunt potrivit primarului Eracli Drujescu, 608 abonaţi la reţeaua de alimentare cu apă potabilă şi majoritatea sunt restanţieri cronici la plată. 

„Cu greu reuşim să-i lămurim să plătească. Ei înţeleg să plătească când au bani, nu înţeleg că întreţinerea şi plata curentului necesar funcţionării pompelor costă bani în fiecare lună! S-au adunat datorii la Electrica de 127 de milioane de lei vechi şi am fost la un pas să ne taie curentul. Am reuşit să strângem vreo 67 de milioane, să mai achităm din datorie, să nu taie curentul. Până şi cei doi oameni care munceau la acest serviciu au plecat din cauză că nu le-am mai putut plăti salariile. Facem demersuri să achităm toată restanţa, să facem inventarul la tot ce înseamnă reţea şi apoi să o predăm la Apă-Canal. Atunci, dacă nu vor plăti, vor fi debranşaţi”, ne-a declarat joi, 20 septembrie, primarul Eracli Drujescu. În prezent locuitorii din Vlădeşti plătesc pentru un metru cub de apă 2,62 lei. Dacă vor deveni abonaţi ai Apă-Canal, tariful perceput va creşte la 4,69 lei pentru un metru cub.

În foto 1, galerie - primarul comunei Tuluceşti, Petrică Bratu; în foto 2 - primarul comunei Vlădeşti, Eracli Drujescu:

Citit 4524 ori Ultima modificare Joi, 27 Septembrie 2018 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.