Cavadineşti: Săraci de n-au nici după ce bea apă

Cavadineşti: Săraci de n-au nici după ce bea apă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* …aşa se spune din bătrâni despre cei care abia îşi duc zilele de lipsuri şi nevoi. Zicala asta se potriveşte şi nu prea celei mai amărâte comune din judeţ, Cavadineşti *

Numai că sărăciei cu lustru i se adaugă şi lipsa apei potabile şi a canalizării. Abia din luna mai, anul viitor, promite primarul PD-L Aurel Florea, localitatea va avea alimentare cu apă potabilă.

Muntele de zahăr şi făină

Statistic, 45 la sută din populaţie beneficiază de pachetele cu ajutoare – zahăr şi făină – acordate de Uniunea Europeană. Ce a mai rămas neîmpărţit încă din muntele de zahăr şi făină este depozitat în Căminul Cultural.

Chiar primarul recunoaşte că marele dezavantaj al Cavadineştiului este sărăcia dublată de distanţa mare faţă de Galaţi – 80 de km.

„Nu ne putem compara cu Tuluceştii, Vânătorii, Şendrenii. Să vede diferenţa de prosperitate a cetăţenilor. Pe timpul comunismului, când s-a migrat spre industrie, de la Cavadineşti cam toată lumea a plecat”.

„Practic suntem localitatea cu cea mai mare medie de vârstă la nivelul judeţului – 54 de ani la o populaţie cu 3.560 de locuitori cu patru sate. 380 trăiesc din venitul minim garantat. Ei sunt realitatea noastră”.

„La ajutoarele constând în făină şi zahăr - am avut peste 800 de persoane beneficiare, pentru că celor care trăiesc din venitul minim garantat li s-au adăugat persoanele cu handicap, cele cu venituri sub 400 de lei”.

„Şi pensiile în comună sunt mici pentru că avem pensionari din fostele CAP-uri. Ici-colo mai găseşti câte un pensionar care a lucrat la stat şi are 700-800 de lei pensie”, ne-a declarat primarul Aurel Florea (FOTO 2).

Apa a întârziat doi ani

Comuna ar fi trebuit să aibă alimentare cu apă potabilă din 2007, dar n-are nici acum.

„Când am devenit primar, am găsit început un proiect de alimentare cu apă pentru satele Cavadineşti, Găneşti şi Comăneşti. E un proiect cu probleme. Avem acum sursa financiară pentru tot proiectul, dar ne mai lovim de neprofesionalismul firmei Confort, care derulează lucrările în ritm foarte lent”.

„În 2006 a început proiectul şi ar fi trebuit să fie gata în 2007, dar nu am primit finanţare de la Guvern. În 2008, m-am zbătut pentru bani şi i-am obţinut. 26 miliarde de lei de lei vechi este valoarea lucrării licitate”.

„Acum lucrarea e la 80 la sută executată. Eu sper ca în luna mai să curgă apa la Cavadineşti. Poate va rămâne un tronson neexecutat, dar sigur vom avea apă”, spune primarul Florea.

Când a ajuns la conducerea comunei, a făcut şi extindere de apă pentru Grăpeni, o mahala în marginea Cavadineştiului, lucrare neprinsă în proiectul iniţial şi care costă 4 miliarde de lei vechi.

Primarul speră să câştige şi un proiect pentru alimentare cu apă, canalizare şi staţie de epurare pentru satul Vădeni, în valoare de 30 de miliarde de lei vechi. În prezent, puţurile 1 şi 2 sunt gata şi se lucrează la 3 şi 4.  

„Nici nu murim, nici nu trăim”

L-am întrebat pe primarul comunei Cavadineşti cum ar putea ieşi din sărăcie?

„Poate prin încurajarea agriculturii. Agricultura de azi e de subzistenţă. Nici nu murim, nici nu trăim. Ce iei pe mere dai pe pere. Nu sunt bani pentru culturi viitoare, ne trebuie subvenţii mai substanţiale şi ajutor pentru valorificarea producţiei interne”.

„Ar trebui să se gândească un program naţional de valorificare a producţiei, poate chiar pe centre. E nevoie de o astfel de politică la nivelul Guvernului”, a încheiat primarul din Cavadineşti.

Citit 938 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.