A fost confirmat un nou focar de pestă porcină în județul Galați

A fost confirmat un nou focar de pestă porcină în județul Galați
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

O nouă suspiciune de pestă porcină în județul Galați. Virusul a apărut într-o gospodărie din localitatea Independența, motiv pentru care  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit sâmbătă dimineață pentru a  aproba Planul de măsuri care se impun la astfel de cazuri.

”Comitetul pentru Situații de Urgență s-a întrunit ca urmare a apariției focarului de pestă porcină africană într-o gospodărie din Independența. În acest caz, genomul viral pentru pesta porcină africană a fost detectat în organele analizate de către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Bacău. În această exploatație suspectă, ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare pentru clarificarea trasabilității porcilor”, se arată într-un comunicat de presă emis de Prefectura Galați. 

Astfel, Comitetul pentru Situații de Urgență a decis uciderea celor 16 porci din exploatație și punerea sub supraveghere clinică a suinelor din localitatea Independența.

”S-a dispus interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor și altor obiecte susceptibile de a transmite boala, interzicerea ieșirii animalelor din specia suine din exploatațiile suspecte, iar pentru celelalte specii doar cu acordul DSVSA. De asemenea, s-a dispus instituirea unei zone de control temporar în jurul exploatației, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii din focar și amplasarea dezinfectoarelor rutiere la intrarea/ieșirea din exploatația suspectă etc”, se mai arată în comunicatul Prefecturii. 

Acesta este al 15-lea focar de pestă porcină africană din județul Galați, iar autoritățile reamintesc faptul că virusul nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, un impact economic major.

Citit 8966 ori Ultima modificare Luni, 05 Noiembrie 2018 10:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.