Sistemul de sănătate din România riscă să intre în colaps în 2010, după ce bugetul alocat domeniului a scăzut în 2009 cu aproape 20 la sută faţă de anul trecut, arată un raport lansat marţi de Societatea Academică Română (SAR).
Conform autorilor studiului, situaţia de anul viitor va fi chiar mai dificilă dacă bugetul nu va acoperi cinci trimestre. În raport se arată că eficientizarea alocării resurselor în sector este imposibilă dacă el primeşte doar jumătate din cât se alocă în Europa, ca procent dintr-un PIB oricum mai mic.
În acest ritm, spune SAR, nu se vor mai putea acoperi în curând nici serviciile medicale furnizate azi, iar inechitatea accesului se va agrava.
În raport, SAR pune în discuţie soluţii pentru evitarea unei asemenea crize majore în sistemul sanitar şi farmaceutic românesc. Criza, spune SAR, a deschis ocazia unei rediscutări a reformelor necesare din sistemul sanitar românesc în ansamblul său.
În prezent, sistemul de sănătate publică din România este cu 30-40 de ani în urma Europei, nereformat şi ineficient. „Din păcate deocamdată măsurile luate de guvernanţi privesc aproape exclusiv cârpeli de moment însă din politicile haotice, impredictibile şi arbitrare, nimeni nu câştigă pe termen lung, nici pacienţii, nici medicii, nici producătorii sau distribuitorii de medicamente şi nici farmaciştii”.
„Soluţiile pentru reformarea sistemului nu sunt nici simple, nici nu pot fi luate de pe o zi pe alta, însă trebuie începute dacă vrem să avem în viitor un sistem sanitar la standarde decente. Este fundamental să instituim reguli clare ale jocului, cunoscute de toată lumea, responsabilităţi inclusiv pentru stat, şi să creştem transparenţa sistemului. Altminteri, nu vom avea şansa să ajungem niciodată din urmă ţările din Vest”, conchid experţii SAR.
Societatea Academică din România continuă astfel seria analizelor pe tema sănătăţii, iniţiate odată cu lansarea, la 28 septembrie, a raportului “Sfârşitul medicamentelor? O analiză a pieţei şi politicilor privind produsele farmaceutice în România”, în care se arată că nu atât evoluţia pieţei globale sau costul în creştere pentru cercetarea-dezvoltarea de medicamente sunt factorii care împovărează bugetul Sănătăţii, ci vechile deficienţe de sistem.