Pelerinaj și slujbă specială pentru moaștele Sf. Iosif cel milostiv. FOTO - VIDEO
Foto: Iulia Kelt

Pelerinaj și slujbă specială pentru moaștele Sf. Iosif cel milostiv. FOTO - VIDEO
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pe un vânt năpraznic și un frig de crăpau pietrele, racla cu moaştele Sfântului Iosif cel Milostiv a ajuns, miercuri, 28 noiembrie 2018, în jurul orei 17,00, la punctul de debut al pelerinajului „Călători pe cărările sfinţilor”, pe care Arhiepiscopia Dunării de Jos îl anunţase, cu câteva zile înainte.

În ciuda frigului, zeci de gălățerni au venit la Biserica Vovideani să întâmpine racla cu moaștele Sf. Iosif cel Milostiv,Mitropolitul Moldovei,  aduse  în orașul nostru cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu bunăvoința ÎPS Teofan, mItropolitul Moldovei și Bucovinei. Alaiul a pornit din faţa Universităţii "Dunărea de Jos", pe strada Domnească, spre catedrală. Urmat de un convoi impresionant de preoţi, în mijlocul căruia se afla ÎPS Casian Crăciun, Arhiepiscopul ”Dunării de Jos”, iar în a doua parte a alaiului de pelerini - cu cale deschisă de o măicuţă care bătea la toacă - veneau mai mulţi credincioşi, care ne-au mărturisit că frigul nu este o piedică pentru a participa la o asemenea procesiune.

Pelerinajul şi-a urmat cursul până la Catedrala Arhiepiscopală. Aici, într-o ordine dinainte stabilită, racla a fost dusă în biserică, în faţa altarului. A urmat apoi o slujbă specială pentru primirea moaștelor Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv. Într-o catedrală arhiplină, după cuvântul chirirarhului locului, Î.P.S Casian, a urmat o slujbă de priveghere în cinstea Sf. Iosif. 

Sfântul Iosif cel Milostiv, sau Iosif Naniescu, a trăit între anii 1820 şi 1902 și a slujit ca monah, profesor și arhiereu. A fost episcop al Argeșului, din 1873, iar pe 10 iunie 1875 a fost ales Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În scaunul Moldovei, a păstorit vreme de 27 de ani, până când, pe 26 ianuarie 1902, la vârsta de 82 de ani, a fost chemat de Dumnezeu la ceruri.

În decembrie 1888, a fost primit ca membru de onoare, apoi titular, în rândurile Academiei Române. Publicaţiile vremii ne zugrăvesc un arhiereu cu suflet mare, un ierarh drept, milostiv, devotat misiunii sale. Contemporanii săi l-au văzut și ca pe "bunicul" sărmanilor, al văduvelor de război şi al orfanilor.

Moaştele Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv rămân la închinare pe esplanada din faţa Catedralei până pe 1 decembrie.

Citit 2119 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Decembrie 2018 00:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.