Împrumuturi înşelătoare la CAR-uri şi IFN-uri. Comisarii CJPC, în control

Împrumuturi înşelătoare la CAR-uri şi IFN-uri. Comisarii CJPC, în control
Carmen Tudor, directorul adjunct al CJPC Galaţi
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi  a desfăşurat anul acesta patru acţiuni  de verificare a respectării prevederilor legale la încheierea contractelor de credit, cu sau fără ipotecă. Vizate au fost instituţiile financiar nebancare şi casele de ajutor reciproc (CAR).

Comisarii au verificat 19 instituţii de creditare, iar la finalul controalelor au fost aplicate  12 sancţiuni contravenţionale, din care opt amenzi, în valoare de 43.000 de lei, şi patru avertismente.

Controlul a urmărit în principal să vadă dacă toţi consumatorii sunt informaţi corect încă de la început şi dacă în contractele încheiate se regăsesc aceleaşi informaţii.

"Patru CAR-uri verificate de comisarii CJPC Galaţi nu oferă posibilitatea consumatorului de a compara şi alte oferte pentru a putea lua o decizie informată, având prestabilit în informaţiile precontractuale că solicitantul a luat la cunoştinţă de oferta făcută şi doreşte să elimine perioada de 15 zile până la încheierea contractului de împrumut. Un CAR dintre cele verificate nu oferă deloc informaţii precontractuale în formă scrisă", ne-a declarat Carmen Tudor, comisar şef adjunct al CJPC Galaţi.

Dobânzi mai mari decât în promisiuni

În cazul a opt instituţii de creditare s-a constatat că anumite informaţii precontractuale diferă de cele înscrise în contractele încheiate cu consumatorii. "S-au constatat în informaţiile precontractuale dobânzi penalizatoare diferite de cele înscrise în contracte (de exemplu: în contract 12 la sută/zi întârziere, iar în informaţii precontractuale 12 la sută/lună). De asemenea, comisionul de analiză a dosarului este diferit în informaţiile precontractuale faţă de contract: în informaţii este 390 de lei,  în contract, 2.600 de lei. În alte contracte s-a constatat înscrierea unui procent al dobânzii anuale efective mai mare decât cel din informaţiile precontractuale", a adăugat Carmen Tudor.

Comisarii de la CJPC au găsit şi instituţii financiare care încălcau legislaţia cu privire la calcul dobânzilor. La cinci instituţii de credit, comisarii au găsit trecute în contracte două valori ale dobânzii, calculate după formule proprii, ce nu se regăsesc în legislaţia în vigoare, consumatorii fiind astfel păcăliţi că rata dobânzii aplicate creditului luat de ei este mult mai mică decât cea reală, într-unul dintre cazuri aceasta fiind prezentata chiar la jumătatea celei reale.

"În contractele de credit încheiate de şase CAR-uri cu consumatorii existau clauze care contraveneau legislaţiei care interzice caselor de ajutor reciproc să acorde credite garantate cu un bun imobil ori care implică un drept legat de un bun imobil", ne-a mai spus directorul adjunct al CJPC Galaţi.

De asemenea, comisarii CJPC au descoperit că, la cinci instituţii de credit, în contracte nu era prevăzut dreptul consumatorilor de a rambursa anticipat parţial şi procedura aplicată în astfel de cazuri.

"S-a constatat utilizarea unor practici comerciale înşelătoare, în cazul reclamelor publicate de două instituţii de credit. Un CAR făcea reclamă prin pliante publicitare că oferă credite cu dobânzi începând de la 7,9 la sută, dar în realitate dobânzile începeau de la 13,92 la sută. Totodată, un IFN făcea reclamă prin pliante publicitare că oferă credite fără costuri, deşi, în realitate, se percepea comision de administrare lunară", a conchis Carmen Tudor.

Citit 6145 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Decembrie 2018 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.