Centrul de Urgenţă, o şansă pentru 100 de suflete. Persoanele fără adăpost, în atenţia poliţiştilor locali

Centrul de Urgenţă, o şansă pentru 100 de suflete. Persoanele fără adăpost, în atenţia poliţiştilor locali
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În timpul verii îşi duc zilele sub cerul liber. Iarna însă, soarta lor este cruntă, mai ales atunci când temperaturile sunt foarte scăzute, şi apelează, cu voie sau nu, la Centrul de Urgenţă şi Asistenţă Socială, unde au parte de un acoperiş deasupra capului şi de mâncare caldă. Este povestea oamenilor fără adăpost, care, speriaţi de gerul de afară, au umplut până la refuz Centrul de Urgenţă şi Asistenţă Socială.

În prezent la Centrul de Urgenţă şi Asistenţă Socială sunt 100 de persoane pe cele 44 de locuri existente. Cu toate acestea, conducerea instituţiei face eforturi, ca în fiecare an, de a-i adăposti pe toţi cei care cer ajutorul, de bună voie, sau aduși acolo de către poliţiştii locali. „Capacitatea Centrului poate fi extinsă până la preluarea tuturor solicitărilor. Cu siguranţă nimeni nu va rămâne fără cazare în această perioadă. Aici beneficiază de hrană, de asistenţă medicală, pentru că ei vin din stradă cu diferite afecţiuni şi au nevoie de îngrijire medicală şi de trimiteri către specialişti. De asemenea, sunt evaluaţi de asistenţii sociali şi, în funcţie de nevoile individuale, sunt transferaţi către alte servicii sociale. Centrul îi ajută să depăşească această perioadă rece”, ne-a declarat Colac Viorica, directorul Centrului de Urgenţă şi Asistenţă Socială Galaţi.

Persoanele fără adăpost ajung la centru singuri sau aduşi de ambulanţă sau poliţiştii locali. „În ultimele zile cu temperaturi scăzute, la nivelul municipiului Galați poliţiştii locali au avut ca prioritate depistarea şi internarea persoanelor fără adăpost. În doar câteva zile oamenii legii au găsit în stradă un număr de 25 de persoane, 14 dintre acestea au refuzat internarea, iar restul de 11 au ajuns în instituţii de ocrotire sau au fost ridicate de ambulanţe şi transportate la unităţile medicale. De menţionat că, de la începutul anotimpului rece, în atenţia poliţiştilor locali au fost un număr de 110 persoane fără adăpost, 57 dintre acestea fiind internate în centrele specializate”, ne-a declarat Petrică Hahui, directorul Poliţiei Locale Galaţi.

Poliţiştii locali vor continua patrularea pe străzi în vederea identificării persoanelor fără adăpost, la nivelul instituţiei fiind în desfăşurare planul de măsuri „Hibernal 2018 - 2019”. Cei găsiţi într-o asemenea situaţie sunt internaţi la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost Galaţi. Persoanelor fără adăpost aflate în stare de ebrietate sau sub influenţa substanţelor toxice sunt internate la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”. foto: Poliția locală

Citit 2811 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Ianuarie 2019 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.