Distracţiile publice sunt guvernate de norme depăşite

Distracţiile publice sunt guvernate de norme depăşite
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Publicul care participă la un concert în aer liber după ora 23.00 riscă să fie amendat, chiar dacă manifestarea are toate avizele şi autorizaţiile. La fel ca şi miile de oameni care participă la un festival al berii sau al vinului, pentru că este interzis consumul de alcool în locuri publice, iar legea nu face nicio excepţie în acest sens.

Ştiaţi că dacă mergeţi la un concert care se întinde spre orele nopţii, iar artiştii de pe scenă vă ţin în priză până după ora 23.00 sunteţi pasibili de amendă? Sau dacă, aşa cum se întâmplă în toate oraşele, beţi la un festival unde o firmă producătoare de băuturi alcoolice îşi promovează produsele ori pur şi simplu la vreun târg sau la Serbările Galaţiului, unde vinul fiert e vedetă la orice tarabă, puteţi, de asemenea, să plătiţi scump distracţia. Asta pentru că legea le permite jandarmilor, cei în principal abilitaţi cu asigurarea măsurilor de ordine publică la astfel de manifestări, să aplice sancţiuni, deoarece situaţiile descrise mai sus fac parte dintre interdicţiile cuprinse în actele normative în vigoare. Mai exact, în Legea 60 din 1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice nu se stipulează excepţii de la aceste reguli, excepţii care au apărut firesc, prin evoluţia societăţii, în decursul ultimilor 28 de ani. Asta le dă mână liberă structurilor abilitate să amendeze fără discriminare, ceea ce constituie, în opinia acestora, un demers aberant şi depăşit.

Jandarmii din Galaţi şi nu numai au solicitat, inclusiv cu ocazia prezentării evaluării activităţii pe anul 2018, schimbarea cadrului legislativ, astfel încât nici cetăţenii să nu aibă de suferit, nici ei să nu fie în situaţia de a încălca efectiv legea. "Articolul 2 din Legea nr. 60/1991 introduce o restricţie privind ora de desfăşurare a adunărilor publice, în sensul în care acestea nu pot continua după ora 23.00, caz în care intră sub incidenţa Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, neexistând nici o excepţie în acest sens. Având în vedere aceste aspecte, intervine o problemă de legalitate privind desfăşurarea adunărilor publice care depăşesc această oră şi care fac parte din manifestările tradiţionale, precum Revelionul şi Învierea Domnului, unde participă un număr foarte mare de persoane", se arată în raportul prezentat odată cu bilanţul activităţii IJJ Galaţi pe 2018. Altfel spus, jandarmii nu vor să mai fie în situaţia de a aplica legea discriminatoriu. "Dacă în cazul unui protest le punem în vedere organizatorilor şi participanţilor să înceteze activitatea la ora 23.00 şi sancţionăm nerespectarea legii, ar trebui ca şi la un concert sau la Revelion ori Înviere să facem acelaşi lucru. Nu e normal ca aceeaşi lege să fie aplicată în mod diferit", explică slt. Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al IJJ Galaţi.

Primăria şi cheflii, buni de amendă

Asta s-ar întâmpla în cazul în care aceeaşi lege, 60/1991, ar fi aplicată cu adevărat în cazul adunărilor publice unde se consumă alcool. Şi cei care permit comercializarea, respectiv Primăria Galaţi, şi cei care o consumă pe stradă, pe bancă sau oriunde au chef să petreacă la festival sau sărbătoare ar putea primi amenzi usturătoare, cu toate că evenimentele sunt autorizate, iar consumul, implicit, permis. Dar este interzis printr-o lege care nu face discriminare între consumul la festival şi consumul "la bordură" în orice altă zi sau împrejurare.

"Intervine o problemă de legalitate privind desfăşurarea adunărilor publice promoţionale al căror scop îl constituie promovarea unor produse alcoolice, combinată cu susţinerea unor concerte şi spectacole, în pieţe la care participă un public numeros. Desfăşurarea acestor adunări publice presupune şi comercializarea şi desfacerea de băuturi alcoolice, fapt ce contravine prevederilor legale", se mai precizează în raportul Jandarmeriei, care solicită modificarea, dacă nu chiar elaborarea integrală a unei noi legi privind adunările publice, adaptată la cerinţele societăţii actuale. În 2018, jandarmii gălăţeni au participat la 107 misiuni cultutal-artistice şi la 14 manifestări promoţional-comerciale.

Citit 1297 ori Ultima modificare Luni, 28 Ianuarie 2019 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.