Dreptatea din drum, pe strada Arcaşilor

Dreptatea din drum, pe strada Arcaşilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De zece ani, un gălăţean revendică un teren pe care l-a cumpărat * Justiţia nu a reuşit să rezolve problema * Omului îi lipsesc 171,80 mp * Aşa că vrea să-şi bage în curte o parte din stradă *

Strada Arcaşilor. O zonă gălăţeană care ar putea fi comparată cu Pipera de Bucureşti. Un loc unde îţi poţi clăti ochiul cu vilele nou-construite, care mai de care mai arătoase. Să nu uităm şi de oamenii care locuiesc acolo.

Am putea spune pe strada Arcaşilor sunt proprietari doar „oameni de vază” ai oraşului Galaţi. Dar, chiar dacă zona este prosperă, nu e lipsită de probleme.

Pe această stradă locuieşte şi gălăţeanul Constantin  Dănilă. Un nume care nu înseamnă prea mult pentru cititori, dar care, cu siguranţă, are rezonanţă pe strada cu pricina. Să începem cu începutul.

Tranzacţie cu minus

Constantin Dănilă şi-a cumpărat în partea de nord a străzii Arcaşilor, aproape de Metro, un teren pentru a-şi construi casă. Tranzacţia, încheiată cu acte în regulă, i-a adus însă multe bătăi de cap propietarului.

În actul de vânzare-cumpărare scrie că omul devine proprietar pe 1522 de metri pătraţi de teren. Şi de aici au început problemele, pentru că, la faţa locului, terenul s-a dovedit a fi mai mic.

Constantin Dănilă cumpărase terenul de la o persoană care, având un lot destul de mare, mai vânduse şi altora parcele de pământ. Când toate parcelele au fost vândute, a apărut şi prima neînţelegere legată de drumul lateral de servitute.

Bărbatul a apelat la instanţă, sperând că îşi va găsi dreptatea. A început să se judece cu fostul proprietar, pe motiv că l-a indus în eroare, indicând în mod greşit graniţele terenului.

Din cauza vânzătorului, şi vecinii lui Dănilă şi-au mărit puţin câte puţin curţile, bărbatul rămânând fără 171 mp de teren. A început procesul, au apărut şi primele expertize… Deciziile luate de judecători şi expertizele tehnice se cam bat cap în cap şi nici vorbă de descâlcirea situaţiei.

Cert este că bărbatul a cerut despăgubiri de 5700 de lei, reprezentând contravaloarea terenului în suprafaţă de 171,80 mp, bani pe care nu i-a obţinut nici în ziua de astăzi, după patru sentinţe nefavorabile în acest sens, date de judecătorii gălăţeni.

Şi Consiliul are vina lui

O decizie a Consiliului Local, prin care drumul comunal (N.R. Este vorba de comuna Vânători, de care aparţine zona) este mărit de la patru la 14 metri, i-a mai luat gălăţeanului nostru o bucată de teren.

Adică o debandadă totală, din cauza căreia te apucă durerea de cap până să înţelegi ceva. Expertizele nu fac altceva decât să arate că omul are mai puţin teren decât ceea ce scrie în actul lui de vânzare-cumpărare.

Ba mai mult, se pare că vina aparţine atât fostului proprietar, cât şi notarului care a întocmit actele. Iată ce scrie într-una dintre expertizele tehnice:

„Fostul proprietar al terenului a primit completarea proprietăţii în partea de est  a lotului iniţial, dar s-au făcut mari greşeli la întocmirea actelor de vânzare-cumpărare a parcelelor ulterioare” (nota redactorului: printre care şi a lui Constantin Dănilă).

Şi-a luat drumul în curte

Când a văzut că justiţia nu îi acordă despăgubiri pe terenul lipsă, Constantin Dănilă, s-a decis să îşi facă dreptate singur. A luat o pensulă şi şi-a marcat o bucată de teren, chiar din drumul comunal.

„Nu am vrut să fac asta până acum. Mi-a fost jenă de vecini. Cu această bucată de teren ies în afara liniei de demarcaţie a celorlalţi vecini. Dar, până la urmă, trebuie să îmi fac şi eu dreptate”, susţine bărbatul.

Constantin Dănilă şi-a turnat fundaţia la casă, dar momentan nu mai are bani să continue construcţia.

„Am lăsat şase metri de teren – patru pentru drum şi doi metri, aşa cum prevede legea, pentru scurgerea apei. Restul, o să îmi fac gard şi o să fie curtea mea”.

„Am vorbit şi la Primărie, dar doamnele de acolo mi-au spus să mai am puţină răbdare (până când, se întreabă omul) până vin cei de la Drumuri să facă expertiza să vadă dacă hotărârea aceea de consiliu, de a lărgi strada,  este corectă sau nu. Eu am aşteptat suficient, aşa că acum îmi fac gard”.

Vecinii nu sunt de acord cu decizia luată

„Iese în afară. Ne ia drumul fără nici un drept. Noi am pus pietriş şi vrem să facem strada să arate cât mai bine. Mai mult decât atât, prin faţa porţilor trece conducta de gaze. Nu are cum să încercuiască acea bucată de teren şi să treacă atunci conducta de gaze prin curtea lui”, susţine unul dintre vecini.

Ce spune Primăria?

Contactată de noi, primarul comunei Vânători, Sicuţa Murgu, ne-a declarat că este la curent cu acest caz.

„Am crezut că ne vom înţelege cu domnul Dănilă, dar se pare că nu este aşa. Partea de drum pe care a încercuit-o dumnealui este domeniu public. Face un abuz şi i-am explicat şi lui acest lucru. Pe acolo trece conducta de gaze, trece reţeaua electrică”.

„Toţi proprietarii trebuie să cedeze 100 mp pentru drumul de servitute. Această regulă se aplică şi în cazul dumnealui, dar nu vrea să înţeleagă. Până acum nu am vrut să apelăm la instanţă, dar se pare că nu avem altă şansă”.

„Primăria, ca instituţie, se va alia cu Electrica, şi va face o plângere comună împotriva domnului Dănilă. Poate aşa ne va înţelege. Până una-alta, domnul în cauză săvârşeşte un abuz.”

Nu ştim, până la urmă, cine are dreptate sau nu. Cert este că vecinii lui Constantin Dănilă stau şi se uită, momentan neputincioşi, la dunga albă trasată de bărbat în continuarea terenului său.

Din 1999 şi până în 2009, adică timp de zece ani, nimeni nu a reuşit să desluşească această problemă, să dea, legal, o decizie pentru a face dreptate. Oare de câţi ani ai nevoie în România pentru a-ţi rezolva o problemă.

Şi ne mai mirăm că îşi fac oamenii, de capul lor, singuri dreptate!

Citit 2037 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.