După cât timp expiră alimentele?

După cât timp expiră alimentele?
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* În cazul în care consumaţi alimente al căror termen de valabilitate este depăşit, riscaţi să vă îmbolnăviţi * Atenţie sporită atât la produsele pe care le cumpăraţi, cât şi la cele pe care le pregătiţi în propria gospodărie, pentru consum pe termen scurt sau pentru conservare *

Toate produsele alimentare pe care le consumăm expiră, indiferent dacă au sau nu termen de garanţie înscris pe un eventual ambalaj. Din nefericire, nu acordăm întotdeauna suficientă atenţie detaliilor care ţin de valabilitatea hranei şi riscăm astfel să ne îmbolnăvim.

În aceste condiţii, cel mai bine ar fi să verificaţi cu atenţie la raft, atunci când cumpăraţi un aliment ambalat (făină, zahăr, lactate, produse din carne etc), care este data la care produsul expiră şi eventual să alegeţi un altul, dacă respectivul nu mai e valabil sau dacă nu are termen de valabilitate înscris.

Ţineţi cont, atunci când puneţi alimentul în coşul de cumpărături şi de perioada de-a lungul căreia aveţi de gând să îl consumaţi (spre exemplu, nu cumpăraţi un baton de salam care expiră în ziua respectivă sau peste o zi sau două dacă ştiţi dinainte că vă va lua o săptămână să îl consumaţi).

Un alt exemplu : ne-am obişnuit să spunem că, după o zi sau două, pâinea «se învecheşte». De fapt, legea nu-i obligă pe producători să afişeze un termen de garanţie precis pentru pâinea neambalată, dar orice producător care se respectă vă va recomanda să o consumaţi în primele 24 de ore de la cumpărare.

Lactatele sunt deasemenea produse care nu ţin mai mult de două, trei zile, odată ce ambalajul le-a fost desigilat (evident, 48-72 de ore este intervalul în care lactatele desigilate trebuie să fie păstrate la rece).

Atenţie şi la produsele din cămară!

Exipră nu doar alimentele pe care le cumpărăm gata preparate sau semipreparate, ci şi cele pe care le pregătim în gospodărie. Spre exemplu, indicat ar fi să etichetaţi borcanele cu gemuri, dulceţuri, compoturi şi alte asemenea conserve, mai ales dacă proviziile pe care le faceţi sunt consistente, putând ajunge până în perioada verii.

Nu se recomandă păstrarea lor mai mult de câteva luni. Proviziile de făină de orice fel ar trebuie şi ele etichetate, dat fiind că termenul de valabilitate se ridică la circa opt luni, dar numai în cazul în care este păstrată corespunzător, într-un loc ferit de lumină şi cu temperaturi scăzute.

Mierea de albine este de asemenea un produs care nu expiră foarte uşor, păstrându-şi proprietăţile pentru o perioadă de circa un an de zile. Aveţi însă grijă să nu o depozitaţi într-un loc călduros, transformările pe care le suferă putând fi dăunătoare consumatorului.

Nu în ultimul rând, ţineţi cont de faptul că frigiderul nu poate face minuni şi că mâncarea gătită nu este bună pentru o perioadă mai mare de 2-3 zile. E preferabil să gătiţi din nou sau să mâcaţi hrană rece decât să vă alegeţi cu afecţiuni digestive, tocmai acum când ospăţul sărbătorilor de iarnă se apropie.

Citit 4862 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.