UPDATE (NEWS ALERT) Patru militari gălăţeni, răniţi în misiune în Afganistan

UPDATE (NEWS ALERT) Patru militari gălăţeni, răniţi în misiune în Afganistan
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

UPDATE. Cei patru militari români din cadrul Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei” răniți sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10,00 (ora României), în Afganistan, sunt în stare stabilă și se află internați la spitalul militar de tip ROL 3 al Bazei Aeriene Kandahar. Militarii răniți în atac sunt plutonierul Dănuț Donțu și caporalii clasa a III-a Cosmin-Cătălin Goleanu, Cristian Gabăr și Ionel Cristea.

În urma incidentului a rezultat și avarierea vehiculului blindat de tip MRAP cu roller în care se aflau militarii. La nivelul batalionului s-a constituit o comisie pentru cercetarea circumstanțelor producerii evenimentului, condusă de șeful de stat major al unității.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a arătat într-o postare pe reţelele de socializare, că informaţiile despre starea de sănătate a militarilor gălăţeni răniţi în Afganistan „sunt încurajatoare” şi că se bucură de tot suportul medical de care au nevoie.

''Patru camarazi ai noştri au fost răniţi în cursul acestei dimineţi, în timpul unei misiuni, în teatrul de operaţii din Afganistan. Aceştia au primit suportul medical de care au avut nevoie, au fost evacuaţi şi transportaţi la spital, toţi fiind conştienţi. Informaţiile legate de starea lor de sănătate sunt încurajatoare, sunt permanent informat asupra evoluţiei medicale şi le sunt alături lor şi familiilor acestora'', a declarat ministrul MApN.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj în urma atacului care a avut loc în provincia Kandahar, Afganistan, soldat cu rănirea celor patru militari, şeful statului urându-le acestora însănătoşire grabnică şi multă putere să treacă cu bine peste aceste momente critice.

"Gândurile mele se îndreaptă astăzi către militarii români răniţi în timpul misiunii pe care o desfăşoară în Afganistan. Le urez însănătoşire grabnică şi multă putere să treacă cu bine peste aceste momente critice. De asemenea, familiilor militarilor noştri le transmit că sunt alături de ele şi le asigur că cei dragi primesc cele mai bune îngrijiri medicale. Militarii români dau dovadă întotdeauna de profesionalism, iar dedicarea cu care îşi desfăşoară activitatea în teatrele de operaţii contribuie la menţinerea păcii şi securităţii internaţionale'', a fost mesajul şefului statului.

Militarii din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” din Galaţi se află de la începutul acestui an la a patra misiune în Afganistan. La misiune participă aproximativ 400 de militari. La misiune mai participă o companie a Regimentului 307 Infanterie Marină de la Babadag, aflată la prima misiune de acest gen.


Patru militari români au fost răniți sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10 (ora României), când o coloană de vehicule blindate MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – vehicule rezistente la exploziile minelor și protejate împotriva ambuscadelor) operate de militarii Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”, aflați în misiune în zona de responsabilitate din Provincia Kandahar, Afganistan, a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, urmat de un atac cu armament ușor de infanterie executat de insurgenți.

„Infanteriștii români au acționat conform procedurilor și au respins atacul insurgent, având sprijin terestru și aerian din partea forțelor americane. Cei patru militari răniți în urma incidentului au fost evacuați pe cale terestră către spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar, toți fiind conștienți și în stare stabilă. În urma evaluării medicale, militari au fost internați, doi dintre ei cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis și cel de al patrulea cu fractură toracală. Starea lor este stabilă.

Detalii cu privire la identitatea militarilor implicați în acest incident vor fi făcute publice, conform procedurilor-standard aplicabile, numai după informarea familiilor acestora”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale.

Conducerea MApN este informată în permanență despre situație și urmărește cu atenție evoluția de sănătate a militarilor.

Citit 15286 ori Ultima modificare Luni, 15 Aprilie 2019 00:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.