Cum se plâng morţii la capela Cimitirului Sfântul Lazăr
Foto: Iulia Kelt

Cum se plâng morţii la capela Cimitirului Sfântul Lazăr
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

În clipe de mare tristeţe, când o persoană dragă moare, acceptarea şi depăşirea momentului ar trebui să fie singurele griji ale rudelor şi apropiaţilor defunctului. Zilele în care cei apropiaţi îşi iau rămas-bun ar trebui să se petreacă într-un ambient curat şi liniştit, care să  le respecte pe cât posibil necesităţile emoţionale. Când orice urmă de energie este cheltuită pentru a trece prin durerea cumplită a pierderii unei vieți umane, chestiunile legate de logistică şi birocraţie  ar trebui să fie ultima problemă cu care să ne confruntăm. Realitatea este însă alta.

Condiții mizere, atitudine, asemenea

La capela Cimitirului “Sfântul Lazăr” din Galaţi, lucrurile par, însă, deprinse dintr-un film de groază, iar familiile îndurerate au de suportat, contra cost, condiţii mizere, începând de la camera dedicată găzduirii celui decedat şi până la grupul sanitar pus la dispoziţia lor. Situaţia ne-a fost semnalată telefonic de către un fiu îndoliat şi îngenunchiat de umilinţa la care atât el, cât şi celelalte rude, precum şi cei apropiaţi lor, au fost supuşi, prin serviciile funerare oferite de către administraţia cimitirului.

“Sperăm să tragem un semnal de alarmă, să sensibilizăm organele locale asupra condiţiilor inumane în care sunt primiţi decedaţii”, ne-a mărturisit Diaconu Gheorghe, care a depus în capela respectivă rămășițele pământești ale mamei sale.

Ajunşi la faţa locului, am fost îngroziţi încă de la vederea clădirii care a adunat, de-a lungul anilor, o cantitate infinită de durere sfâşietoare, la care s-au adăugat frustrarea şi sentimentul de vinovăţie izvorâte din neputinţa celor care, din nevoie şi din disperare, au decis să petreacă ultimele clipe alături de cei dragi, în asemenea condiţii improprii. ANu reușim să găsim nicio scuză pentru lipsa unor igienizări și mai ales pentru atitudinea celor care ar trebui să asigure condiții decente. Administratoarea cimitirului, la care ne-am dus să întrebăm de ce nu se face curățenie, a spus că  „nu i-a obligat nimeni să rămână aici”. Ca și când nu ar fi îndatorirea dumneaei să asigure curățenia și igienizarea spațiilor pe care le pune, contra cost, la dispoziția celor în nevoie. Dacă pereţii dărăpănaţi şi ponosiţi ar putea vorbi, cine știe câte asemenea dovezi de cinism nu am afla... Cred că nici mintea, dar nici sufletul oricărui om normal, solidar cu durerea, nu poate înţelege motivele care stau la baza indolenţei afişate în faţa celui mai crud eveniment prin care noi, cu toții, trecem, mai devreme sau mai târziu.

Privegherea în mizerie 

Treptele sparte şi crăpate, din materiale diferite, lemn și ciment, prima chiar mochetată, duc către intrarea în casa groazei, ale cărei uşi scorojite stau proptite cu două pietre asemenea lespezilor care se aşează pe morminte, pecetluind o durere dublă, una firească, cealaltă izvorâtă din lipsa crasă de respect.

Holul întunecat este străjuit pe de o parte şi de alta de camere mortuare, care, cel mai probabil, ascund în spatele uşilor închise aceeaşi mizerie ca şi cea existentă în camera în care am intrat noi pentru a constata condiţiile în care are loc privegherea, menită să-i îndepărteze pe cei îndoliaţi de grijile lumeşti şi să-i apropie de sufletul celui pomenit.

Miros înţepător, geamuri lipsă, un calorifer ruginit, un aer condiţionat nefuncţional, o masă şubredă şi instabilă, al cărei echilibru este menţinut de un şomoiog de hârtie îndesat sub unul dintre picioare şi straturi peste straturi de murdărie acumulate de-a lungul timpului. Aceasta este situaţia în care rudele îndoliate trebuie să-şi plângă morţii, în ultimele clipe petrecute împreună. O piatră în plus, adăugată colosului care le apasă sufletele.

Baia de la capătul holului, ca o cameră de tortură

La capătul holului se sfârşeşte situaţia macabră, din păcate reală, în care apropiaţii şi rudele sunt nevoiţi să-şi ducă tristeţea, dar începe o alta, la fel de dureros de reală, de care nimeni nu poate scăpa.

Corpul sanitar aflat aici este aproape imposibil de descris în cuvinte. În paragină ar fi poate un termen bun, arată ca și când clădirea ar fi părăsită, nefolosită. O uşă fără clanţă, pereţi sparţi, faianţă veche şi rosturi poroase pline de germeni, două oglinzi ruginite, o singură chiuvetă acoperită de un strat gros de jeg, de la robinetul căreia apa curge în neştire, de fiecare dată când îl deschizi, inundând cimentul pardoselii.

Precizăm că, faţă de toate aspectele descrise de mai sus, am solicitat un punct de vedere din partea directorului societăţii Gospodărire Urbană, în subordinea căreia se află Administrația cimitirelor, dar, până la închiderea ediţiei, nu am primit niciun răspuns. Vom reveni cu răspunsul atunci când ne va fi furnizat.

Citit 8812 ori Ultima modificare Vineri, 10 Mai 2019 22:26

9 comentarii

 • postat de Triki Netz
  Joi, 09 Mai 2019 17:38
  82.14.142.***
  Fotografiile sunt elocvente şi indiferent cine administrează spaţiul, este o insultă şi o totală nesimţire să laşi cimitirul să arate ca o groapă de gunoi. Dumnezeu să-i odihnească pe toţi morţii noştri care nu trebuie uitaţi şi umiliţi, după plecarea lor în nefiinţă.
  2
  8
  Raportează
 • postat de vio
  Joi, 09 Mai 2019 14:05
  109.166.129.***
  ADP...posturi cadute...nepotisme...despre ce vorbim aici?
  3
  11
  Raportează
 • postat de Adriana
  Joi, 09 Mai 2019 11:55
  82.76.145.***
  Am mai citit şi articolul în care se spunea că a început curăţenia în cimitirul Sfântul Lazăr. Mare minciună. Nu s-a făcut nimic. Gunoaiele depozitate pe locurile neocupate sunt tot acolo. Şi containerele lipsesc.
  2
  11
  Raportează
 • postat de Nike
  Joi, 09 Mai 2019 10:21
  178.138.34.***
  Taxe peste taxe... Sa vină sanepidul sa vadă ce jeg este acolo.... Și pe bani mulți încasați... Ce faceți cu ei tovarășa administrator?.... Ca asta sunteți.... tovarasa... Mentalitate veche.... Cereți dar nu oferiți nimic.... Doar salarii mari și stați cu fundul pe chiloți toată ziua! RUȘINE ADP... CU TOȚII... SUNTEȚI JALNICI... Domnu primar ce spuneți?
  2
  19
  Raportează
 • postat de Misu
  Joi, 09 Mai 2019 08:01
  86.124.200.***
  SI LA ETERNITATEA ESTE LA FEL DE MARE NEPASAREA SI PUTUROSENIE DIN PARTEAADMINISTRATOREI!!!FARA CUVINTE DIRECTORUL NU IA MASURI!!!
  2
  26
  Raportează
 • postat de MIMI
  Joi, 09 Mai 2019 07:22
  86.124.200.***
  La cimitirul ETERNITATEA aceeasi nepasare si indolenta din parteaadministratorei.Nimic nu face in cimitir, ma refer la curatenie,la ciinii care merg dupa tine daca ai sacosa ,la paza care nu e de gasit cind hotii misuna dupa morminte si multe nereguli !!!Cind gasim omul potrivit care sa aiba respect fata de cei plecati si fata de noi???Ce spune cei de la gospodarire de aceste lucruri semnalate in repetate rinduri???
  2
  20
  Raportează
 • postat de MIMI
  Joi, 09 Mai 2019 07:19
  86.124.200.***
  La cimitirul ETERNITATEA aceeasi nepasare si indolenta din parteaadministratorei.Nimic nu face in cimitir, ma refer la curatenie,la ciinii care merg dupa tine daca ai sacosa ,la paza care nu e de gasit cind hotii misuna dupa morminte si multe nereguli !!!Cind gasim omul potrivit care sa aiba respect fata de cei plecati si fata de noi???Ce spune cei de la gospodarire de aceste lucruri semnalate in repetate rinduri???
  2
  17
  Raportează
 • postat de catalin
  Joi, 09 Mai 2019 07:18
  78.96.59.***
  Confirm cele scrise in articolul de mai sus. E DEZASTRUUUU, rusine sa le fie directorilor de la Administratia Cimitirelor in frunte cu d. Ardean. Tamplaria la acele geamuri este de la ridicarea capelei adica 24 ani, foarte multe geamuri spate sau lipsa, WC-ul care nu apare in poze are o mizerie crunta, apa curge continuu, nu exista toaleta pentru femei si barbati ci doar una singura, dupa ce iti faci nevoile nu poti sa tragi apa, in fiecare camera mortuara mizerie pe pereti, pe jos, vara aerul conditionat nu functioneaza, jumatate de cladire este functionala iar cealalta jumatate este inchisa. Domnule Ardean si doamna director de la Administratia Cimitirelor mai lasati fotoliile calde si mai faceti o vizita la aceasta capela sa vedeti la fata locului conditiile insalubre apoi mergeti la capela de pe str. George Cosbuc de langa blocurile M sa vedeti conditii civilizate. Se solicita taxe peste taxe iar atunci cand se solicita conditii ni se ofera mizerie. Pana acum nici un director nu a luat nici o masura.
  2
  28
  Raportează
 • postat de Mariana
  Joi, 09 Mai 2019 06:43
  109.103.134.***
  Doamnei administrator nu-i pasa de infrastructura, dar e prima care vrea salariu marit doar pentru ca e pusa acolo politic. Si mai e ceva, cred ca sefu al mare de la gospodarie urbana ar trebui sa mai iasa si el pe teren ca sa o se faca de 100 kile!
  2
  31
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.