Cât de mult ne facem înţeleşi prin cuvinte

Cât de mult ne facem înţeleşi prin cuvinte
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cuvintele, pe care le rostim pentru a comunica, reprezintă doar şapte la sută din mesaj, restul fiind transmis nonverbal, prin postura corporală, şi paraverbal, prin ritmul şi tonalitatea vocii. Cu toate acestea, cuvintele pe care le utilizăm sunt extrem de importante atât în comunicarea cu ceilalţi, cât şi cu noi înşine. În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, creierul nostru stochează zeci de mii de cuvinte învăţate de-a lungul vieţii, sensuri ale acestora şi toată semnificaţia posibilă pe care am construit-o în timp pentru fiecare cuvânt. În acest sens, fiecare cuvânt pe care-l recunoaşte creierul nostru are în spate o întreagă poveste.

"În funcţie de semnificaţia pe care am dat-o în timp acelui cuvânt, în funcţie de obişnuinţa creată de a înclina mai mult către una dintre semnificaţiile posibile, vom reacţiona şi ne vom comporta ca atare. De exemplu, dacă utilizăm cuvântul “floare”, o persoană poate declanşa imaginea unui trandafir roşu, ca simbol al iubirii. O altă persoană, la utilizarea cuvântului “floare”, poate declanşa imaginea unui câmp cu flori, starea de relaxare, dorinţa unui concediu. Pentru o altă persoană, cuvântul “floare” poate declanşa o stare de încordare, amintindu-şi de cerinţa socială de a oferi flori în anumite ocazii”, explică psihologul.

Cuvintele au energie

Mai mult, specialistul consideră că putem vorbi astfel despre energia cuvintelor, în sensul că ele declanşează în interiorul nostru emoţii, iar emoţiile declanşează o reacţie comportamentală care presupune o anumită cantitate şi calitate de energie.

“De aceea, este important să observăm ce fel de cuvinte utilizăm în mintea noastră atunci când ne stabilim obiective, ne motivăm, ne mobilizăm, ne încurajăm, ne iertăm, ne iubim, ne propunem ceva important pentru noi”, consideră psihologul Laura Maria Cojocaru.

O abordare concretă a lucrului cu setul de cuvinte interioare utilizate pentru obţinerea rezultatelor dorite, o constituie abordarea neuro-programării lingvistice. Aceasta lucrează exact cu structura interioară a cuvintelor pe care le utilizăm despre noi înşine şi despre aspectele importante pentru noi.

“Cuvintele din mintea noastră asupra cărora rămânem cu atenţia fixată, creează o desfăşurare de comportamente reale care corespund cu "filmul" interior, pentru că acolo unde este atenţia noastră, acolo este şi rezultatul. Schimbând cuvintele, deci direcţia atenţiei, schimbăm şi rezultatul”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

(Articol realizat din surse online)

Citit 1007 ori Ultima modificare Marți, 14 Mai 2019 15:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.