Educatorii şi învăţători, încadraţi ca profesori

Educatorii şi învăţători, încadraţi ca profesori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De la 1 ianuarie 2010, copiii de grădiniţă şi elevii de clasele I-IV vor avea la clase profesori pentru învăţământ preşcolar şi, respectiv, profesori pentru învăţământul primar.

Modificările aduse legilor educaţiei, prin care educatorii şi învăţătorii de la clase pot fi încadraţi ca profesori, dacă îndeplinesc anumite criterii, au fost aprobate de Guvern prin Legea 387 din 22 decembrie.

Încadrarea ca profesori în învăţământul preşcolar sau în cel primar va avea consecinţe asupra salarizării. Personalul din cele două categorii de personal va fi remunerat la fel ca un profesor cu studii superioare din preuniversitar.

Pentru încadrarea ca profesor pentru învăţământul preşcolar şi profesor pentru învăţământul primar este necesară absolvirea cu diplomă a ciclului I de studii universitare de licenţă sau a ciclului II de studii universitare de masterat în profilul postului sau absolvirea liceului pedagogic, urmată de absolvirea unei instituţii de învăţământ superior de scurtă sau de lungă durata în profilul pedagogic.

Spre deosebire de funcţia de profesor, cea de institutor implică absolvirea cu examen de diplomă a colegiului universitar pedagogic, a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, urmată de absolvirea cu diplomă a unei instituţii de învăţământ superior de lungă durată sau de scurtă durată ori de absolvirea cu diploma a ciclului I de studii universitare de licenţă ori absolvirea cu diplomă de licenţă sau de absolvire, urmată de un curs specific în domeniul psihopedagogic şi metodic.

Citit 2810 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.