Dosarul „Mită la Bac”, din amânare în amânare

Dosarul „Mită la Bac”, din amânare în amânare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, la Curtea de Apel Bucureşti, dosarul numit de presă „Mită la bac”, în care 6 cadre didactice, o avocată şi 10 elevi sunt acuzaţi de fraudarea bacalaureatului din 2010, a avut un nou termen. „La termenul acesta, cauza a fost amânată pe motiv că una dintre inculpate nu a avut apărător. Dosarul a primit un nou termen pe data de 29 august”, ne-au spus reprezentanţii Curţii de Apel Bucureşti.

Dosarul „Mită la Bac” a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti pe data de 11 iulie, avocaţii ridicând de la început o excepţie legată de necompetenţa teritorială a instanţei.

„Am ridicat o excepţie privind necompetenţa Curţii de Apel Bucureşti. Dosarul este de competenţa Curţii de Apel Galaţi şi de aceea am şi ridicat această excepţie. Ciudat este faptul că nici la acest termen nu a fost judecată excepţia. Este adevărat că iniţial trebuia judecată propunerea privind măsura arestării preventive, dar până acum trebuia rezolvată şi excepţia”, explică avocatul Gigel Potrivitu.

Dosarul a fost între timp şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde s-a judecat recursul formulat de Direcţia Naţională Anticorupţie referitoare  la măsura arestării preventive cu privire la profesoara Elena Maria Onu, avocata Roxana Onu şi elevul Viorel Orghei:

„Recursul DNA-ului a  fost respins de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aşa că decizia Curţii de Apel Bucureşti rămâne definitivă. Toate persoanele inculpate în dosar vor fi judecate în libertate, aşa cum s-a decis iniţial”, explică reprezentanţii Curţii de Apel Bucureşti.

Cine sunt inculpaţii

Vă reamintim că, la începutul lunii iulie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a 17 persoane - profesori şi elevi - acuzaţi că au încercat să fraudeze bacalaureatul din 2010.

În acelaşi dosar sunt judecaţi pentru fraudă 6 profesori:

·    Elena Maria Onu, director al Liceului Particular „Dimitrie Cantemir” Galaţi,

·    Mariana Lazanu, profesoară de limba română la Colegiul Naţional „V. Alecsandri”,

·    Laura Geanina Hogea - profesoară de limba şi literatura română la Colegiul Economic „V. Madgearu”,

·    Carol Bujor - profesor de istorie la Colegiul Tehnic „P. Dimo” (Energetic), 

·    Cristina Elisabeta Dinu, profesoară la Colegiul de Alimentaţie „Elena Doamna”,

·    Krisztina Andreea Orban).

Cei 10 elevi acuzaţi sunt Liliana Balcan, Gina Condurache (fostă Angheluţă), Viorel Orghei, Nicolae Orghei, Nicuşor Banu, Sorin Gurgui, Ionel Banea, Costel Negrea, Lucia Postelnicu (fostă Ghimişi) şi Florin Adrian Fuiorea. Alături de ei, este acuzată şi avocata Roxana Onu.

Procurorii gălăţeni au făcut cercetări timp de un an de zile şi au stabilit că, în perioada derulării examenului de bacalaureat din 2010,  Maria Elena Onu, directoarea Liceului Particular „D. Cantemir”, a încercat să corupă şi supraveghetorii şi corectorii la toate cele trei probe de examen scris, iar acolo unde nu cunoştea pe nimeni a apelat la intermediari.

Procurorii au strâns probe şi au trimis dosarul spre soluţionare magistraţilor bucureşteni, care, se pare, nu au prea mari şanse să se apuce de judecarea cauzei.

Ţinând cont de faptul că cei din conducerea Inspectoratului Şcolar au luat în calcul inclusiv  suspendarea din funcţie pentru profesorii implicaţi în acest dosar, amânările, indiferent pe ce motive, reprezintă, cu siguranţă, o problemă.

Rămâne de văzut cât se va amâna acest dosar şi când se va obţine un verdict final în cauză.

Citit 2206 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.