* RCA-ul: puţin mai ieftin pentru cei fără evenimente şi mult mai scump pentru cei care provoacă accidente *
De la 1 ianuarie 2010 a început pregătirea unei baze de date în care va intra sistemul de asigurări obligatorii de răspundere civilă, şi astfel va putea fi aplicat sistemul „bonus malus” în tarifarea asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA).
Mai exact, cei care au produs accidente în anul/anii precedenţi vor plăti mai mult pentru asigurare cu 50 la sută dacă au avut un singur acident în 2009, dar majorarea poate ajunge până la 200 la sută dacă au avut două accidente.
În schimb cei care nu au cauzat accidente în 2009 vor plăti mai puţin cu 10 la sută şi bonusul poate atinge maxim 50 la sută dacă nu vor cauza nici un acident timp de şapte ani.
Bonus pentru conducerea preventivă
Statisticile arată că doar 10% dintre deţinători de asigurări RCA sunt implicaţi în accidente. Asiguratorii ne informează că sistemul „bonus malus” îi va avantaja pe cei 90 la sută dintre şoferi, adică pe acei care au condus preventiv şi nu au fost implicaţi în evenimente rutiere.
Vedeţi? Toate bune şi frumoase, aproape că aţi şi uitat că trebuie să nu aveţi nici un accident timp de şapte ani pentru a obţine o reducere egală cu majorarea suportată în cazul în care aţi avut un singur moment de neatenţie.
Ca să nu mai vorbim de situaţia în care aţi produs două accidente în 2009 şi vi s-a majorat poliţa RCA cu 200 la sută, situaţie în care (în urma unui calcul simplist şi inexat) veţi avea nevoie de 28 de ani fără evenimente pentru a repara răul produs într-un singur an.
De la calcule la realitate
Desigur vor exista matematicieni care vor spune că acest calcul este eronat, că am pus răul înainte şi că de fapt asiguratorii vor încasa mai puţini bani de pe urma poliţelor RCA şi pentru a susţine această idee vor spune că 90 la sută dintre şoferi vor plăti cu 50 la sută mai puţin şi doar 10 la sută vor plăti de trei ori mai mult şi deci în 2017 se vor încasa 75 la sută din banii care s-ar fi încasat fără existenţa programului „bonus malus”.
Oricum ar fi, concluzia poate fi una singură: ai greşit? plăteşti cât nu face, nu eşti vinovat câştigi... mai nimic.
(informaţii din surse on-line)