„O ţară nu merge bine doar pentru că are un preşedinte bun”

„O ţară nu merge bine doar pentru că are un preşedinte bun”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tânărul este convins că în România s-ar trăi mult mai bine, dacă fiecare dintre noi ne-am apuca serios de muncă *

Cu siguranţă, Tiberiu Savin este copilul acestui veac. Pentru el, ziua are 48 de ore, altfel chiar nu îţi poţi explica exact cum reuşeşte să le facă pe toate.

Deşi putea să aleagă o cale mai uşoară, să facă matematică-informatică, a ales să fie student la două facultăţi, la matematică şi la informatică.

„La dubla specializare, nu faci nici una nici alta cum trebuie. Eu am vrut să învăţ ceva în facultate, nu doar să iau o diplomă, de aceea m-am înscris la amândouă specializările separat”, ne lămureşte tânărul.

Despre Tiberiu am scris recent, încât a câştigat medalia de bronz la Balcaniada de informatică, ce s-a desfăşurat la Şumen, în Bulgaria. Este al doilea premiu internaţional  pe care-l obţine, după ce în 2007 a fost distins cu medalia de bronz şi la Concursul Internaţional din Yakuţia.

„Nu climatul politic este de vină”

Gălăţeanul este student în anul I la cele două facultăţi şi a absolvit, astă vară, Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, instituţie de învăţământ particulară, unde i s-a oferit bursă integrală încă din clasa a X-a.

Cu toate acestea, nu şi-a permis să fie doar olimpic cu rezultate internaţionale, ci s-a angajat ca programator web încă de pe vremea când nu-şi luase bacalaureatul. Chiar şi acum când este student la zi la două facultăţi, are un job de programator.

„Este şi motivul pentru care am rămas în România. În IT, îţi găseşti job-uri bine plătite câte vrei, dacă eşti bun. Nu avea rost să plec din ţară. Voi face masteratul şi doctoratul undeva în afară, dar mă voi întoarce să lucrez tot aici”, mărturiseşte Tiberiu.

A fost suficient să se angajeze prima dată, apoi ofertele la firme mai bune, cu salarii mai mari, dar şi cu program mai scurt, ca să-şi vadă şi de studii, nu au întârziat să apară:

„Lucrez acum la un site, tip motor de căutare pentru joburi. Este un site nou, dar foarte bun, realizat de trei băieţi care au fost în stagii de pregătire la Google şi Microsoft. Mi s-a propus salariu, dar şi o parte din acţiuni.”

Rezolvarea situaţiei instabile a ţării, în opinia lui Tiberiu:

„Nu climatul politic este de vină. O ţară nu merge bine, doar pentru că pentru că preşedintele este bun. O ţară merge bine dacă fiecare îşi face treaba la modul cel mai serios. Eu asta sunt dispus să fac. Poate mai sunt şi alţii la fel ca mine”, speră olimpicul internaţional.  

Ucenic la Google

Să nu credeţi că la numai atât se opreşte activitatea şi aşa foarte bogată a lui Tiberiu. A dat un interviu şi a fost deja acceptat să facă un stagiu de pregătire la Google, fie la Londra fie la Zürich.

Asta înseamnă că pe toată perioada verii va fi angajat cu drepturi depline la această firmă. Aşa speră să-şi petreacă toate vacanţele mari de acum încolo.

„Trebuie să-ţi descoperi singur greşelile”

Este plecat de acasă de când era încă un copil, lucru pe care-l consideră benefic pentru că l-a învăţat să se descurce singur. A priceput că trebuie să-şi drămuiască timpul, în aşa fel încât să poată învăţa, munci, dar să se şi distreze.

„N-am vrut să stau la gazdă, ci în căminele studenţeşti, pentru a nu rata distracţia. Am şi o prietenă. Nu vreau să abdic de la niciun drept al tinereţii mele. După cum vedeţi, sunt un om normal”, ne spune fără emfază, dar cu vădită bucurie.

Informatică până la sânge

În timpul liber, lucrează încă şi la site-ul www.infoarena.ro (unde colaborează încă din clasa a IX-a), pentru a-i ajuta şi pe alţi tineri să se pregătească la informatică:

„Sunt peste 900 de probleme şi un evaluator online care-ţi dă răspunsul pe loc. Nu-ţi spune şi unde ai greşit. Trebuie să-ţi descoperi singur greşelile”.

Discuţia cu el mi-a dat sentimentul reconfortant că suntem salvaţi. E nemaipomenit să descoperi că există astfel de tineri pasionaţi de ceea ce fac, muncitori şi modeşti.

Ar fi putut să-mi vorbească o zi şi o noapte despre site-uri, programare şi programe cu vizibilă plăcere, fără să ai sentimentul că-ţi ţine prelegeri. Şi va rămâne în România!

Citit 1376 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.