Învăţământul, din greşeală în greşeală

Învăţământul, din greşeală în greşeală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ministerul a anunţat ieri la întâlnirea cu sindicatele că anexa de la OUG 114 este în totalitate greşită * Urmează să fie realizată şi publicată în Monitorul Oficial o altă listă * Nu se ştie încă dacă se va păstra numărul de 15.000 de posturi reduse * Abia în al nouălea ceas, se porneşte analiza din teritoriu *

E trist că Banca Mondială şi FMI-ul au ajuns să dicteze într-atât regulile jocului la noi în ţară, încât a reuşit să zăpăcească definitiv orice guvern. Educaţia şi reforma ei în România au ajuns, astfel, la bunul plac al unor cifre, dictate de undeva de sus.

Doar aşa se explică tot felul de bâlbe, de acte normative întocmite după ureche şi cu greşeli impardonabile. Ce autoritate să mai aibă un Guvern care publică o anexă total greşită, mai ales când la mijloc e vorba de posturile unor oameni?

Modificări de pe o zi pe alta

Pe 29 decembrie anul trecut, Guvernul anunţa o diminuare de 33.000 de posturi, în două tranşe: primele 15.000, până la 31 august, urmând ca restul să se facă până la sfârşitul lui 2010.

La nicio zi, Guvernul revine asupra deciziei, anunţând o reducere de numai 15.000 de norme, cu începere de la 1 septembrie. Noroc că nu a fost invers, să se ajungă de la 15.000 la 33.000!

Anexa ordonanţei va trebui republicată

Luni, altă modificare! De la conducerea ISJ Galaţi am aflat că cifrele publicate în anexa OU 114 nu fac nici cât o ceapă degerată. Că se vor reduce norme, dar nu 504 câte erau trecute în anexă, ci 345 sau chiar 319.

De la Constantin Ciosu, secretarul general al FEN, care a participat, ieri, la discuţii cu ministrul Educaţiei am aflat că întreaga anexă a fost greşită:

„Doar la noi se pot publica în Monitorul Oficial cifre greşite. Ni s-a spus că a fost o eroare umană şi că vor remedia greşeala. Va trebui făcută o altă listă, care va trebui iar publicată în Monitorul Oficial. Ministrul Educaţiei va face o anchetă şi-i va sancţiona pe cei care au greşit, povestea e chiar de natură penală”, spune Constantin Ciosu.

Acesta mai spune că în anexă apăreau lucruri absurde de genul: la Buzău ar fi trebuit să se reducă peste 1000 de posturi, în timp ce la Bucureşti doar 200.

„Măsuri fabricate în laboratoarele FMI”

Secretarul general de la FSLI, Liviu Marian Pop, s-a arătat nemulţumit de toată această bulibăşeală:

„Sunt măsuri fabricate în laboratoarele FMI. OUG 114 a fost concepută de Ministerul de Finanţe, fără consultarea ministrului Educaţiei”.

Şi în actualul Guvern, nu avem un ministru al Educaţiei, avem un executant al ministrului de Finanţe, care preia nişte cifre şi încercă să le transforme în ˝reforma Educaţiei˝. Totul a fost făcut fără ca oamenii care au lucrat la această ordonanţă să aibă contact cu realitatea”.

Patru măsuri în discuţie

În cursul zilei de astăzi, va avea loc o teleconferinţă cu ministrul Educaţiei şi toţi şefii inspectoratelor şcolare din ţară.

„Li se va cere o situaţie concretă a posturilor care pot fi reduse din fiecare unitate fără să fie dat afară niciun om, pe cât posibil. Marţea viitoare, ne vom întâlni iar la negocieri”, susţine liderul gălăţean al FEN.

Acesta a mai declarat că ministrul le-a prezentat patru măsuri prin care se vor realiza reducerile de norme, fără să fie afectate cadrele didactice. Prima ar fi mărirea obligaţiilor de predare a directorilor unităţilor de învăţământ care vor avea între 2 şi 12 ore.

Alta ar fi să se renunţe la micşorarea normei didactice a cadrelor didactice cu gradul I şi vechime 25 de ani. Numărul maxim de elevi la clasele de început de ciclu va fi de 30 (de la 25 şi 28, cât era până acum).

A patra va fi aceea că unităţile de învăţământ nu vor mai avea personalitate juridică la un număr minim de 100 de copii pentru grădiniţe şi 200 de elevi pentru şcoli. Pragul va fi crescut la 150 şi respectiv 300, astfel dispărând nişte posturi de directori, dar şi de personal auxiliar, cum ar fi contabilii, de exemplu.

Rămâne de văzut care va fi, în final, cifra reducerilor care vor fi impuse judeţului nostru şi în ce măsură acestea pot fi operate fără să afecteze locurile de muncă ale oamenilor, aşa cum speră sindicaliştii.

Citit 1323 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.