Finanţarea per elev, o ecuaţie cu multe necunoscute

Finanţarea per elev, o ecuaţie cu multe necunoscute
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi în hotărâre se precizează faptul că prevederea se va aplica din 2010, nimeni nu ştie exact de când * Cei mai mulţi directori de şcoli se tem că nu le vor ajunge banii * În mediul rural, multe instituţii riscă să fie desfiinţate *

Alături de OU 114 prin care se precizează că vor fi desfiinţate 15.000 de posturi din învăţământ, HG 1618/2009 cu privire la finanţarea unităţilor de învăţământ în funcţie de numărul de elevi le dă fiori reci profesorilor şi directorilor.

Nimeni nu ştie exact de când se vor aplica aceste prevederi. Deşi în textul hotărârii scrie clar că e vorba de finanţarea pe 2010 a şcolilor, în unităţile de învăţământ nu s-a primit nicio indicaţie clară.

„Nu ştim nimic. Ni s-au cerut nişte calcule orientative şi atât. E posibil să se aplice din septembrie, adică din anul şcolar următor. Dar nici asta nu e sigur”, ne spune directorul Colegiului Tehnic „Traian”, Costică Dima. Cam acelaşi lucru l-am aflat şi de la alţi manageri de şcoli.

Se acoperă sau nu cheltuielile salariale

Unii au fost mai curioşi încercând să descifreze ce-i va aştepta. Au făcut câteva calcule şi au constatat că există diferenţe între suma totală care a reprezentat salariile tuturor cadrelor didactice pe 2009 şi suma pe care urmează s-o primească în 2010 conform standardelor de finanţare per elev.

„Există o diferenţă în minus. Nu cred că ne vom descurca aşa. Vom fi obligaţi să apelăm la veniturile extrabugetare ca să dăm salariile măcar la nivelul anului trecut. Şi totuşi noi suntem o şcoală mare, cu peste 700 de elevi. Ce se întâmplă acolo unde sunt mai puţini?”, ne spune directoarea de la Şcoala Nr. 28, prof. Camelia Bucşă.

Fostul director adjunct de la Liceul „Dunărea” şi actualul inspector general-adjunct Onuţ Atanasiu susţine însă că la unitatea citată a ieşit o uşoară diferenţă în plus:

„Probabil aceşti bani în plus se vor regăsi în salariile debutanţilor, pentru că acestea vor creşte uşor anul acesta conform legii salarizării bugetarilor”.

La ţară va fi jale

Inspectorul general-adjunct recunoaşte însă că aplicarea acestei hotărâri în mediul rural va duce, probabil, la desfiinţarea şi comasarea unor instituţii.

„Cu toate că există un cuantum mai mare pentru mediul rural, comparativ cu cel urban, sunt unităţi care nu-şi vor putea acoperi cheltuielile de salarizare”.

„Acest lucru se explică prin faptul că respectivele calcule au fost făcute pe un eşantion de clase cu un număr mediu de 20-25 de elevi. Iar la ţară, este ştiut că sunt unităţi care au şi numai 10-15 copii la clasă”.

„Pentru a nu se desfiinţa aceste şcoli, va trebui ca primăriile să asigure restul de bani din bugetele proprii. În caz contrar, se va lua decizia comasării şi desfiinţării unor instituţii de învăţământ cu număr redus de elevi”, ne declară Onuţ Atanasiu.

Acesta va fi un bun pretext pentru dispariţia altor posturi din învăţământ, care nu se ştie dacă vor fi incluse în cele 15.000 sau vor fi în plus.

În HG 1618 se precizează clar, la articolul 4(2): „Consiliile locale, inspectoratele şcolare şi consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică răspund de reorganizarea unităţilor de învăţământ, în condiţiile legii, cu încadrarea în standardele de cost/ elev/ preşcolar/ an”.

Ca de obicei, la noi, nimic nu este clar la ora actuală. Un singur lucru este cert: nori negri planează asupra învăţământului.

Citit 1684 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.