Exercţiu tactic de luptă în Poligonul Smârdan (FOTO și VIDEO)
Foto: Iulia Kelt

Exercţiu tactic de luptă în Poligonul Smârdan (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Scene de luptă în poligonul Centrului Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan. Militarii din compunerea unor subunităţi de tancuri şi artilerie din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” şi ale Regimentului 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell” au participat la un exerciţiu tactic în cadrul căruia au avut loc trageri cu muniţie reală.

Antrenamentul, intitulat Justice Sword, face parte integrantă din exerciţiul multinaţional Saber Guardian 2019, care are ca principal obiectiv evidenţierea coeziunii, unităţii şi solidarităţii statelor partenere şi aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă şi concentrare a forţelor în timp scurt, oriunde în Europa. 

Saber Guardian 2019 are loc, simultan, în cinci amplasamente din ţară: Cincu, Borduşani, Babadag, Smârdan şi Râşnov. Activităţile de instruire în comun din România, care au început pe 3 iunie, includ exerciţii tactice de stat major şi cu trageri de luptă, forţări ale cursurilor de apă, deplasarea tactică a unităţilor şi secvenţe cu specific medical. 

"Pentru eficientizarea activităţilor de instruire în context internaţional, SG19 este conexat cu o serie de exerciţii naţionale şi multinaţionale, numărul total de militari participanţi ridicându-se, astfel, la aproximativ 13.500 de militari din 14 ţări aliate şi partenere (Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Germania, Marea Britanie, R. Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Turcia, Ucraina, şi SUA), dintre care 7.600 de militari reprezintă Armata României", ne-a declarat Iulian Daniliuc, comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”.

Ieri, în Poligonul Smârdan, au avut loc trageri de luptă cu tancuri, acestea fiind sprijinite şi de tunurile artileriei. La final, militarii au raportat anihilarea inamicului, aşa cum era stabilit în scenariu, iar comandanţii au stabilit că exerciţiul a fost un succes. Antrenamentele se vor încheia pe 24 iunie.

Programul de instruire multinaţională Saber Guardian s-a organizat anual din 2013 până în 2017, fiind găzduit, prin rotaţie, de Bulgaria, România şi Ucraina. Începând cu anul 2017, Saber Guardian este un exerciţiu bienal şi este inclus în Programul exerciţiilor întrunite ale Comandamentului Forţelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creşterii interoperabilităţii la nivel întrunit şi multinaţional cu forţele naţiunilor aliate şi partenere.

Citit 4160 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Iunie 2019 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.