Eroul de la Mărăşeşti. Dezvelirea basoreliefului lui Eremia Grigorescu
Foto: ISU Galaţi

Eroul de la Mărăşeşti. Dezvelirea basoreliefului lui Eremia Grigorescu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Pe frontispiciul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) gălăţean, al cărui patron spiritual este generalul Eremia Grigorescu, a fost dezvelit vineri, cu emoţie şi fast, un basorelief cu chipul eroului de la Mărăşeşti, realizat de profesorul Mugur Vrînceanu, şeful Catedrei de artă plastică din cadrul Liceului de Artă "Dimitrie Cuclin", la comanda şi pe cheltuiala Asociaţiei "Frontiera Gălăţeană".

Evenimentul se înscrie în proiectul "Drumul Generalului", prin care "fraţi gemeni" ai basorieliefului vor ajunge, cu generozitate, la C.N. "Vasile Alecsandri", unde tânărul Grigorescu a urmat liceul, la Târgu Bujor, locul naşterii sale, şi la Mausoleul de la Mărăşeşti, unde se odihneşte pentru veşnicie eroul.

Preoţi, în frunte cu părintele protopop Eugen Buruiană, care a adus salutul arhiepiscopului, au săvârşit, vineri dimineaţă, în faţa ISU, o slujbă de pomenire a eroilor, cu evocarea marelui dispărut. În prezenţa subprefectului Mihai Manoliu, gazdă a fost şeful Inspectoratului, colonelul Ion Toma, de faţă fiind multe cadre active sau în rezervă. A vorbit cu multă căldură şi bun simţ despre respectul datorat memoriei eroilor noştri preşedintele "Frontierei Gălăţene", fost grănicer, colonel (rez) Didel Bădărău. Dr. Adrian Pohrib, directorul Serviciului Judeţean Galaţi al Arhivelor Naţionale, a adus informaţii inedite din viaţa generalului evocat. Un efect vizual aparte a fost adus de Asociaţia de reconstituire istorică "Tomis" Constanţa, prin colonel (rez) Adrian Tăbăcaru, care a jucat şi a doua zi rolul eroului evocat, la Târgu Bujor, la Tecuci şi chiar la Mărăşeşti, la Mausoleu.

Evenimentul face parte din proiectul "Drumul Generalului Eremia Grigorescu", care a debutat cu plantarea unor puieţi de salcâm în judeţ, în comuna Izvoarele.

Citit 2069 ori Ultima modificare Luni, 22 Iulie 2019 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.