Viaţa fără relaţii virtuale

Viaţa fără relaţii virtuale
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Reţelele Social Media au fost încoronate de multă vreme cu titlul de "Regele Internetului", având peste 2,2 miliarde de utilizatori activi şi fiind preocuparea numărul 1 în viaţa de zi cu zi. În România, reţelele sociale sunt prezente de peste un deceniu, însă mai mulţi specialişti îşi pun din ce în ce mai serios întrebarea dacă acestea se apropie de sfârşit sau se vor transforma în altceva.

Indiferent de factorii care vor conduce la apocalipsa sau "metamorfoza" Social Media, specialiştii sunt de părere că oamenii vor trece destul de repede peste dependenţa de reţelele sociale, iar în maximum o lună vor adopta un alt stil de viaţă, ca şi cum era Social Media nici măcar nu a existat.

"Da, există viaţă şi dincolo de Social Media, chiar dacă pentru mulţi dintre noi acest lucru pare de neconceput. Am trăit mai bine de un deceniu în care, pentru majoritatea dintre noi, nu a fost dimineaţă în care să nu verificăm a cui zi este astăzi, ce prieteni avem în vacanţă la mare, la munte sau peste hotare sau chiar ce mănâncă alţii la cină. Cu toate acestea, fiinţa umană are o putere fantastică de a se detaşa relativ uşor de comportamentele dependente, iar în cazul în care Social Media ar dispărea, oamenii ar avea nevoie de maximum o lună pentru a lăsa în urmă fostul stil de viaţă şi a adopta unul nou, iar trecerea ar fi destul de lină", explică psihologul Lenke Iuhoş.

Specialistul român este de părere că atunci când reţelele sociale nu vor mai face parte din viaţa noastră, majoritatea dintre noi vom experimenta patru faze naturale, specifice oricărui tip de adicţie, şi anume: uluirea/negarea, furia, depresia şi acceptarea.

1. Starea de uluire şi negare. "Această stare este cea mai dificilă dintre toate şi va fi experimentată diferit, atât ca intensitate, cât şi ca durată de timp. Negarea vine întotdeauna ca un răspuns la o suferinţă severă sau la o schimbare violentă a stilului de viaţă. Cei mai mulţi dintre noi vom avea nevoie de două săptămâni pentru a depăşi această fază, dar persoanele introvertite, care nu obişnuiesc să aibă prieteni în lumea reală, vor avea nevoie de mai mult timp pentru a depăşi starea de uluire şi de negare. În tot acest timp, vom experimenta stări precum indispoziţie, nervozitate, anxietate sau chiar tulburări de somn", explică psihologul Lenke Iuhoş.

2. Starea de furie. "În faza a doua, vom experimenta furia: prima dată vom da vina pe tot ce se află în exteriorul nostru, iar după aceea ne vom învinovăţi pe noi. Iniţial vom fi furioşi pe liderii marcanţi ai tehnologiei comunicării online, pentru că au permis ca Social Media să moară. În faza imediat următoare, vom constata că suntem furioşi pe o persoană aflată la mii de kilometri distanţă de noi şi pe care nu o cunoaştem personal şi vom da vina pe noi pentru că am pierdut ani în şir investind într-o himeră, iar toţi aceşti prieteni virtuali vom conştientiza că au dispărut peste noapte. Această stare nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile", declară specialistul.

3. Starea de depresie. "În continuare, vom realiza că amintirile noastre, rutina noastră, viaţa noastră aşa cum o cunoşteam până de curând, a dispărut, şi vom experimenta stări de depresie. Vom fi abătuţi, vom fi invadaţi de tristeţe, vom crede uneori că viaţa nu mai are sens, nu vom mai manifesta interes pentru nimic altceva şi ne vom simţi singuri. Este perioada poate cea mai dificilă, în care mulţi dintre cei cărora Social Media le-a dezvoltat şi accentuat tulburările de personalitate narcisistă vor avea nevoie de psiholog. Dependenţii de selfie-uri vor fi cei mai afectaţi, pentru că nu vor mai avea cui să ceară atenţia şi aprobarea socială", declară Lenke Iuhoş.

4. Starea de acceptare şi de fericire. "Este perioada de final în care mulţi dintre noi reuşim să ne reorganizăm viaţa şi să efectuăm activităţi de care uitasem că ne fac fericiţi: plimbatul prin parc, citirea unei cărţi, sportul etc. În această perioadă, dezvoltăm comportamente compensatorii, învăţăm să fim mai mult prezenţi în viaţa noastră, începem să ne întâlnim mai des cu prietenii noştri. Cel mai important, vom reînvăţa ce înseamnă să socializezi cu adevărat, vom descoperi cum este să ne împărtăşim momentele importante din viaţa noastră doar cu cei dragi, uitându-ne în albumele foto prăfuite, şi nu cu mii de oameni. Ne vom aduce aminte că avem bunici, părinţi, care poate s-au simţit neglijaţi de noi, vom învăţa să ne bucurăm de lucrurile mici şi de comunicarea reală", conchide psihologul Lenke Iuhoş.

(Articol realizat din surse online)

Citit 1354 ori Ultima modificare Luni, 12 August 2019 14:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.