Vârlezi - grădiniţele paradoxurilor

Vârlezi - grădiniţele paradoxurilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Grădiniţele din comuna Vârlezi sunt dovada clară că la noi în România totul este posibil. Grădiniţa de la Vârlezi a fost dezafectată după ce i s-au pus termopane.

Pe zicala ce-i trebuie chelului tichie de… termopan, clădirea de vreo sută de ani a fost atât de afectată de manevrele de instalare a termopanelor încât risca să se prăbuşească peste copii.

Cei mici au fost înghesuiţi în două cămăruţe ale Căminului Cultural proaspăt renovat. În satul Crăieşti, grădiniţei i s-au pus, cu ani în urmă, termopane şi centrală termică, fără a se ţine seama că instituţia nu avea nici apă curentă, nici grup sanitar.

Prichindeii traversau o stradă pentru a merge la toaletă. Din fericire, în scurtă vreme va fi pusă în funcţiune toaleta modernă, pe măsura copiilor preşcolari, pe care primarul comunei, Ştefan Patriche, a construit-o în grădiniţă.

„Ca sardelele”

Grădiniţa din Vârlezi aşteaptă de vreo trei ani demolarea. Autorităţile speră să recupereze materialele refolosibile pentru a le utiliza la construcţia unei noi grădiniţe despre a cărei necesitate s-a auzit şi la Guvern, şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Degeaba.

Până una alta copiii preşcolari din Vârlezi învaţă în două cămăruţe mici din Căminul Cultural. Cele două educatoare, doamnele Popa şi Mardare, sunt supărate:

„Stăm aici cu 38 de copii în două cămăruţe. Nu avem spaţiu să ne mişcăm, de când dă frigul copii stau îngrămădiţi ca sardelele. Sunt 16 la grupa mică şi 22 în grupa mare şi pregătitoare”.

„Stau scăunel lângă scăunel, nu putem face un joc măcar. Câteodată îi lăsăm să cânte în gura mare ca să-şi risipească energia. Grupul sanitar este în spate iar aici, în incintă avem lavoarul. Copii vin cu sticluţe cu apă la ei”.

În sfârşit, toaletă interioară

Pare puţin ciudat ca o grădiniţă să fie dotată cu termopane şi centrală înainte de a avea un grup sanitar. Dar asta s-a întâmplat cu câţiva ani în urmă, în mandatul trecut.

Imaginaţi-vă că instituţia de învăţământ de la Crăieşti nu avea nici apă, nici aviz de funcţionare!

Cu minim de fonduri şi mâna de lucru a beneficiarilor de venit minim garantat, primarul Ştefan Patriche a reparat grădiniţa şi a construit grupuri sanitare moderne pentru copii şi pentru cadrele didactice.

Când va fi alimentată cu apă curentă, peste aproximativ o lună copiii vor uita de vremurile în care frecventau grupul sanitar de pe cealaltă parte a străzii.

În plus, clasele sunt spaţioase şi din punctul acesta de vedere preşcolarii din Crăieşti sunt mai avantajaţi.

Explicaţii foto:

1. Claie peste grămadă la Grădiniţa din Vârlezi

2. Aşa arată noua toaletă a Grădiniţei din Crăieşti

Citit 772 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.