Centru de Cardiochirurgie în curtea Spitalului Judeţean

Centru de Cardiochirurgie în curtea Spitalului Judeţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Actualul reprezentant al Guvernului în teritoriu, Cosmin Păun, nu este de acord cu înfiinţarea unui centru de Cardiochirurgie la Galaţi * Preşedintele CJ, Eugen Chebac, îşi menţine intenţia de a construi, cu atât mai mult cu cât obiectivul a fost avizat, la timpul său, de fostul prefect Claudiu Brânzan *

Prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, a mai primit un „ignore” ferm din partea preşedintelui Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac.

La două zile după ce viceprimarul social-democrat al Galaţiului, Nicuşor Ciumacenco, a refuzat să ia în seamă recomandarea prefectului de a anula o hotărâre a Consiliului Local, şeful CJ adoptă o atitudine similară.

Preşedintele i-a anunţat pe aleşii CJ că printr-o adresă, instituţia prefectului solicită reanalizarea şi chiar revocarea Hotărârii Consiliului Judeţului nr. 108 pe 2009 privind darea în folosinţă gratuită a unui teren aflat în domeniul public al judeţului Asociaţiei pentru Protecţia Mediului Ecosistem, în vederea realizării Centrului de Excelenţă în Cardiochirurgie Galaţi.

Al cui e interesul?

Prin hotărârea, pe care în aprilie anul trecut prefectul Claudiu Brânzan a avizat-o ca fiind legală, CJ dă în folosinţă gratuită Ecosistem un teren de 6000 mp, pe care urmează să fie construit Centrul de Cardiochirurgie.

Chebac a motivat de ce va ignora solicitarea prefectului: „La un an de la aprobare, prefectul Cosmin Păun ne cere să o reanalizăm şi chiar revocăm. Precizez poziţia aparatului de specialitate a CJ Galaţi şi anume: terenul în suprafaţă de 6000 de mp aflat în dispută face parte din domeniul public al judeţului Galaţi după cum se stabileşte în OG 70/2002”.

„CJ s-a manifestat ca un proprietar, dar fără a schimba destinaţia terenului, şi fără a-l înstrăina, urmând ca pe acesta să se construiască un imobil în care să se desfăşoare tot un act medical, cu o înaltă tehnologie medicală. HCJ este temeinică şi legală. Revocarea nu mai poate opera pentru că hotărârea a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice”.

„Singura cale juridică pentru desfiinţarea hotărârii este anularea, atribut exclusiv al instanţelor judecătoreşti. Când vrei să construieşti ceva pentru judeţ, se găseşte cineva să-ţi spună că ai un interes sau altul. Nu există alt interes decât sănătatea publică a fiecărui locuitor al judeţului Galaţi”, a declarat Eugen Chebac. 

„Dacă e nevoie să mergem în instanţă, mergem!”

Eugen Chebac a declarat că prefectul a făcut demersul în virtutea unei adrese a Ministerului Sănătăţii. Preşedintele judeţului a mai adăugat că terenul de 6.000 de mp a fost scos din indiviziunea spitalului, nu mai face parte din incinta sau perimetreul spitalului. În plus, Centrul de cardiochirurgie se va face pe parteneriat public-privat.

„Cardiochirurgie avem la Iaşi, Cluj şi Bucureşti. Distanţa de la Galaţi la oricare din aceste centre medicale, din Bucureşti sau Iaşi, este de 250 de km. Construindu-se acest Centru de cardiochirurgie am acoperi nu doar zona noastră, ci şi o parte din Moldova”.

„Galaţiul trebuie să fie centru zonal regional. Nu poate să spună ministerul ce fac eu pe terenul meu. Avem nişte angajamente. E nevoie să mergem în instanţă, mergem! Dar să vii cu o asemenea pretenţie după un an…”, a declarat Eugen Chebac.

Proiect aprobat în martie 2009

În luna martie 2009, Consiliului Judeţului Galaţi a aprobat cooperarea cu Asociaţia pentru Protecţia Mediului Ecosistem, pentru realizarea Centrului de Excelenţă în Cardiologie Galaţi, prin darea în folosinţă gratuită a unui teren proprietate a CJ.

Fiind ONG, asociaţia respectivă poate primi gratuit în folosinţă terenul, situat în dreapta Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Andrei”, pe care îl va pune la dispoziţie unui al treilea partener, care nu are acest drept: grupul Multimedica. Pe acest teren, grupul va construi pe bani proprii o clinică de chirurgie cardiovasculară şi toracică.

Grupul are obligaţia de a construi un heliport pe clădire şi de a lega clinica, printr-o pasarelă, de spital. Se doreşte astfel ca toate cazurile urgente să nu mai fie duse la Bucureşti, iar până când personalul va fi format, aici vor opera medici din Germania, Austria, Franţa sau Italia.

Se va încheia un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, care va plăti 50 sau 70 la sută din costurile intervenţiei chirurgicale, iar restul va fi suportat de către pacient.

Citit 1256 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.