Directorii şcolilor, între ciocan şi nicovală

Directorii şcolilor, între ciocan şi nicovală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O notă de la Ministerul Educaţiei recomandă ca salarizarea în conformitate cu Legea 221 să nu  fie făcută decât retroactiv până la 1 aprilie 2009 * „Documentul de la minister nu are nicio valoare” avertizează Diculescu * Nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti executorii se poate pedepsi cu închisoare de la 3 la 6 ani *

Directorii şcolilor gălăţene în care reprezentanţii SIP au hotărâri judecătoreşti cu privire la aplicarea Legii 221 se află zilele acestea între ciocanul ministerului şi nicovala sindicatelor.

Miercuri a fost trimisă în şcoli o notă venită de la Ministerul Educaţiei prin care li se cere managerilor să nu acorde aceşti bani profesorilor care au câştigat salarii majorate cu 37 la sută decât pe perioada 1 octombrie 2008 – 1 aprilie 2009.

Reprezentanţii ministerului îşi fundamentează cererea prin aceea că la data de 1 aprilie 2009 a intrat în vigoare OUG 31/2009 cu privire la salarizarea bugetarilor, act normativ care nu a fost declarat neconstituţional.

În nota ministerială se arată că nici pentru 2010 Legea 221 nu are efect, întrucât se aplică Legea 330/2009 şi OUG 1/2010, care îngheaţă veniturile profesorilor la nivelul lor de la 31 decembrie 2009.

„Dăm în judecată directorii care nu respectă sentinţa”

Reprezentanţii SIP s-au arătat foarte tranşanţi asupra acestei probleme: „Nota ministerială nu are nicio valoare pe lângă hotărârile judecătoreşti definitive şi executorii. Dacă directorii refuză să aplice aceste hotărâri îi sfătuim pe salariaţi să facă contestaţii. Vom face plângeri penale împotriva directorilor care nu respectă sentinţele judecătoreşti”, susţine Valeriu Diculescu, preşedinte executiv SIP.

„Hotărârile judecătoreşti sunt sfinte”

Inspectorul general Doruleţ Resmeriţă ne-a declarat că a recomandat directorilor, secretarelor şi contabililor să pună în aplicare sentinţele executorii:

„Am vorbit şi cu reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă, iar aceştia ne-au recomandat să respectăm drepturile câştigate în justiţie. Hotărârile judecătoreşti sunt sfinte, fie că suntbune sau nu. Nu este treaba mea să le comentez. Cine nu le pune în aplicare se poate alege cu plângere penală, în baza Codului muncii şi poate face între 3 şi 6 ani de puşcărie”.

Şeful ISJ a mai adăugat că Galaţiul se află alături de Iaşi printre judeţele cu cele mai multe procese câştigate în instanţă pe marginea Legii 221 şi că diferenţele salariale vor fi vizibile.

De la Diculescu am aflat că până în prezent s-au dat în jur de 200 de hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii, unele irevocabile şi că în perioada imediat următoare mai sunt doar câteva astfel de procese pe rol.

Citit 2182 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.