Gălăţean ”încărcat” de Electrica cu 10.000 kWh
Foto: Bogdan Codrescu

Gălăţean ”încărcat” de Electrica cu 10.000 kWh
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

După ce i s-a schimbat contorul de către reprezentanţii Electrica, o familie din Sat Costi a fost acuzată de furt de energie de către SDEE Muntenia Nord Galaţi şi i s-a spus că mai are de plătit încă 10.000 kWh, o cantitate care ar fi fost consumată şi nefacturată în ultimii trei ani. Gălăţeanul Hristachi Alexinco spune că înlocuirea contorului s-a făcut în condiţii care ridică foarte multe semne de întrebare, iar apoi Comisia de analiză nu i-a prezentat nicio justificare pentru cei 10.000 kWh pe care i s-a cerut să-i plătească în plus. Practic, la un preţ mediu de 0,7 lei/kWh, gălăţeanul ar fi trebuit să scoată din buzunar încă aproximativ 7.000 de lei. Spunem „ar fi trebuit” deoarece, cu câteva zile în urmă, Electrica a recunoscut că a greşit şi că nu s-a produs niciun furt de energie.

Hristachi Alexinco susţine că cei doi bărbaţi care au venit să schimbe contorul, pe 7 octombrie, au încercat să-l inducă în eroare şi să-l înşele. Gălăţeanul afirmă că cei doi au încercat să-l îndepărteze de lângă ei în mod repetat, sub diferite pretexte („Mi-au cerut să le aduc, pe rând: scaun, vechiul PV de înlocuire a contorului, cartea mea de identitate şi alte acte privind furnizarea energiei electrice), nu i-au semnalat niciun fel de nereguli, au întocmit o notă de constatare, pe care nu i-au dat-o să o citească, apoi au făcut adăugiri pe nota de constatare, DUPĂ ce aceasta fusese semnată deja de Hristachi Alexinco, au umblat cu şurubelniţa în contorul demontat şi au plecat cu contorul vechi într-o pungă care ar fi trebuit să fie sigilată, dar nu era. Mai mult, deşi vechiul contor fusese sigilat cu două sigilii de plumb, cei doi reprezentanţi Electrica nu au trecut în bonul de mişcare întocmit decât un singur sigiliu. I s-a spus apoi să se prezinte la sediul Electrica ca să justifice consumul de kWh consumaţi de la 1.249 la 11.769. 

Ajuns în faţa Comisiei de la sediul SDEE Muntenia Nord Galaţi, gălăţeanul a văzut că vechiul lui contor a fost scos dintr-o pungă cu o altă serie de sigiliu (16332599) decât cea pusă de cei care au schimbat contorul (16342599). "Membrii comisiei mi-au spus că nu exista niciun sigiliu la contor, deşi era unul menţionat în bonul de mişcare. Această comisie nu mi-a justificat modul de calcul şi cum a stabilit numărul de 2.631 kWh consumaţi în plus şi care ulterior au devenit 10.000, nu mi-a făcut dovada că ar exista vreo defecţiune la contor, nu mi-a prezentat buletin de analiză din care să rezulte că vechiul contor a fost dus la verificare la masa PRAM, cu listing de consum şi aviz de specialitate pe el dacă au fost dubii că s-ar fi umblat la contor sau că ar exista furt de energie. M-au acuzat de furt de energie fără să demonstreze acest lucru şi m-au ameninţat că îmi întocmesc dosar penal. Eu, fiind bolnav şi cu handicap locomotor, m-am speriat şi, sub presiune, am semnat acest proces-verbal", a continuat Hristachi Alexinco.

El ne-a mai spus că 10.000 kWh reprezintă consumul pe care l-a avut în opt ani. "Cum să plătesc pentru trei ani 3.600 kWh (pe care i-am plătit) plus încă 10.000 kWh stabiliţi de comisie în mod nejustificat?"

Răspunsul SDEE Muntenia Nord

Contactaţi de "Viaţa liberă", reprezentanţii Biroului de presă al SDEE Muntenia Nord ne-au transmis următorul răspuns: "În urma unui control de rutină, o echipă de lucrători de la ADREM - firmă prestatoare de servicii pentru SDEE Galaţi - a constatat intervenţia neautorizată asupra aparatului de măsură a energiei electrice, întocmind Notă de Constatare pe numele utilizatorului RED: Alexinco Hristachi. În urma analizei speţei, în cadrul Comisiei de Analiză, s-a constatat consumul unei cantităţi de energie electrică neînregistrate şi nefacturate. Ulterior analizei, ca urmare a îndreptării erorii de calcul a energiei electrice de recuperat, care în primă fază a fost calculată prin scăderea consumului total înregistrat de contor, a rezultat o nouă cantitate: prin scăderea consumului pe o perioadă de trei ani aferentă perioadei de calcul. Cantitatea rezultată de energie neînregistrată şi nefacturată a fost transmisă utilizatorului".

Şefa Protecţiei Consumatorilor Galaţi, Carmen Tudor, ne-a declarat că instituţia nu se poate implica, deoarece există o acuzaţie de fraudă şi procesul-verbal a fost semnat de Hristachi Alexinco, şi că a îndrumat-o pe dna Alexinco, cea care i-a prezentat situaţia, să facă reclamaţie la ANRE.

Electrica recunoaşte că a greşit

Povestea are însă şi un „happy end”. Hristachi Alexinco a făcut contestaţie printr-un formular de pe site-ul al SDEE Muntenia Nord, a mers în audienţă, la sediul central de la Ploieşti şi, până la urmă, a demonstrat că e nevinovat. Retragerea acuzaţiilor i-a fost confirmată şi de filiala Galaţi a SDEE Muntenia Nord, sub semnătura directorului Claudiu Iacob: „Prin prezenta vă informăm că, în urma contestaţiei dvs, s-a întrunit Comisia de reanaliză la nivel de regiune Muntenia Nord, care a stabilit următoarele: NU s-a înregistrat influenţarea energiei electrice consumate de abonat şi SE ANULEAZĂ concluziile şi măsurile dispuse prin procesele-verbale anterioare”. Nu se spune însă dacă cei care au stârnit iureşul vor fi sancţionaţi în vreun fel. 

„Vreau ca oamenii să citească asta în ziar şi să înţeleagă că pot fi oricând păcăliţi, dar şi că există paşi de făcut care să-i apere”, ne-a mai spus Hristachi Alexinco.

Citit 9714 ori Ultima modificare Vineri, 29 Noiembrie 2019 00:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.