Pechea visează la un dispensar nou

Pechea visează la un dispensar nou
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Frig, umezeală, igrasie, pereţi pe alocuri crăpaţi şi fisuri de-a lungul grinzilor. Pare greu de crezut că te afli în sala de aşteptare a unui dispensar comunal. Şi totuşi aşa arată spaţiul în care localnicii din Pechea vin să-şi caute sănătatea. C

abinetele medicale sunt încălzite cu sobe şi în ciuda degradării generale a întregului dispensar arată bine. Cei 5 medici din Pechea, majoritatea navetişti de la Galaţi, şi-au dat silinţa să le ofere condiţii bune pacienţilor, măcar în propriile cabinete. Dar minuni nu pot face.

În cabinetul în care cândva a fost puericultura e un frig de-ţi îngheaţă oasele. Peretele şi o parte din tavan mustesc de umezeală. În sala de tratamente, geroasă deja, te îngrozeşti numai la ideea că ar trebui să te dezbraci pentru o injecţie.

Dacă pacienţii vin şi pleacă, personalul medical, în schimb, s-ar putea îmbolnăvi în asemenea condiţii vitrege. Doi dintre medici au competenţă pentru ecografie, dar fără ecograf, ce-ar putea face?

35 de ani în slujba sănătăţii

Sanda Boldea este de 35 de ani asistentă la dispensarul din Pechea. Ei da, numele o dă de gol, directorul Direcţiei Sanitare, dr. Valentin Boldea, este nepotul soţului ei. Se pare că medicina face casă bună cu familia Boldea. De atâţia ani, de când doamna Boldea lucrează aici, visează că se va muta într-un adevărat dispensar:

„După cum vedeţi, avem crăpături, umezeală, infiltraţii, frig şi când plouă afară, apa bălteşte înăuntru. Clădirea are 150 de ani, eu am prins şi vremuri când şerpii, ademeniţi de căldură, au ieşit din calorifer. Îşi făcuseră cuib aici. Aş fi vrut ca măcar un an, cât mai am până la pensie, să lucrez într-o clădire nouă. Oare de ce toată lumea lăsă sănătatea pe ultimul plan”, ne-a declarat asistenta.

Medicul cu care lucrează, doamna doctor Alice Trandafir, face de aproape 20 de ani naveta aici de la Galaţi. „Am 2.500 de pacienţi înscrişi. De ce să fi ales oraşul? Îmi place să vin aici. În zece ani mă descurcam să mă duc cu cabinetul în oraş. Aici eşti obligat să faci meserie, nu dai trimiteri la specialist. Te înveţi cu naveta”, ne-a declarat medicul.

„Astea nu-s condiţii!”

Adela Voicu este de 31 de ani asistentă mamoşă la dispensarul din Pechea. În prezent are 20 de femei gravide în evidenţă. „Nu avem un dispensar ca lumea. Nu avem condiţii să lucrăm”, ne-a mărturisit cu tristeţe asistenta.

Cabinetul doamnei dr. Carmen Ţarălungă, la care lucrează doamna Voicu, are nu mai puţin de 4.000 de pacienţi înscrişi, dintre care peste 800 sunt bolnavi cronici.

TBC ia amploare

Problemele de sănătate cele mai frecvente la Pechea sunt: diabetul, bolile cardiovasculare şi tuberculoza. De vină sunt sărăcia şi apa fântânilor, care nu este deloc potabilă.

„De 30 de ani fac instructaj la copii şi mame gravide că nu au voie să bea apă de la fântână. Acum situaţia s-a înrăutăţit. Nu au posibilitatea să-şi cumpere apă plată. Nu avem încredere cum sunt tratate apele. Nitriţii nu se distrug prin fierbere”, ne-a spus doamna asistentă Boldea.

Proiect pe hârtie

Pentru că dispensarul e chiar peste drum de Primărie, primarul comunei Pechea, liberalul Iancu Boldea (şi cu el e rudă asistenta!), nu are cum să uite de el.

„Avem proiect pentru un nou dispensar. De jumătate de an ne chinuim cu el. Vrem să facem un dispensar nou, de la zero. Am cerut bani şi la judeţ, şi la Guvern, dacă ni s-or da bine, dacă nu, am vorbit să îl facem pe o perioadă mai mare de timp. Studiul de fezabilitate e gata, proiectul e gata, statutul terenului e lămurit”.

„Va fi un dispensar după model european. Actuala clădire nu o putem reabilita pentru că pânza de apă freatică este la mai puţin de jumătate de metru. Un pic dacă sapi, dai de apă”, ne-a spus primarul.

Dar până la construirea unui dispensar nou e cale lungă, mai ales în situaţie de criză. Aleşii din Pechea, bântuiţi de spectrul desfiinţării Consiliului Local, au alte probleme. Sănătatea poate să mai aştepte.

Citit 1412 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.