Universităţile se pregătesc să fie ierarhizate

Universităţile se pregătesc să fie ierarhizate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Universitatea „Dunărea de Jos” se pregăteşte pentru o nouă evaluare. De data aceasta este vorba despre o analiză asupra calităţii programelor de studiu, care va duce la ierarhizarea oficială a tuturor universităţilor din ţară.

Primii paşi pentru acest top au fost făcuţi săptămâna trecută la Consiliului Rectorilor din România, care a avut loc la Universitatea Politehnică din Bucureşti, în prezenţa ministrului Daniel Funeriu (FOTO).

În cadrul dezbaterilor, acesta a accentuat faptul că, pentru a evolua, sistemul de învăţământ superior românesc trebuie ierarhizat, iar ierarhizarea universităţilor va începe cu evaluarea acestora pe domenii de studiu şi stabilirea unor misiuni specifice.

Potrivit unui comunicat de presă al Universităţii „Dunărea de Jos”, ministrul Daniel Funeriu a accentuat că mai sunt necesare alte trei direcţii spre care trebuie să se îndrepte învăţământul superior românesc:

-    aducerea în ţară a specialiştilor români plecaţi în străinătate,

-    modernizarea managementului universitar prin crearea de corporaţii

-    finanţarea universităţilor în funcţie de calitatea programelor de studiu.

„Atât din alocuţiunea Ministrului Funeriu, cât şi din tematica dezbătută de Consiliul Naţional al Rectorilor s-a desprins faptul că ierarhizarea universităţilor este iminentă şi va începe cu evaluarea acestora pe domenii”, a precizat rectorul „Dunării de jos”, prof. dr. ing. Viorel Mînzu.

Un alt lucru foarte important pe care Ministrul Educaţiei a ţinut să-l precizeze este acela că doreşte depunerea tuturor eforturilor, atât din partea sa, cât şi din partea universităţilor, pentru recredibilizarea sistemului de învăţământ superior românesc.

Daniel Funeriu a făcut referire la două aspecte ce umbresc activitatea instituţiilor din acest sistem: faptul că în foarte multe universităţi din România, inclusiv în universitatea în care s-au aflat la reuniune, sunt anunţuri de vânzare de licenţă, precum şi faptul că în sistemul universitar sunt prea multe cadre didactice care au depăşit vârsta de pensionare.

Citit 846 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.