O chestiune rău mirositoare

O chestiune rău mirositoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Nu vreau ca Galaţiul să fie de vină pentru declanşarea procedurii de infringement”, susţine şeful Gărzii de Mediu Galaţi *

Gropile de gunoi din judeţul Galaţi continuă să fie aprins subiect de discuţie. Autorităţile din fiecare localitate invocă lipsa banilor pentru faptul că nu au reuşit nici în ceasul al doisprezecelea să scape de problema deşeurilor şi să respecte normele impuse de legislaţia europeană.

În acelaşi timp, comisarii de mediu susţin că trebuie acţionat rapid, în caz contrar existând riscul activării procedurii de infringement pentru România.

Deşeuri contra amendă

Deşi nu este pentru prima dată când se vorbeşte despre sancţiuni serioase ce se pot aplica primarilor din comunele unde nu se respectă regulile referitoare la depozitarea gunoiului menajer, problema este departe de a fi rezolvată.

Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Galaţi, Mihai Turcu, a susţinut că lipsa de reacţie a primarilor în  privinţa acestei chestiuni nu va mai putea fi păsuită.

„Nu vreau ca procedura de infringement pentru România să se declanşeze din cauza judeţului Galaţi. Nu putem risca acest lucru. Voi prezenta în scurtă vreme Prefecturii Judeţului Galaţi care este situaţia în momentul de faţă şi vom trece la fapte”.

„Nu este doar un avertisment. Vom trece la aplicarea unor amenzi drastice, pentru că altfel riscurile sunt foarte mari”.

„Legea este lege, angajamentele sunt angajamente şi trebuie respectate. Nu e loc de discuţie în ceea ce priveşte lucrul acesta”, ne-a declarat Mihai Turcu.

Contracte reziliate

După cum se ştie, toate depozitele de gunoi neconforme din judeţul Galaţi au avut ca termen de închidere data de 16 iulie 2009.

După această dată, era interzis ca gunoiul din comune să se depoziteze în continuare după bunul plac al fiecăruia. Cum era însă de aşteptat, autorităţile s-au mişcat greu, iar acolo unde nepăsării i s-a adăugat şi sărăcia din visteriile primăriilor, vechile obiceiuri au  reapărut.

Mai mult decât atât, am aflat de la comisarii Gărzii de Mediu că apăruseră soluţii care presupuneau încheierea unor contracte cu firme de salubritate, care transportau gunoiul din localităţile gălăţene către gropile care au în continuare autorizaţie de funcţionare.

Sunt însă semne că mulţi primari au început rezilierea acestor contracte.

Citit 700 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.