Crăciunul se apropie cu paşi repezi. Colindători, la ”Viaţa liberă” (FOTO și VIDEO)
Foto: Remus Basalic

Crăciunul se apropie cu paşi repezi. Colindători, la ”Viaţa liberă” (FOTO și VIDEO)
Ansamblul "Rădeşteanca" ne-a colindat în grai dulce moldovenesc
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cu obrajii ca bujorii, ieşind de sub băsmăluţele roşii şi de sub căciulile autentice din blană de oaie, ne-au colindat, ieri, la redacţia “Vieţii libere”, veniţi tocmai din nordul judeţului, copiii de la Grupul Folcloric "Rădeşteanca". Sub atenta îngrijire a familiei de învăţători ai comunei Rădeşti, Nela şi Cătălin Porumb, membrii ansamblului ne-au bucurat cu colinde de Crăciun, Steaua, dar şi un Pluguşor, toate autentice, culese de specialiştii în folclor de la Centrul Cultural "Dunărea de Jos", exact din zona comunei pe care o reprezintă. Ne-a gâdilat plăcut la urechi vorba moldovenească a colindătorilor veniţi cu "florili dalbi", dar ne-am şi amuzat de umorul veşnic prezent în creaţia populară din această zonă "zăşi seşeri cârni şi bocârni, pentru babi mai bătrâni, care ştiu rândul la pâni".

Purtând minunate costume populare autentice, lucrate manual exact după modelul straielor din Rădeşti, artiştii cu vârste cuprinse între opt şi cincisprezece ani au reuşit, printr-o reprezenţatie deosebită, să ne introducă în atmosfera tipică sărbătorilor de iarnă. Mâini micuţe şi dibace au tras necontenit de şuviţa de păr a buhaiului, făcând să răsune întreaga clădire, iar la plecare, un băieţel cât nodul ne-a arătat în faţa sediului redacţiei cât de meşter e la pocnit din bici. Ne-au urat sănătate şi belşug, din dragoste pentru valori, tradiţii şi simboluri străvechi, creând, astfel, punţi de legătură între generaţii.

La sfârşit, ne-am omenit, după datină, colindătorii cu cozonac din coşuri de răchită, i-am asigurat că îi aşteptăm şi la anul şi i-am petrecut cu zâmbete până la poartă, mulţumindu-le pentru vizita specială.

Foto: Remus Basalic și Bogdan Codrescu. Video: Monica Zanet

Citit 2990 ori Ultima modificare Vineri, 20 Decembrie 2019 01:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.